FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luković: veća granična obvezna rezerva ima "relativno neutralan efekt"

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Financijski učinak povećanja stopegranične obvezne rezerve na inozemne izvore financiranja koje koristeposlovne banke, kao i na garancije koje izdaju radi pribavljanjainozemnih izvora sa 40 na 55 posto, kako se sada čini, za Zagrebačkubanku (ZABA) je relativno neutralan, ali ta mjera usmjerava na manjeino zaduživanje, a veće korištenje domaćih izvora te u suštinismanjuje količinu novca raspoloživih za plasmane, prvenstvenograđanima, rekao je danas predsjednik Uprave ZABA-e Franjo Luković.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Financijski učinak povećanja stope granične obvezne rezerve na inozemne izvore financiranja koje koriste poslovne banke, kao i na garancije koje izdaju radi pribavljanja inozemnih izvora sa 40 na 55 posto, kako se sada čini, za Zagrebačku banku (ZABA) je relativno neutralan, ali ta mjera usmjerava na manje ino zaduživanje, a veće korištenje domaćih izvora te u suštini smanjuje količinu novca raspoloživih za plasmane, prvenstveno građanima, rekao je danas predsjednik Uprave ZABA-e Franjo Luković.

Govoreći na susretu s novinarima o poslovanju banke u ovoj i idućoj godini, Luković je pojasnio kako je istodobno s povećanjem granične obvezne rezerve stopa tzv. opće obvezne rezerve smanjena s 18 na 17 posto, čime je ipak oslobođen dio kunske i devizne likvidnosti banaka.

Povećana granična obvezna rezerva zaduživanje u inozemstvu poskupljuje i "razumijemo da je ta mjera isforsirana, jer centralna banka nema drugog načina da kompenzira preveliki tekući fiskalni deficit, dakle državu u većem trošenju nego što prikuplja sredstva", rekao je Luković.

Ipak, kazao je "nadamo se da ukoliko država bude imala manji tekući deficit i bude imala manje potrebe financirati se na domaćem i inozemnom tržištu, da će i pritisak centralne banke, koji se preko banaka usmjerava na građane, popustiti", zaključio je Luković.

Ocjenjujući pak poslovanje ZABA-e u ovoj godini, njen je predsjednik Uprave posebice istaknuo 30 postotni rast plasmana malom i srednjem poduzetništvu, kao i podatak da su krediti građanima već u studenom premašili ukupni prošlogodišnji iznos, uz istodobni rast štednje i ulaganja građana.

Iduću godinu, kaže Luković, očekuju s mješavinom optimizma i iščekivanja, jer je grupa kojoj pripadaju (UniCredito) postala jača priključivanjem HVB-a, što će se odraziti i na veće financiranje trgovačkih tokova njihovih hrvatskih komitenata sa svim zemljama u kojima posluje nova grupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙