FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit EU-a: Blair najavljuje novi prijedlog

BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - Britanski premijer Tony Blairnajavio je u četvrtak da će britansko predsjedništvo Europske unije upetak iznijeti novi prijedlog europskog proračuna za razdoblje od2007. do 2013. te da očekuje vrlo teške pregovore.
BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair najavio je u četvrtak da će britansko predsjedništvo Europske unije u petak iznijeti novi prijedlog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. te da očekuje vrlo teške pregovore.

"To smo predvidjeli i rekli smo da ćemo to učiniti, no moraju postojati temelji za dogovor jer inače nema smisla iznositi novi prijedlog", rekao je Blair novinarima nakon radne večere prvog dana summita.

"Da, vidim temelje za dogovor", rekao je, ali i dodao kako očekuje vrlo teške pregovore.

Novi britanski prijedlog trebao bi biti iznesen oko 11 sati, nakon što ga se razradi na bilateralnim sastancima, doznaje se iz europskih izvora.

Blair je kazao također kako se svi europski čelnici slažu da je dogovor oko proračuna potreban "sada".

U revidiranom prijedlogu iznesenom u srijedu, London je predvidio proračun od ukupno 849,3 milijardi eura, dok je prethodni predsjedatelj Luksemburg predlagao 22 milijarde eura više. Britanski rabat po tom bi prijedlogu i dalje nastavio rasti, no Britanci bi ipak od 2007. do 2013. dobili 8 milijardi eura manje.

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell savjetovao je, međutim, šefovima država ili vlada europske 25-orice da ne gube vrijeme s britanskim prijedlogom jer ga Europski parlament neće prihvatiti.

Europski parlament tražio je, naime, proračun od 1,18 posto europskog BDP-a, dok britanski prijedlog predstavlja 1,03 posto BDP-a Europske unije.

Dogovor o novom proračunu mora biti "interinstitucionalan", odnosno moraju ga prihvatiti i Europsko vijeće i Europska komisija i Europski parlament i to apsolutnom većinom.

Prvoga dana summita europski čelnici nisu se bavili pitanjem Makedonije, kojoj bi trebali odobriti status kandidata, niti porezom na dodanu vrijednost.

Odluke o tim pitanjima, ocjenjuju diplomati, vjerojatno će ovisiti o dogovoru o proračunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙