FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 7. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

VARŠAVA - Informacije o tajnim zatvorim CIA-e u Poljskoj koje u svojim izvješćima spominje američka televizijska mreže ABC služe za interne političke borbe u SAD-u, istaknuo je u srijedu poljski ministar obrane, Jerzy Szmajdinski. "Oni koji se prije tri godine nisu usudili prosvjedovati protiv politike Georgea Busha prema Iraku, napadaju ga danas, kada je većina javnog mnijenja protiv takve politike, izjavio je Smajdzinski za nacionalni poljski radio. ABC je javio da su SAD zatvorile dva tajna zatvora u Rumunjskoj i Poljskoj nakon što je prošlog mjeseca njihovo postojanje otkriveno javnosti. Svi osumnjičeni za terorizam koji su se u tim zatvorima nalazili odmah su evakuirani iz Europe. Pozivajući se na središnju obaveštajnu agenciju, ABC tvrdi da je 11 zatvorenika, koji su se nalazili u Poljskoj pod sumnjom da su važni članovi terorističke sklupine Al Qaida Ossame Bin Ladena, preseljeni u tajni zatvor CIA-e u Sahari.

ISLAMABAD - Svjetski program za hranu (WFP) ove će se zime brinuti za prehranu 1,3 milijuna stradalih u potresu koji je 8. listopada pogodio sjeverni dio Pakistana, objavljeno je u srijedu u priopćenju Ujedinjenih naroda. Ovim program biti će pokriveno i 400.000 osoba koje žive u područjima do kojih se može doći samo helikopterom. Tako će Program skrbiti za dvostruko više osoba nego li je bilo predviđeno, stoji u priopćenju centra za informiranje UN-a u Islamabadu. Osim spomenutih stradalnika, Program skrbi i za 600.000 osoba od kojih 250.000 živi u šatorima, do kojih je moguće doći lokalnim cestama. Uz njih, pomoć će primiti i 150.000 djece koja se školuju pod šatorima te trudnice i 150.000 djece mlađe od pet godina. "Stalna financijska potpora donatora od ključne je važnosti", istaknuli su u UN-u navodeći kako Program još uvijek nastoji namaknuti 115 milijuna dolara koliko nedostaje da bi se ovaj program u potpunosti proveo.

BOGOTA - Dužnosnici kolumbijske vlade sastat će se u ponedjeljak 12. prosinca na Kubi s pobunjenicima Nacionalne osloboditeljske vojske (ELN) kako bi se pripremili za moguće mirovne pregovore, istaknuli su vladini dužnosnici u Bogoti. Predviđa se da će tijekom sastanka vlada ukinuti naređenja za uhićenje vođa pobunjenika, istaknuo je Luis Carlos Restrepo, vladin mirovni pregovarač. Izaslanstvo RELN-a će voditi pobunjenički vođa Gerardo Bermudez, zvan i Francisco Galan. ELN broji 4.500 pripadnika i druga je kolumbijska pobunjenička skupina. Ta je skupina nedavno objavila poziv javnosti da se aktivno uključi u postizanje mira, te je od predsjednika Alvara Uribea zatražila da prizna kako je uzrok konflikta socijalne prirode.

DUBAI - Vođa terorističke skupine al Qaeda Osama bin Laden je još uvijek živ i vodi sveti rat protiv Zapada, izjavio je putem Interneta u video snimci u srijedu njegov zamjenik Ayman al-Zawahri. Donosim radosnu poruku svim muslimanima i mudžahedinima da se al Qaeda, zahvaljujući Bogu, širi i jača, govori Zawahri u video snimci postavljenoj na Internet stranici koju često koriste muslimanski militanti. "Princ šeik Osama bin Laden, neka ga zaštiti Bog, još uvijek vodi svoj džihad, kaže Zawahri, dok je osoba koja ga intervjuira iza kamere. Ta osoba dodaje da je razgovor obavljen u znak obilježavanja četvrte obljetnice 11. rujna, odnosno napada na američke gradove koje je izvela ta teroristička organizacija. Iz snimke se ne može razabrati kada i gdje je taj razgovor snimljen. Vjeruje se da se Bin Laden i njegov zamjenik Zawahri skrivaju u pograničnim područjima Pakistana i Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙