FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte objavila je u četvrtak u Beogradu da je hrvatski general Ante Gotovina uhićen dan ranije na Kanarskim otocima i sada se radi na proceduri njegova izručenja Haagu, kazala je u telefonskom razgovoru iz Beograda njezina glasnogovornica Florence Hartmann. Glavna haška tužiteljica, koja u četvrtak boravi u Beogradu, se tim povodom čula s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kazala je Hartmann te dodala da se tužiteljica zahvalila hrvatskoj strani na suradnji.

DEN HAAG/ZAGREB - Voditelj vladinog ureda za suradnju s Haškim sudom (ICTY) Jakša Muljačić izjavio je u četvrtak da je uhićenjem odbjeglog generala Ante Gotovine u Španjolskoj višestruko potvrđena vjerodostojnost Hrvatske kao pravne države. Naglasio je i kako je uhićenje Gotovine na Kanarskom otočju potvrda da su hrvatske vlasti cijelo vrijeme govorile istinu, odnosno da se bjegunac nije nalazio u Hrvatskoj. Muljačić je kazao da je provedba Akcijskog plana za lociranje Gotovine nastavljena punim intenzitetom i nakon početka pristupnih pregovora s EU 3. listopada te da su sada vidljivi rezultati. Dodao je kako očekuje da bi Gotovina već tijekom današnjeg dana trebao biti prebačen u Haag, nakon što se poslijepodne provede propisani postupak za izručenje ICTY-u pred nadležnim sudom u Madridu.

DEN HAAG/ZAGREB - Haški sud očekuje da će general Ante Gotovina "relativno brzo" biti prebačen u Haag, izjavio je u četvrtak glasnogovornik suda Jima Landale. Dodao je kako očekuje da će Gotovina biti prebačen pod nadležnost Haškog suda čim se obave sve potrebne pripreme. Na upit da li bi se to moglo dogoditi već tijekom današnjeg dana ili sutra, glasnogovornik Landale je kazao kako još ne raspolaže takvim pojedinostima.

ZAGREB - Španjolska je u četvrtak, na marginama sastanka NATO-a u Bruxellesu, potvrdila da je dan ranije na Kanarskom otočju uhićen odbjegli general Ante Gotovina, kojeg je Haški sud 2001. optužio za ratne zločine, javlja France presse. Španjolski list El Pais objavio je da je Gotovina uhićen tijekom noći na južnom dijelu Tenerifa u hotelu Playa de las Americas nakon što je prethodnih dana mijenjao boravište po drugim otocima Kanarskog arhipelaga. Kako javlja Reuters, pozivajući se na španjolske sudske izvore, Gotovina bi se već tijekom popodneva trebao pojaviti pred španjolskim visokim sudom u Madridu. Agencija javlja da je Gotovina u Madrid prebačen vojnim avionom. Glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann nešto je ranije izjavila da se trenutačno radi na proceduri izručenja generala Gotovine Haagu.

BRUXELLES - Europska unija i NATO pozdravili su u četvrtak uhićenje odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine i priopćili da sada mora uslijediti uhićenje ratnog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i njegovog vojnog zapovjednika Ratka Mladića. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je na konferenciji za novinare da je uhićenje Gotovine "dobra vijest za svijet zbog privođenja pravdi ljudi koji još nisu osuđeni, ali su optuženi za vrlo teške zločine". "To je dobra vijest za svijet i mislim da je također dobra za Hrvatsku", rekao je Scheffer u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Glasnogovornik britanskog predsjedništva EU-a rekao je da će ovo uhićenje ukloniti "važnu prepreku" u hrvatskim aspiracijama za članstvo u Europskoj uniji.

ZAGREB - Uhićenje generala Ante Gotovine odmah je postala glavna vijest u svjetskim medijima, samo nekoliko trenutaka nakon što ju je priopćila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte tijekom posjeta Beogradu u četvrtak. Vodeće svjetske televizijske kuće, BBC i CNN, vijest su prenijele kao hitnu informaciju, a od svjetskih agencija informaciju je prvi prenio France Presse. Njemačka novinska agencija dpa također je objavila hitnu vijest o Gotovininu uhićenju, ističući da je "uhićen najtraženiji hrvatski optuženik za ratne zločine". Agencije u prvim izvješćima također podsjećaju da je Gotovina bio glavna zapreka za početak pregovora Hrvatske i EU.

RIM - Sve talijanske agencije i internetska izdanja talijanskih listova objavile su u četvrtak kao hitnu informaciju uhićenje hrvatskoga generala Ante Gotovine u Španjolskoj. Corriere Della Sera na svojoj internet stranici piše da je Ante Gotovina, jedan od glavnih optuženika za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije koji se nalazio u bijegu, uhićen u Španjolskoj, na Kanarskim otocima. Talijanske agencije posebno spominju kako je Del Ponte optuživala Vatikan za skrivanje Gotovine u nekom od franjevačkih samostana.

BRUXELLES - Europi i njezinim građanima bolje je izvoziti stabilnost nego uvoziti nestabilnost zapadnog Balkana, rekao je u četvrtak u Bruxellesu povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn na jednodnevnom međunarodnom skupu na temu zapadnog Balkana. Rehn je kazao da status kandidata ne jamči nikako siguran ulazak u EU jer nema "automatizma", a svaki je kandidat dužan "doslovce" ispuniti sve kriterije. Pred Balkanom je dug put i na njemu ne prometuje vlak velikih brzina, rekao je Rehn i dodao da pred nekim balkanskim zemljama predstoje godine. Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović, koja je nazočila skupu u organizaciji think-tanka Prijatelji Europe, Zaklade Konrad Adenauer, Pakta o stabilnosti te Instituta za demokraciju Constantinos Karamanlis, na temelju pozitivnih hrvatskih rezultata ustvrdila je da je magnetizam članstva u Europskoj uniji čimbenik stabilnosti.

RIM - Papa Benedikt XVI. predvodio je u četvrtak u bazilici svetog Petra svečanu misu u povodu današnjeg blagdana Bezgrješnoga začeća kojom je prilikom obilježio i 40. obljetnicu završetka Drugoga vatikanskog koncila. Papa je istaknuo kako "zlo uvijek truje, ne uzdiže već ponižava čovjeka, ne stvara ga većim ni bogatijim, već ga oštećuje i čini ga sve manjim". Čovjek koji se "potpuno prepusti Bogu ne gubi svoju slobodu", rekao je Papa i naglasio kako je čovjek koji je bliži Bogu stvarno čovjek.

LONDON - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher (80) otpuštena je u četvrtak iz londonske bolnice Chelsea i Westminster u koju je primljena u srijedu nakon što se žalila na "vrtoglavicu", a u otpusnom pismu stoji da su nalazi popularne bivše britanske političarke "u granicama normalnih vrijednosti", prenose agencije. Thatcher je noć provela na koronarnom odjelu londonske klinike, gdje su je doveli njezini osobni čuvari. S obzirom da nije željela privilegiran pristup, pretrage su obavljene na odjelu na kojemu preglede obavljaju i ostali britanski zdravstveni osiguranici. Margaret Thatcher je od 2002. godine imala niz manjih moždanih ishemičnih udara, pa su joj liječnici savjetovali da uspori životni ritam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙