FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Procjena Ministarstva financija: rast BDP-a u 2005. oko 4 posto

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Procjena Ministarstva financija:rast BDP-a u 2005. oko 4 posto
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Procjena Ministarstva financija: rast BDP-a u 2005. oko 4 posto

HINA - Financijski servis

Ministarstvo financija danas je, nakon objave podatka da je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju ove godine porastao za 5,2 posto, procijenilo da bi rast BDP-a u ovoj godini mogao iznositi oko 4 posto.

Ministarstvo u svojoj analizi ističe da je nakon realne međugodišnje stope rasta BDP-a od 5,1 posto u drugom tromjesečju, u trećem tromjesečju rast još više ubrzan te je iznosio 5,2 posto, što je najviši rast još od kraja 2002.

Rast je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 4,1 posto što, ističu iz Ministarstva, predstavlja ubrzanje u odnosu na prvu polovicu godine kad je rast BDP-a iznosio 3,5 posto.

Najvišu međugodišnju realnu stopu rasta u trećem tromjesečju zabilježile su investicije koje su porasle za 5,8 posto, što u Ministarstvu ocjenjuju posebno značajnim uzimajući u obzir činjenicu da je priroda investicijskih dobara da služe za daljnju proizvodnju, a ne potrošnju te da su one samim time najvažniji faktor pri generiranju rasta u budućnosti.

Rast su zabilježili osobna potrošnja (3,8 posto) te državna potrošnja (1 posto), dok je rast izvoza roba i usluga (4,9 posto) znatno premašio rast uvoza roba i usluga (2,3 posto).

Iz Ministarstva ističu da je najveći pozitivni doprinos rastu BDP-a došao od strane izvoza roba i usluga u iznosu od 3,3 postotna boda. Osobna potrošnja doprinijela je rastu sa 2 postotna boda, državna potrošnja sa 0,2 postotna boda, dok je doprinos bruto investicija rastu iznosio 1,5 postotnih bodova.

Negativni doprinos uvoza roba i usluga iznosio je 1,3 postotnih bodova, ali je zbog visokog rasta izvoza roba i usluga doprinos rastu neto izvoza bio pozitivan te iznosio 2 postotna boda.

Obračun BDP-a s proizvodne strane pokazuje da je najveći realni rast dodane vrijednosti u trećem tromjesečju zabilježen kod djelatnosti financijskog posredovanja (7,8 posto), hotela i restorana (7,6 posto), trgovine (6,1 posto), industrije (6 posto), prijevoza (5,6 posto) te građevinarstva (3,4 posto).

Iz Ministarstva ističu da pokazatelji u području realnog sektora ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja i u posljednjem tromjesečju ove godine.

Navode pritom da je industrijska proizvodnja nakon rasta od 7,1 posto u listopadu nastavila svoj rast i u studenom po stopi od 6,3 posto, da se nastavlja rast trgovine na malo koja je u listopadu bila na realno 1,7 posto višoj razini nego u listopadu 2004.

Uzimajući sve navedeno u obzir čini se realno očekivati da bi rast BDP-a na godišnjoj razini mogao iznositi oko 4 posto, zaključuju iz Ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙