FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova europskih zemalja članica NATO-a iznijeli su "svoju zabrinutost" američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice zbog tajnih letova CIA-e u Europi, ali su "zadovoljni" njenim obrazloženjima, javlja agencija France Presse. "Europski ministri su iznijeli svoju zabrinutost zbog činjenice kako ne bi trebalo iskrivljavati interpretaciju međunarodnog prava", kazao je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Sastanak održan u srijedu navečer "bio je zadovoljavajući za nas", dodao je Steinmeier. Šefovi diplomacije sastali su se u srijedu na neformalnoj večeri u Bruxellesu.

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi u četvrtak je izjavio da je Japan odlučio zadržati svoje neborbene postrojbe u Iraku još jednu godinu i nakon isteka mandata 14. prosinca. Vladin plan određuje da će Japan izbliza pratiti međunarodne snage u Iraku što je vjerojatno najava mogućnosti da se postrojbe povuku i prije isteka godine dana, ocjenjuju japanski mediji. Japan u Samawi u južnom Iraku trenutačno ima 550 vojnika koji rade na obnavljanju i u pružanju humanitarne pomoći.

JERUZALEM - Izraelsko je zrakoplovstvo u noći sa srijede na četvrtak izvelo zračni napad na sjeverni dio pojasa Gaze odgovarajući na palestinski raketni i minobacački napad na izraelski teritorij, izjavio je glasnogovornik vojske. I izraelsko je topništvo također ispalilo rakete na sjeverni dio pojasa Gaze nakon što je jedna palestinska raketa eksplodirala blizu Ereza, glavnog prijelaza između pojasa Gaze i Izraela. U istoj je akciji tijekom noći izraelska vojska uhitila 23 Palestinca na Zapadnoj obali, dodao je glasnogovornik. Dvadeset članova Hamasa uhićeno je u selu Beit Laquiya pored Ramalaha, a još trojica na dva druga područja. Izrael je najavio da će proširiti svoje operacije uhićenja na Zapadnoj obali nakon samoubilačkog atentata izvedenog u ponedjeljak u kojem je u Netanyi poginulo pet osoba.

ZAGREB - Francuska vladajuća stranka Savez za narodni pokret (UMP) odlučila je ovog tjedna da će imati samo jednog kandidata na predsjedničkim izborima 2007. godine, nakon što su se o tome dogovorili premijer Dominique de Villepin i predsjednik stranke, ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, prenose francuski mediji. Politički odbor stranke odobrio je u utorak gotovo jednoglasno izmjenu stranačkog statuta koja će omogućiti članovima stranke da na kongresu u siječnju 2007. "podrže" svojeg kandidata za predsjedničke izbore, kazala je glasnogovornica stranke Valerie Pecresse, a prenosi AFP. Prema dužnosnicima stranke, interna pravila neće braniti drugim članovima stranke da se kandidiraju na predsjedničkim izborima, no bez potpore UMP-a. Predizborna utrka između Nicolasa Sarkozya i Dominiquea de Villepina smatra se već otvorenom, što je postalo očito u nedavnoj krizi u predgrađima, iako nijedan još nije istaknuo svoju kandidaturu. Odluka je veliki adut za Sarkozyja, kojeg podržava većina članova stranke, no ne i jamstvo uspjeha, ističe list Le Figaro i podsjeća da je Jacques Chirac imao potporu RPR-a 1981. i 1988., ali da mu to nije bilo dovoljno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙