FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

KARLOVAC - Pod sloganom "Podsjećamo - upozoravamo" tristotinjak osoba s invaliditetom danas je, u sklopu središnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, mimohodom kroz Karlovac upozorilo na to koliko je još prostora nepristupačno invalidima. Mimohodom je dočekan vlak humanitarne modne aukcije "Matija čarolija", u kojem su bile mnoge osobe iz javnog života, među kojima i pokroviteljica središnje manifestacije, potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, dr. Nela Sršen i drugi. Po riječima Jadranke Kosor, zadaća je političara svakodnevno misliti o problemima osoba s invaliditetom i rješavati ih.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković danas je u Ljubljanici u sisačkoj Posavini posjetio obiteljska gospodarstva koja uzgajaju autohtonu pasminu konja - hrvatskog posavca, te je o unapređenju uzgoja i očuvanju te pasmine razgovarao s predsjednicima udruga uzgajivača u Martinskoj Vesi Desnoj. Predstavnici udruga uzgajivača rekli su ministru da je svrha Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca, čije je sjedište u Martinskoj Vesi Desnoj, očuvati te konje kao čistu, izvornu pasminu. Ministar Čobanković podupro je nastojanja i programe koji će pridonijeti da se očuva uzgoj te pasmine. Na konferenciji za novinstvo Čobanković je istaknuo da je predstavnicima općina i gradova u toj županiji, u kojoj HDZ ima vlast, predstavio mjere i mogućnosti razvoja poljoprivrede koje nudi njegovo Ministarstvo.

RIJEKA - Zbog obilne kiše koja večeras pada, u Rijeci je poplavljen dio ulica u istočnome dijelu gradskog središta. U nekim ulicama, primjerice Fiumari i Školjiću, voda je na kolniku oko 19 sati dosegnula nekoliko desetaka centimetara, a poplavljene su mnoge poslovne prostorije. Kako se doznaje od Županijskoga centra Rijeka 112, na teren su izašli vatrogasci i komunalne službe pa se stanje polagano poboljšava.

ZADAR - Na danas održanoj izbornoj konvenciji zadarske Županijske organizacije SDP-a Svetko Šarić ponovno je izabran za predsjednika te organizacije u Zadru. Natpolovičnom većinom glasova u drugome izbornom krugu izaslanici su mu ponovno povjerili vođenje najjače oporbene političke stranke u Zadarskoj županiji. Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula, koji je nazočio konvenciji, rekao je da SDP u ovom trenutku ima ozbiljnih organizacijskih teškoća ali da će one biti prevladane. Osvrćući se na aktualnu vlast, Picula je ustvrdio da je premijer Ivo Sanader kupio vizu za Europsku uniju sporazumom o povratu imovine volksdojčerima, a to je, dodao je, "potez koji nas svađa sa susjedima".

SINJ - Večeras se u Sinju održava ponovljena izborna konvencija gradske organizacije SDP-a, no zatvorena je za javnost. Novinarima je zabranjeno prisustvovanje, zbog, kako je rekao dosadašnji predsjednik Gradskog odbora stranke Velibor Milošević, što su neobjektivno izvještavali o izbornoj konvenciji održanoj prije mjesec dana. Izbori na konvenciji sinjskoga SDP-a održanoj 4. studenog nisu priznati zbog kršenja odredaba Statuta stranke.

ZAGREB - Stranka Zeleni za Zagreb priopćila je da je danas obilježila Međunarodni dan prosvjeda protiv klimatskih promjena akcijom na Kvaternikovu trgu u kojoj su aktivisti stranke, s plinskim maskama na licu, tražili od hrvatske Vlade da ratificira sporazum iz Kyota. Time su se pridružili prosvjedima u 30-ak svjetskih gradova zbog odbijanja vlada SAD-a i Australije da potpišu Protokol iz Kyota. Vlade SAD-a i Australije odbijaju potpisati sporazum iz Kyota jer bi se tako obavezale da će ograničiti i smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida i ostalih štetnih plinova u atmosferu.

SINJ - U Veterinarskoj stanici u Hrvacama otkriven je danas prvi slučaj trihinele u cetinskome kraju, i to na uzorku svinjskog mesa koji je donesen s triljskog područja. Svinju je vlasnik kupio od preprodavača, a na temelju ušne markice vidljivo je da ona potječe iz Vukovarsko-srijemske županije. U cetinskome kraju kolinje je u punom jeku, a dosad je pregledano više od 6000 uzoraka tovljenih svinja. Prošle godine u Cetinskoj krajini otkrivena su tri slučaja trihinele.

POŽEGA - Međunarodni dan invalida, 3. prosinca, obilježen je danas u Požegi svečanim otvorenjem hidraulične rampe za osobe s invaliditetom, vrijedne stotinjak tisuća kuna, na ulazu u T-centar u gradskome središtu. Hrvatski telekom želi svoje objekte učiniti dostupnima osobama s invaliditetom, rekao je Dario Borovac, direktor Regije istok Hrvatskoga telekoma, napominjući kako su ove godine prilagodili 24 objekta.

ZADAR - Zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo zloporabe opojnih droga, istražnome sucu Županijskog suda u Zadru privedeni su 33-godišnjak iz Zagreba i 43-godišnjak s otoka Paga. Zadarska Policijska uprava priopćila je da su policajci sinoć u 19,20 sati u Pagu zaustavili osobno vozilo karlovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 33-godišnjak iz Zagreba, a na mjestu suvozača bio je 43-godišnjak s otoka Paga. Pri testiranju vozača na opojne droge, vozač i suvozač pokušali su pobjeći nakon što su izišli iz vozila, ali su ih policajci spriječili. Privedeni su u policijsku postaju u Pagu, gdje je kod Zagrepčanina pronađen paket s oko 523 grama kokaina.

RIJEKA - U oružanoj pljački koja se danas u 10,05 sati dogodila u turističkoj agenciji "Profico" u Iki naoružani je muškarac ukrao nekoliko tisuća kuna, priopćila je primorsko-goranska Policijska uprava. Muškarac je u agenciju ušao s kapuljačom na glavi i tamnim naočalama te je od vlasnice agencije, prijeteći joj pištoljem, zatražio da mu preda novac iz kase, što je ona i učinila. Pretpostavlja se da je u pljački sudjelovala još jedna osoba, koja je bila ispred agencije, pa se traga za počiniteljima, priopćila je policija.

ŠIBENIK - Prvo umjetno klizalište na ledu u Dalmaciji otvoreno je večeras u šibenskom gradskom predjelu Ražine kod prodajnog centra trgovačkog poduzeća "Jolly JBS". Do 17. siječnja iduće godine za građanstvo će svakodnevno od 10 do 22 sata biti otvoreno montažno ledeno klizalište površine 300 metara četvornih, koje može istodobno primiti 50-tak klizača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙