FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - U potjeri za dvojicom pljačkaša pošte policija je danas u Svetoj Klari u Zagrebu ubila oba razbojnika, a u pucnjavi je ranjen policajac. Maskirani i naoružani razbojnici su nešto prije 16 sati opljačkali poštu u naselju Botinec i pobjegli automobilom. Kod zatvorenog pružnog prijelaza u Mrkšinoj ulici u Svetoj Klari, gdje ih je sustigla policijska ophodnja, došlo je do pucnjave. Razbojnici su prvi počeli pucati iz automatskog oružja, a policija je uzvratila paljbom iz pištolja. Jedan od razbojnika odmah je ubijen, a drugi je teško ranjen, no podlegao je ozljedama nakon što je prešao pružni prijelaz. U obračunu je teško ranjen i jedan policajac. S prostrijelnom ranom ruke prevezen je u bolnicu i izvan je životne opasnosti.

MAKARSKA/SPLIT - Sedamnaestogodišnji učenik makarske srednje škole zadao je tijekom nastave ubodnu ranu svojemu 57-godišnjem profesoru, izvjestila je glasnogovornica PU splitsko - dalmatinske Marina Kraljević Gudelj. Profesor je prevezen na hitni kirurški prijam splitske Kliničke bolnice gdje je u tijeku operacija, no, kako se doznaje od dežurnog liječnika, život mu nije u opasnosti. Učenik je u pratnji roditelja priveden u makarsku policijsku postaju radi kriminalističke obrade, kazala je Kraljević Gudelj. Kako se doznaje riječ je o profesoru hrvatskog jezika u Srednjoj školi "Fra Andrije Kačića Miošića" Zdravku Pervanu.

ROVINJ - Radničko vijeće Tvornice duhana Rovinj nakon pregovora s Upravom i predstavnicima sindikata prihvatilo je prijedlog Uprave o preseljenju rovinjskog i zagrebačkog pogona u novu tvornicu u Kanfanaru i uvjete koji su ponuđeni za skrb radnika koji ne žele raditi u novoj tvornici. Povjerenik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije te vodoprivrede za zagrebačku regiju Ivica Rogić rekao je kako je netto otpremnina možda zadovoljavajuća za druge grane, ali ne i za duhansku industriju pa očekuje nastavak pregovora. Predsjednik Uprave TDR-a Plinio Cuccurin u Rovinju je izjavio kako će nova tvornica zamijeniti postojeće u Rovinju i Zagrebu. "Odluka je bila iznimno teška, ali jedino moguća kako TDR ne bi doživio sudbinu dvadesetak tvornica koje su do sada zatvorene u Europi" , rekao je Cuccurin.

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas raspravljao o Vladinim prijedlozima izmjena i dopuna zakona o vodama i o financiranju vodnog gospodarstva. Predložene izmjene Zakona o vodama trebale bi objediniti upravljanje vodama, a vode bi se, umjesto na državne i lokalne, dijelile na vode prvog i drugog reda. Strategiju upravljanja vodama bi, kako je predloženo, donosio Sabor, višegodišnje planove upravljanja vodnim područjima Vlada, a nove bi obveze trebale dobiti i Hrvatske vode, koje će ubuduće voditi i usklađivati registre zaštićenih vodnih područja te identificirati ležišta vode za piće. Zastupnici su suglasni da Hrvatska mora zaštititi svoje obnovljive izvore vode, no dio oporbenih klubova smatra da je Vlada trebala ići na cjelovite izmjene dvaju zakona, te da predloženo neće popraviti stanje vodnog gospodarstva. O Vladinu prijedlogu izmjena i dopuna zakona o financiranju vodnog gospodarstva Hrvatski sabor nastavlja sutra.

PULA - U povodu blagdana Svetog Nikole, Dana pomoraca, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na današnjoj je središnjoj svečanosti u Puli uručio priznanja zaslužnima iz područja pomorstva. Ministar Kalmeta je tom prigodom podsjetio kako je Vlada predložila, a Hrvatski sabor prihvatio Pomorski zakonik koji "Hrvatsku svrstava u pomorsku zemlju u kojoj će uvjeti za brodare i pomorce biti jednaki kao i u drugim jakim pomorskim zemljama". Kalmeta je dodao kako su Predpristupnom pomorskom strategijom definirani sigurnost plovidbe i zaštita pomorskog dobra, status pomoraca, razvoj brodarstva i izgradnja luka. Zbog manjka pomoraca u svijetu Hrvatska će, odnosno Ministarstvo, prvi put 2006. uvesti stipendije za studente pomorskog fakulteta i učenike pomorskih škola, najavio je ministar.

SPLIT - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor popodne je u Splitu otvorila regionalnu konferenciju "Provedba Nacionalnog programa djelovanja za mlade na lokalnoj razini", koja je okupila više od stotinu predstavnika lokalnih vlasti i klubova mladih iz svih četiriju dalmatinskih županija. Kosor je istaknula da je Vlada prošle godine izdvojila 50 milijuna kuna za provedbu Nacionalnog programa djelovanja za mlade te poručila jedinicama lokalne uprave i samouprave da se aktivnije uključe u pomaganje mladim ljudima kako Nacionalni program ne bi ostao mrtvo slovo na papiru.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) priopćila je danas da je potpuno netočno i krajnje neistinito da su predsjednik Vlade Ivo Sanader i ministrica Vesna Škare Ožbolt postigli dogovor o gašenju DC-a i njegovu ulasku u HDZ. Istina je da je HDZ u koaliciji s DC-om, ali nikakvih pregovora niti dogovora o ujedinjavanju te dvije stranke nije bilo. Potpredsjednik Demokratskog centra (DC) Joško Morić ustvrdio je danas, na konferenciji za novinare, da nema spajanja DC-a s HDZ-om niti će ga biti, demantirajući time napis u jednom političkom tjedniku koji to najavljuje u svom novom broju.

VARAŽDIN - Švicarska tvrtka Hoegger otvorila je danas u Slobodnoj zoni Varaždin tvornicu za proizvodnju strojeva namijenjenih prehrambenoj industriji, koja će zaposliti oko 200 radnika. Do kraja ove godine u varaždinskoj Slobodnoj zoni u planu je i otvaranje pogona austrijske tvrtke Boxmark, jednog od najvećih proizvođača kožnih sjedala za neke od vodećih svjetskih proizvođača automobila, zrakoplova i namještaja. Slobodna zona Varaždin mjesto je najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj, u kojoj su do sad otvorene četiri tvornice, a do kraja 2007. trebalo bi biti otvoreno svih deset predviđenih tvornica. Do sada je na području zone zaposleno 1.600 radnika, a s realizacijom cijelog projekta do 2007. očekuje se da će ih biti zaposleno između 2.500 i 3 tisuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙