FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Današnjem štrajku sindikata državnih službi odazvalo se 85 posto državnih službenika i namještenika, izjavio je Hini predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić. No po nepotpunim podacima Središnjeg državnog ureda za upravu, do 13 sati štrajku se odazvalo samo 12 posto zaposlenih u državnim službama. Od 16.176 zaposlenika koji su danas došli na svoje radno mjesto, u štrajku je sudjelovalo njih 1.946 ili 12 posto, rekao je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Pavle Matičić. Jagić pak tvrdi da su policijski službenici, osim na graničnim prijelazima, štrajkali u svim policijskim postajama, upravama, aerodromima i svim šalterskim službama. Policajci su izlazili na sve hitne intervencije, tako da sigurnost građana nije bila ugrožena, ali su one manje hitne odgađali, kazao je Jagić.

ZAGREB - U ministarstvima, državnim upravnim organizacijama, središnjim državnim uredima, uredima i stručnim službama Vlade i Hrvatskog sabora, te uredima državne uprave u županijama, od ukupno 55.776 zaposlenih, danas je štrajkalo 2.495 državnih službenika i namještenika, odnosno oko 4,5 posto. Štrajk uz rad poduprlo je i oko 12.000 službenika i namještenika (21 posto), priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću, objavljujući podatke, do 16 sati, o odzivu državnih službenika na današnji štrajk, kojeg su organizirali Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a RH i Sindikat vojnih službenika i namještenika. Vladin Ured za odnose s javnošću navodi da Ministarstvo pravosuđa i dalje prikuplja podatke za pravosudna tijela.

BREGANA/KAŠTEL/RUPA/PASJAK/ČAKOVEC/BAJAKOVO - Zbog štrajka državnih službenika i namještenika, odnosno štrajka graničnih policajaca koji su provodili tzv. "bijeli štrajk" detaljnom provjerom isprava, na graničnom prijelazu Bregana na izlazu iz Hrvatske čekalo se oko tri i pol sata, dok se na ulaz iz Slovenije čekalo između jednog i dva sata. Premda su granični policajci sudjelovali u štrajku, na istarskim graničnim prijelazima nije bilo dužih čekanja i zastoja. Jedino je na graničnom prijelazu Kaštel zabilježena duža kolona vozila no što je to uobičajeno, tako da se na izlazu iz Hrvatske čekalo 10-tak minuta, doznaje se od sindikalnog povjerenika policije za PU istarsku Alena Janičića.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić potvrdio je danas da je Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uputio dopis kojim traži povlačenje nedavnih odluka da liječnici specijalisti mogu preporučivati samo lijekove s generičkim nazivima te da se ukidaju dežurstva u stomatološkoj zaštiti. Upravno vijeće HZZO-a u međuvremenu je izvijestilo da je poništilo prijašnje odluke, pa će liječnici specijalisti i dalje moći propisivati tvorničke nazive lijekova, a dežurstva u stomatološkoj zaštiti ostat će i u idućoj godini. Ljubičić je novinarima izjavio kako se na takav potez odlučio nakon niza konzultacija sa strukom i s komorama.

ZAGREB - Prvi ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Željko Žganjer danas je razriješen i dužnosti zamjenika glavnog državnog odvjetnika, nakon čega će i definitivno otići iz sustava državnog tužiteljstva. Dužnosti zamjenika glavnog državnog odvjetnika, koju je obnašao nakon odlaska iz USKOK-a, Žganjer je razriješen na osobni zahtjev. Državnoodvjetničko vijeće (DOV) koje je prihvatilo njegov zahtjev nije pojasnilo zbog čega je Žganjer to tražio. Prije nešto manje od dva mjeseca Žganjer je, također na osobni zahtjev, razriješen i dužnosti ravnatelja USKOK-a, na čije je čelo, iz šibenskog tužiteljstva, došao u rujnu 2002. Nakon Žganjerova odlaska iz USKOK-a ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, kazala je da ne želi govoriti o razlozima zbog kojih je otišao, ali da očekuje da će pod vodstvom nove osobe to tijelo postati "čvršće i jače".

ZAGREB - Predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac uručila je danas nagradu za životno djelo ULUPUH-a (Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) Mariju Beusanu te nagradu za najbolju izložbu u proteklih pet godina - ZGRAF9, Neveni Tudor, Janji Ferić, Tomislavu Vlainiću, Mili Marini Burger, Vanji Ilić i Milanu Štrbcu. Obrazlažući nagrade, predsjednik umjetničkog savjeta ULUPUH-a Ivan Dorogy podsjetio je kako je Beusan autor projekta "Hrvatski umjetnički unikatni nakit" kojim su se predstavili najugledniji hrvatski oblikovatelji nakita. Projekt je započeo 1997. skupnom izložbom 13 umjetnika, a zatim je uslijedio niz od 17 samostalnih izložaba odabranih umjetnika.

ZAGREB - Svađa oko parkirališnog mjesta u Velikoj Gorici odnijela je danas život 32-godišnjaka, izvijestila je zagrebačka policija. Nakon svađe oko parkirališta u Zagrebačkoj ulici, 32-godišnjeg I. A. je oko 15 sati pištoljem usmrtio 49-godišnji L. P. Ubojica je uhićen bez pokušaja bijega ili pružanja otpora, rekao je Hini privremeni glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor.

KARLOVAC - Na temelju programa rada Turističke zajednice grada Karlovca za 2006. godinu i financijskog plana, koji su prihvaćeni na današnjoj godišnjoj skupštini u Županijskoj gospodarskoj komori u Karlovcu, predviđeno je da karlovačka Turistička zajednica financira nekoliko novih projekata. To su, uz ostale, Sajam vlastelinstva, 1. festival putopisa CEIK-a "Braća Seljan", Art Only - međunarodna likovna manifestacija te obilježavanje 200. obljetnice ceste Luizijane. Najveću pojedinačnu stavku u godišnjem proračunu, vrijednom oko 1,5 milijuna kuna, čini 215.650 kuna za sufinanciranje dvaju ljetnih turističko-informativnih centara, s tim da će to pokriti oko 25 posto potrebnog novca, dok će razliku financirati Hrvatska turistička zajednica.

ZAGREB - Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić danas je na Božićnom susretu u Zagrebu pozvao članstvo da u sljedećoj godini traže još više svjetla, kruha i slobode. Rekao je kako su sve globalizacije u početku možda bile uspješne, no na kraju bi uvijek propadale. Povijest hrvatske kulture pokazuje da kao narod ne moramo nestati, ocijenio je Zidić, te napomenuo kako Hrvati unatoč pritisku Habsburškoga Carstva, Venecije i Osmanskoga Carstva nisu zaboravili svoje tlo. "Preživjeli smo zahvaljujući svijesti, očuvanju narodnoga jezika i pripadnosti univerzalnoj kršćanskoj kulturi", istaknuo je Zidić. Predsjednik splitskoga ogranka Matice hrvatske Josip Botteri Dini ocijenio je današnji susret jačanjem nacionalnoga zajedništva. Botteri je pozvao Maticu hrvatsku da se više zauzme u sređivanju, kako je rekao, nesigurnoga zemljopisnog položaja hrvatskoga bića.

SISAK - Sisačko-moslavačka županija danas je svečano dodijelila 83 stipendije srednjoškolcima i studentima. Svaki od 58 srednjoškolaca, izabranih na prvi put raspisanu javnom natječaju za učenike srednjih škola, dobivat će 500 kuna mjesečne stipendije, a 115 studenata, 25 novih i 90 dosadašnjih, po 700 kuna. Na natječaj je prispjelo 312 učeničkih i 238 studentskih molba od kojih je Povjerenstvo za dodjelu stipendija izabralo 58 učeničkih i 25 studentskih molba. Za stipendiranje učenika i studenata u idućoj godini iz županijskog proračuna izdvojeno je 1,14 milijuna kuna. Rješenja o dodjeli novih stipendija srednjoškolcima i studentima uručile su županica Marina Lovrić i dožupanica Marijana Petir, koje su stipendistima zaželjele puno uspjeha u školovanju.

ZAGREB - Bivši štićenici domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji studiraju dobili su danas od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ugovore po kojima će njih trideset i četvoro mjesečno dobivati 1.500 kuna financijske potpore. Ugovore o međusobnim odnosima u vezi financijske potpore studentima je uručio ministar zdravstva Neven Ljubičić. To je najmanje što možemo napraviti za one koji nisu imali roditeljsku skrb, ali su imali dovoljno snage, znanja i upornosti da upišu fakultete, rekao je Ljubičić. Izrazio je nadu kako će potpora ubuduće biti veća te da će je dobivati još više bivših štićenika - studenata, kojima je poručio da će oni izgrađivati Hrvatsku utemeljenu na znanju.

ZAGREB - Novi snijeg na području Like, Gorskog kotara, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te na području Ćićarije, otežava promet, izvijestio je popodne u 15,30 sati Hrvatski auto-klub. Najsigurnije je voziti uz propisanu zimsku opremu. Zbog ledene kiše na širem području Gračaca, te na području Istarskog ipsilona (Kanfanar-Bole), promet teče otežano. Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na području Gorskog kotara i Like još uvijek vrijedi zabrana na sljedećim autocestama A8 Rogovići-Vodnjan, A6 Kikovica-čvor BosiljevoI, A1 tunel Mala Kapela-Brinje-Žuta Lokva-Otočac. Na graničnim prijelazima povremeno je gust promet osobnih vozila na izlasku i ulasku u Hrvatsku, posebice zato jer je u tijeku štrajk carinske policije.

ŠIBENIK - Obnovljeni trajekt "Spužvar" predan je danas na uporabu mještanima otoka Krapnja. Tako je taj, jedan od najgušće naseljenih otoka šibenskog arhipelaga, nakon šest godina ponovno dobio trajektnu vezu s kopnom, od kojeg je udaljen oko 300 metara. Popravak trajekta stajao je 800.000 kuna, a u cijelosti ga je financiralo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. "Bez obzira na tako malu udaljenost, trajektna je veza s kopnom vrlo važna za oko 230 stanovnika Krapnja. Tako će se moći dopremati građevni materijal i veći predmeti, a na otok će moći doći i vozilo hitne pomoći, pogrebno vozilo i ono za prijevoz otpada", kazao je Milivoj Bratinčević iz Uprave za otoke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙