FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" iz Splita na meti "vandala"

SPLIT,23. prosinca 2005.(Hina) - Generalni sekretar Srpskog kulturnogdruštva "Prosvjeta" iz Splita Rade Dragojević oglasio se priopćenjem ukojemu najoštrije osuđuje "vandalizam" nepoznatih osoba nad imovinom iprostorijama pododbora toga društva u Splitu u posljednja četirimjeseca.
SPLIT,23. prosinca 2005.(Hina) - Generalni sekretar Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Splita Rade Dragojević oglasio se priopćenjem u kojemu najoštrije osuđuje "vandalizam" nepoznatih osoba nad imovinom i prostorijama pododbora toga društva u Splitu u posljednja četiri mjeseca.

Dragojević u priopćenju navodi kako je "u noći s 22. na 23. prosinca splitski vandalski stroj četvrti put u posljednja četiri mjeseca devastirao prostorije pododbora, a šteta na dva razbijena prozora iznosi 1500 kuna".

U priopćenju se podsjeća i kako su stakla na prostorima "Prosvjete" razbijena i prije 15-ak dana kada su oštećene i prostorije.

"Budući da su počinitelji sva četiri napada i dan-danas nepoznati splitskoj policiji i javnosti, možemo samo nagađati tko su krivci", navodi se te podsjeća na "kronologiju razbijanja" "Prosvjetninih" prostorija koja se "poklapa s javnim i medijskim događajima s jakim nacionalnim nabojem koji im prethodi": poraz hrvatske košarkaške reprezentacije sa Španjolskom u Beogradu, obilježavanje vukovarske tragedije i uhićenje generala Gotovine.

Dragojević tvrdi kako se to možda čini tendencioznim, te pita "no što je tendencioznost naspram mržnje koja se sistematski proizvodi u tom gradu i prakticira na gore opisane načine?"

S obzirom na to da za posljednje uništavanje Dragojević ne vidi javni pandan, u priopćenju navodi kako se "može govoriti i o tome da je razbijanje 'Prosvjete' postalo dijelom splitskog folklora".

Upozorava i kako u svemu "ulogu ima i nezainteresirana splitska policija koja sve događaje odrađuje rutinski što ne rezultira pronalaženjem krivaca".

Zbog svega toga razmišljaju i o ukidanju pododbora "Prosvjete" u Splitu, zamjerajući splitskoj inteligenciji što ne reagira na napade.

"Ako ukinemo 'Prosvjetu', a sve je manje razloga da ona svojim postojanjem taj dalmatinski grad oslikava bojama multikultiralnosti, nestat će i taj mali znak različitosti koji je tamo postojao", kaže, uz ostalo, generalni sekretar Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj potvrdila je kako su nepoznati počinitelji noćas razbili više stakala na prozorima društva te da se za počiniteljima tog i ranijih uništavanja imovine društva traga.

"Policija obavlja sve potrebne radnje kako bi otkrila počinitelje", kazala je glasnogovornica Kraljević Gudelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙