FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELA LEDENA BERBA U KUTJEVAČKOM VINOGORJU

VETOVO, 7. siječnja (Hina) - Zahvaljujući višednevnim niskim temperaturama koje su nekoliko dana uzastopno bile niže od sedam stupnjeva Celzijevih danas je u kutjevačkom vinogorju počela ledena berba traminca i graševine na površini od šest i pol hektara na lokaciji Hrnjevca, Vetova i Vinkomira koji se nalaze na više od 300 metara nadmorske visine na obroncima Krndije i Papuka.Unatoč iznimno niskim temperaturama, berba je okupila veliki broj berača koji će ledene grozdove brati nekoliko dana. Pod ledenom berbom ukupno je šest i pol hektara površina s kojih će se dobiti oko dva vagona grožđa, odnosno 20.000 do 25.000 ledenog mošta. Iako je protekla vinogradarska godina bila teška, upravo zbog suše nije bilo bolesti na grožđu te je ono iznimno zdravo, a sladori nevjerojatno visoki čemu je pridonio veliki broj sunčanih dana.
VETOVO, 7. siječnja (Hina) - Zahvaljujući višednevnim niskim temperaturama koje su nekoliko dana uzastopno bile niže od sedam stupnjeva Celzijevih danas je u kutjevačkom vinogorju počela ledena berba traminca i graševine na površini od šest i pol hektara na lokaciji Hrnjevca, Vetova i Vinkomira koji se nalaze na više od 300 metara nadmorske visine na obroncima Krndije i Papuka. Unatoč iznimno niskim temperaturama, berba je okupila veliki broj berača koji će ledene grozdove brati nekoliko dana. Pod ledenom berbom ukupno je šest i pol hektara površina s kojih će se dobiti oko dva vagona grožđa, odnosno 20.000 do 25.000 ledenog mošta. Iako je protekla vinogradarska godina bila teška, upravo zbog suše nije bilo bolesti na grožđu te je ono iznimno zdravo, a sladori nevjerojatno visoki čemu je pridonio veliki broj sunčanih dana.#L# "Ove smo godine prvi u Hrvatskoj krenuli s ledenom berbom traminca i graševine koju već treću godinu ostavljamo za ledeno vino. Godina će biti rekordna po količinama, ali i sladorima koji dosežu i 43 posto sladora u bobama, što će dati ledeno visoko ekstraktno vino ponešto većih kiselina nego što je uobičajeno kod predikata" ističe Ivica Perak, glavni enolog Kutjeva d. d., dodajući kako takva vina moraju dozrijevati u podrumu oko osam mjeseci prije plasiranja na tržište. Kutjevački tehnolog Petar Živković pak ističe da su vina ledene berbe, unatrag nekoliko godina sve traženija na tržištu, osobito onome zahtijevnijeg ukusa. Takva vina postižu cijenu i do 500 kuna po butelji, te je ekonomska isplativost proizvodnje predikata velika. Inače, najskuplje ledeno vino iz arhiva "Kutjevačkih podruma", kako se doznaje, prije nekoliko godina prodano je na aukciji za 13.500 kuna. (Hina) vreb ds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙