FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 9. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki kongresnik Elton Gallegly ocijenio je u četvrtak kako je uhićenjem haškog optuženika Ante Gotovine otklonjena glavna smetnja u nastojanjima Hrvatske da uđe u NATO te da su time za Hrvatsku otvorena vrata Sjevernoatlanstkog saveza. "Mislim da je nesporno da se ovim uklanja glavna prepreka koja je u dosadašnjem procesu kod mnogih, već dugo vremena, izazivala zabrinutost. Naravno, neće doći do automatskog učlanjenja, ali je slučaj (Gotovina) u zadnje vrijeme vjerojatno bio glavni kamen spoticanja", rekao je Gallegly za Glas Amerike. Kongresnik Gallegly, predsjednik Odbora za Europu Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma Kongresa je nedavno u Zastupničkom domu sponzorirao rezoluciju koja pruža podršku brzom učlanjenju Hrvatske u NATO. Rezoluciju je jednoglasno podržao Vanjskopolitički odbor Zastupničkog doma, a uskoro bi se trebala naći pred cijelim Domom.

WASHINGTON - Newyorški Odbor za zaštitu novinara (CPJ) izrazio je u četvrtak zabrinutost anonimnom prijetnjom smrću hrvatskom novinaru Dragi Hedlu i pozvao vlasti da poduzmu mjere protiv odgovornih. "Pozivamo vlasti u Hrvatskoj da budu uporni u istrazi i progonu odgovornih za prijetnju našem kolegi Dragi Hedlu", rekla je direktorica CPJ-a Ann Cooper u priopćenju. Hedl, urednik Feral Tribunea, rekao je u srijedu da je primio pismo u kojem se u tekstu napravljenom od slova isječenih iz novina njemu i njegovom izvoru prijeti smrću. Feral Tribune je povezao prijetnju s člankom koji je objavio u srpnju o bivšem hrvatskom vojniku Krunoslavu Fehiru koji je priznao da je pomagao u otmici, mučenju i ubijanju srpskih civila u Osijeku 1991-92, navodi CPJ - neovisna, neprofitna organizacija koja promiče slobodu medija u svijetu i bavi se zaštitom novinara u obavljanju njihova posla.

PEKING - Kineske vlasti blokirale su selo u južnoj Kini nakon sukoba između policije i prosvjednika u kojima je bilo mrtvih, javile su agencije u petak. Očevici su rekli da je policija u četvrtak otvorila vatru na prosvjednike u selu Dongzhou u pokrajini Guangdong, koji su izašli na ulice nezadovoljni kompenzacijom koju im je država ponudila za zemlju oduzetu zbog gradnje vjetroelektrane, javlja agencija dpa. Točan broj poginulih nije poznat, a prema podacima lokalnih stanovnika i skupina za zaštitu ljudskih prava, poginulo je između dvoje i dvadeset ljudi, dok je veći broj ranjenih. Atmosfera u selu u petak je i dalje napeta. Policija je blokirala sve izlaze iz sela, te je zabranila promet motornim vozilima, prenosi Reuters. Seljani su mjesecima prosvjedovali zbog toga što, prema njihovim tvrdnjama, nisu dobili odštetu za zemljište koje im je oduzela država kako bi sagradila vjetroelektranu.

CANBERRA - Šest zemalja, koje su među najvećim svjetskim zagađivačima, sastat će se sljedećeg mjeseca u Sydneyu kako bi razgovarale o globalnom zagrijavanju, objavila je u petak Australija. Azijsko pacifičko partnerstvo za čist razvoj i klimu, u kojem sudjeluju Sjedinjene Države, Australija, Kina, Japan, Južna Koreja i Indija, osnovano je u srpnju kako bi se emisija stakleničkih plinova smanjila korištenjem novih tehnologija. Australija je priopćila da će na sastanku 11. i 12. siječnja sudjelovati ministri vanjskih poslova, energetike i zaštite okoliša šest zemalja. Prema podacima Partnerstva, šest zemalja članica čini 45 posto svjetskog stanovništva, 48 posto svjetske emisije stakleničkih plinova, te 48 posto svjetske potrošnje energije.

CHICAGO - Boeing 737 tvrtke Southwest Airlines sletio je s piste u četvrtak navečer u Chicagu u snježnoj oluji te na svojem putu udario u dva automobila, pri čemu je poginuo jedan šestogodišnjak, objavio je američki ured za civilno zrakoplovstvo (FAA). Još je jedanaest osoba u oba automobila ozlijeđeno, dok je 98 putnika i pet članova posade zrakoplova prošlo bez ozlijeda, dodao je FAA. Boeing 737 tvrtke Southwest sletio je rano navečer u zračnu luku Midway u Chicagu, u teškim uvjetima sa zaleđenim i snijegom prekrivenim pistama. Prednji stajni trap zrakoplova slomljen je pri slijetanju, zbog čega je letjelica otklizila preko dva kilometra piste, probila ogradu zračne luke i dospjela do raskršća gdje se sudarila s vozilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙