FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

HUENFELD - Njemačka je ovih dana otvorila svoj prvi poluprivatni zatvor, no prvi zatvorenici stići će u njega tek sljedeći mjesec nakon što 95 pripadnika zatvorskog osoblja, zaposlenika u privatnoj tvrtki, te 116 zatvorskih čuvara, koje zapošljava država, završe s obukom. Središnja njemačka država Hessen izgradila je zatvor sklopivši pritom ugovor o obavljanju pomoćnih službi, poput psihološkog savjetovališta ili kateringa, s privatnom tvrtkom Serco. Zatvor, koji se nalazi u gradu Huenfeldu, može primiti 502 osuđenika. Tvrtka Serco biti se zadužena za zatvorski rad, upravljajući zatvorskim radionicama u kojima će raditi 370 osuđenika. Do sada su svi pripadnici zatvorskog osoblja u Njemačkoj bili državni službenici od kojih se tražilo polaganje državne prisege.

LONDON - Najpoznatiji autobus na svijetu crveni londonski double decker Routemaster krenut će u petak kroz ulice glavnog britanskog grada na posljednje sentimentalno putovanje. Kao i svakog dana posljednjih 51 godinu na svom putu od Marble Archea do Starthama, autobus broj 159, proći će pored znamenitosti poput Big Bena, Downing Streeta i Nelsonovog spomenika na Trafalgar Squareu. No oni koji se budu vozili tim autobusom znat će da mu je to posljednje putovanje. Po posljednji put moći sjediti na otvorenoj gornjoj platformi, platiti kartu kondukteru i označiti želju da žele sići povlačenjem užeta koje je povezano sa zvonom. Nakon petka samo će dva, od flote koja je brojala stotine klasičnih autobusa, ostati u službi za razgledavanje. Turisti će se ubuduće moći voziti modernim double-deckerima s automatskim vratima i televizijskim monitorima.

VARŠAVA - Najveće umjetno božićno drvo u Europi, visoko 72 metra, postavljeno je u središtu Varšave. Osvjetljava ga oko 2 milijuna žarulja, precizirala je gradska uprava, a ogromna metalna konstrukcija uzdiže se ispred najviše zgrade poljskog glavnog grada, Palače kulture. Približno 2.000 ljudi pratilo je u srijedu navečer tu svečanost koju su prenosile i televizijske postaje. Oko umjetne jelke bit će postavljeno klizalište čim se temperatura dovoljno spusti, prenose mediji.

RIM - Tim veterinara ubrizgao je oko 50 sićušnih zlatnih kuglica u mišićje lava koji živi u rimskome zoološkom vrtu kako bi mu olakšali bolove od artritisa, izjavio je ovih dana glavni veterinar rimskoga ZOO-a. Azijski lav, po imenu Belamy, imao je ozbiljnih poteškoća s hodanjem sve dok da veterinari prije dva tjedna nisu operirali, ubrizgavši mu 24-karatne zlatne kuglice od kojih je svaka imala milimetar u promjeru. Glavni veterinar rimskoga zoološkog vrta Bioparco, Klaus Guentther Friedrich, rekao je da je ova tehnika ranije prokušana na psima, mačkama te na jednom tigru, uglavnom u Austriji i Njemačkoj, iako se vjeruje da je Belamy prvi lav koji je bio podvrgnut tome tretmanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙