FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

PULA - Prvi hrvatski "Down syndrom centar", koji će omogućiti medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju djeci koja boluju od tog sindroma, otvoren je u Puli u subotu. Ravnateljica Centra dr. Branka Butorac rekla je na prigodnoj svečanosti u bivšoj garnizonskoj ambulanti da bi se u prvoj fazi - godine 2006. otvorio dnevni centar za 15 do 20 korisnika, a zatim bi trebao biti organiziran i smještaj za dvadesetak korisnika iz cijele Hrvatske. Predsjednik europske "Down syndrom asocijacije" Alberto Rasore Quartino izrazio je zadovoljstvo osnutkom centra u Puli, kojemu je svrha promicati aktivnosti na dobrobit osoba s tim sindromom u svakom dijelu njihova života - edukaciji, zdravlju i uspostavi veza među bolesnom djecom (umjesto 46 kromosoma, koliko je normalno, imaju 47 kromosa) i njihovim obiteljima.

ZAGREB - Stručni simpozij "Suvremeno u oftamologiji", koji se u organizaciji Hrvatskoga oftamaloškog društva danas održava u prostorijama Hrvatskoga liječničkog zbora u Zagrebu, okupio je više od stotinu uglednih hrvatskih oftamologa koji će predstaviti trenutačno stanje u toj grani medicine s obzirom na svjetska dostignuća. Predsjednici pojedinih oftamoloških sekcija, zajedno sa znanstvenicima iz tih područja, predstavit će najmodernija dostignuća u hrvatskoj i svjetskoj oftamologiji. Predsjednik Sekcije za dječju oftamologiju Vjekoslav Dorn ocijenio je da Hrvatska u toj medicinskoj grani prednjači u ovom dijelu Europe. Po riječima predsjednika Hrvatskoga oftamološkog društva Zdravka Mandića, jedna od zadaća simpozija jest i predstaviti mlade oftamologe.

ZAGREB - Na Drugoj izbornoj konvenciji zagrebačkoga DC-a danas je za novog predsjednika izabran Radovan Fuks, a predsjednica te stranke Vesna Škare Ožbolt predstavila je zagrebačkoj organizaciji prijedlog Glavnog odbora o osnutku "Croatia fonda". Radovan Fuks, koji je za predsjednika izabran kao jedini kandidat, rekao je da gradski DC ima mogućnosti za jačanje jer u Zagrebu živi četvrtina Hrvatske. Predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je da bi u "Croatia fond" ušle državne nekretnine kako se ne bi prodale, nego dale u najam da Hrvatska na njima može zaraditi. Vesna Škare Ožbolt smatra da bi takav fond, čiji bi osnivač bio Hrvatski sabor, privlačio ulaganja u Hrvatsku te da bi se na zemljištu koje je dano u najam moglo graditi i ostvarivati zarada.

DUBROVNIK - Koncertom, svečanom sjednicom u Kazalištu Marina Držića te dodjelom priznanja i zahvalnica za uspješnu suradnju pojedincima i organizacijama, folklorni ansambl Linđo proslavio je u danas svoju 40. obljetnicu. U prigodi 40. rođendana Linđa na čelu s ravnateljem Mirsadom Omerčahićom, članovi su posebice zahvalili dugogodišnjem koreografu, učitelju i osnivaču Sulejmanu Muratoviću, kojem je, uz člana Džordža Bega, dodijeljena i zahvalnica za 40 godina sudjelovanja u folklornom ansamblu Linđu. U sklopu proslave održana je i prigodna revija "Tradicijsko i novo" u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Prikazani su najljepši primjerci hrvatskoga tradicijskog ruha te moda inspirirana njime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙