FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska osvojila Davis Cup (šira verzija)

BRATISLAVA/ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Po prvi puta u povijestiteniska reprezentacija Hrvatske osvojila je Davis Cup. Hrvatska je ufinalnom dvoboju u Bratislavi pobijedila Slovačku 3:2, a trećiodlučujući bod osvojio je Mario Ančić, koji je pobijedio MichalaMertinaka 7:6 (1), 6:3, 6:4.
BRATISLAVA/ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Po prvi puta u povijesti teniska reprezentacija Hrvatske osvojila je Davis Cup. Hrvatska je u finalnom dvoboju u Bratislavi pobijedila Slovačku 3:2, a treći odlučujući bod osvojio je Mario Ančić, koji je pobijedio Michala Mertinaka 7:6 (1), 6:3, 6:4.

Hrvatska je tako postala tek 12 zemlja koja je slavila u najprestižnijem ekipnom teniskom natjecanju. Međutim, prva koja je do trijumfa došla kao nepostavljena reprezentacija. Čarobna formula - dvije pobjede Ivana Ljubičića u singlu, te pobjeda para - koja je hrvatsku reprezentaciju dovela do finala Davis Cupa, nije funkcionirala u Bratislavi. Dominik Hrbaty je prekinuo veliki Ljubičićev niz i odveo finale u peti, odlučujući meč. Slovački izbornik Miroslav Mečir pokušao je iznenaditi suparnika gurnuvši u vatru neiskusnog Michala Mertinaka, no Ančić se nije dao prevariti.

Premda je ove sezone u Davis Cupu upisao tek jednu pobjedu u singlu i to protiv Rumunja Victora Hanescu u meču koji nije bio važan, Ančić je u možda i najvažnijem susretu u karijeri upisao pobjedu. Cijele godine Ančić je bio u sjeni briljantnih rezultata Ivana Ljubičića, trpio je brojne kritike kako nikako da proigra u reprezentaciji, a onda se našao u poziciji da u grotlu Sibamac Arene sve ovisi o njemu. Pritisak je bio strašan, što se i vidjelo na njegovoj igri u prvom setu, međutim razlika u kvaliteti je bila očita i usprkos grču u igri mladi Splićanina je upisao pobjedu.

U prvom setu oba tenisača držala su svoj servis do trinaeste igre. Ančić je u tri gema imao break lopte, ukupno četiri, no Slovak se spasio. Ipak, u "tiebreaku" nije imao izgleda, Mario je ključne poene odigrao sjajno i zadnju igru dobio rezultatom 7:1. U drugom setu Ančić je polako počeo puštati ruku. Bodren uz više od tisuću hrvatskih navijača podigao je nivo igre, što se odmah vidjelo na rezultatu. Uz jedan break i dva osvojena servisa Mario je došao do vodstva 3:0, koje do kraja seta više nije ispuštao i nakon 51 minute igre osvojio je i drugi set. U trećem setu scenarije bio praktički isti. Mario je na otvaranju oduzeo servis protivniku. Prednost je držao do rezultata 3:2 kada se opustio i izgubio servi, međutim već u sljedećoj igri ponovo je došao do prednosti koju do kraja meča nije ispuštao.

U prvom današnjem dvoboju Dominik Hrbaty je nakon tri sata i 20 minuta igre u prepunoj Sibamac Areni pobijedio Ivana Ljubičića 4:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:4. Bio je to prvi poraz Ljubičića ove godine u Davis Cupu. Nakon 11 pobjeda Hrbaty je zaustavio Ivanovu seriju i spriječio ga da izjednači rekord Johna McEnroea koji je 1982. godine predvodio SAD to trijumfa u Davis Cupu sa 12 pobjeda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙