FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb dobio holding Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupštinavečeras je donijela zaključak o prijenosu osnivačkih prava i poslovnihudjela 23 trgovačka društva na Gradsko stambeno komunalno gospodarstvod.o.o., koje će preuzeti funkciju holdinga.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština večeras je donijela zaključak o prijenosu osnivačkih prava i poslovnih udjela 23 trgovačka društva na Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o., koje će preuzeti funkciju holdinga.

Poduzet će se i sve aktivnosti za osnivanje novog gradskog trgovačkog društva "Digitalni grad" za upravljanje, izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture za potrebe komunikacijsko-informatičkih sustava i usluga. To će društvo, čije je osnivanje prijedlog zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac, bit će sastavni dio novog holdinga.

U raspravi su oporbeni zastupnici kritizirali osnivanje novog holdinga.

Iz HSP-a su izrazili bojazan da će objedinjavanje trgovačkih društava rezultirati većom zaradom holdinga umjesto da se poveća kvaliteta i smanji cijena komunalnih usluga, što je, ističu, smisao poslovanja gradskih tvrtki.

U HDZ-u smatraju da bi bilo bolje da su se udružile tvrtke slične po djelatnostima, a čula se i primjedba iz HNS-a da je holding uvertira u tajkunizaciju trgovačkih društava.

"Tu nije riječ o 'tajkunizaciji' ili o 'sourizaciji' trgovačkih društava, niti o otpuštanju radnika", rekao je gradonačelnik Milan Bandić i naglasio da Zagreb kasni s objedinjavanjem trgovačkih društava, što su, kako je istaknuo, davno učinili primjerice u Parizu i Berlinu.

Bandić je ustvrdio da je osnivanje holdinga "povijesni iskorak" u poslovanju gradskih trgovačkih društava jer će, dodao je , napokon početi racionalno poslovati i smanjiti troškove poslovanja.

Zahvalio je SDP-ovim koalicijskim partnerima HSS-u i HSU-u te nezavisnoj listi Tatjane Holjevac što su podržali novi model upravljanja trgovačkim društvima.

Na skupštinskoj sjednici večeras su raspravljene i izmjene prostornog plana u prvom čitanju sa zaključkom da se Gradsko poglavarstvo o primjedbama i prijedlozima očituje za 14 dana.

U raspravi je uz ostalo predloženo da se do drugog čitanja zbog sumnje pojedinih oporbenih zastupnika da je alternativa za novu trasu autoceste Zagreb - Sisak posljedica privatnog interesa, provjeri vlasničko stanje parcela uz tu trasu - tko ih je i kada kupio.

Zastupnici Gradske skupštine na današnjoj sjednici, koja je započela jutros u 10 sati, nisu ni do 23 sata večeras završili s raspravom o svih 18 točaka koje su bile na dnevnom redu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙