FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je večeras oko 300 branitelja i građana ispred crkve Sv. Vlaha iskazalo potporu generalu Anti Gotovini. Skup je organizirala Kordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Dubrovnika. Branitelji i građani Dubrovnika su na miran način, poklicima "Ante!", "Ante!" i pjesmom dali potporu generalu Anti Gotovini, koji je u srijedu uhićen na Kanarima, a jutros je prebačen u pritvor Haaškog suda u Scheveningenu. Predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatski dragovoljac i dubrovački branitelj Robert Hausvička okupljenima je pročitao pismo potpore generalu Gotovini te pozvao Dubrovčane na sutrašnji skup u Splitu.

ZAGREB - Oko dvije tisuće izaslanika DC-a na današnjoj je Konvenciji dalo potporu svojoj predsjednici Vesni Škare Ožbolt da i u idućem mandatu vodi stranku. Za njezina zamjenika izabran je dosadašnji potpredsjednik stranke Joško Morić, za potpredsjednike Radovan Fuchs i Đurica Mišin, a izabrano je i novih pet članova Predsjedništva DC-a. Konvencija je održana pod dojmom nedavnog uhićenja generala Ante Gotovine, čemu je značaj dala i predsjednica DC-a, poručivši da su u njezinoj stranci uvjereni u Gotovininu nevinost, te da su spremni pomoći da se to dokaže na sudu, a ne na ulici. Istaknula je da DC nije i nikada neće braniti nekoga tko je počinio zločin, ali da će se boriti protiv revidiranja hrvatske povijesti, i to na način da se istina o Domovinskom ratu treba braniti i obraniti na "mjestu na kojemu se ruši", dakle na Haškom sudu.

ZAGREB - Za predsjednika Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH) na današnjem je općem saboru stranke većinom glasova ponovno izabran Zlatko Klarić, a za potpredsjednika, također u drugom mandatu, izabran je Mate Buljubašić. Izabrani stranački čelnici bili su i jedini kandididati za te dužnosti. Peti Sabor ASH održan je uoči 10. godišnjice smrti utemeljitelja i prvog predsjednika stranke Ante Mike Tripala s porukom "Mi nismo isti" kao odgovorom na optužbu koju hrvatski građani često poručuju političarima: "Svi ste vi isti!" Kad je riječ o uhićenju generala Ante Gotovine, Klarić je izrazio "žaljenje što je general uhićen na takav način". Dodao je da je za "za nas to trebalo ostati pravno, a ne političko pitanje, a oni koji su Gotovini 1998. godine zabranili da daje iskaz haaškim istražiteljima snose odgovornost za sadašnju situaciju.

ZAGREB - Peti opći sabor Hrvatskog bloka (HB) izabrao je danas Ivića Pašalića za predsjednika stranke u idućem dvogodišnjem razdoblju. Pašaliću je to treći predsjednički mandat. Za potpredsjednike stranke izabrani su Milan Kovač, Jozo Meter, Dragan Papac, Mario Kovač i Marija Šiško-Kuliš.

SPLIT - U Splitu je na Trgu Franje Tuđmana poslijepodne obilježena šesta godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja hrvatske države dr. Franje Tuđmana. Na Trgu su položili cvijeće i zapalili svijeće predstavnici HVIDR-e i Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplita te čelnici splitskoga HDZ-a na čelu s predsjednikom Gradskog ogranka te stranke Zvonimirom Puljićem. Nakon toga za pokojnoga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana služena je misa zadušnica u crkvi sv. Frane na splitskoj rivi.

OSIJEK - U sklopu 100. obljetnice Družbe Braće hrvatskoga zmaja te 190. obljetnice rođenja i 100. godišnjice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, danas su članovi Zmajskog stola u Osijeku otkrili spomen-obilježje biskupu Strossmayeru. Spomen-obilježje je na mjestu budućeg rondela velikana osječke Treće gimnazije, gdje će biti postavljena i spomen-obilježja nobelovcima Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu, koji su, kao i biskup Strossmayer, pohađali tu gimnaziju. Spomen-obilježje biskupu Strossmayeru otkrili su Veliki meštar Družbe Braće hrvatskoga zmaja Matija Salaj i Zmaj starovukovarski i pročelnik Zmajskog stola u Osijeku Antun Tucak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙