FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ustvrdio je danas da nema nikakvog sukoba na relaciji Pantovčak-Banski dvori. Jučerašnji istup predsjednika države Stjepana Mesića ne vidim nipošto kao sukob i mi normalno komuniciramo i nastavit ćemo komunicirati kao i do sada u kreativnom ozračju, izjavio je Sanader novinarima nakon sastanka zemalja članica CEFTA-e. Predsjednik obnaša svoju dužnost, kao i premijer, dodao je Sanader. Dodao je da je predložio Predsjedniku da ga o svemu podrobno informira ministrica pravosuđa. Predsjednik Mesić u jučerašnjem je obraćanju javnosti izrazio neslaganje sa sporazumom o povratu imovine Nijemcima izbjeglima u Austriju nakon II. svjetskog rata. Taj je sporazum Mesić ocijenio opasnim presedanom, čija bi provedba mogla ugroziti funkcioniranje države. Hrvatska je, ponovio je danas premijer Sanader, država vladavine prava u kojoj se poštuju odluke Ustavnog suda i zakoni koje je donio Hrvatski sabor.

ZAGREB - Iz poštanskog ureda u Branimirovoj ulici danas su umirovljenicima na kućne adrese poslane prve obavijesti o povratu duga i obrazac s izjavom kojom se trebaju odlučiti žele li isplatu polovice duga u roku dvije godine ili cijelog iznosa u roku osam godina, s dvije godine počeka. Očekuje se da će prve obavijesti umirovljenici na kućne adrese primiti u četvrtak, 1. prosinca. Do 12. prosinca, kada je prema zakonu krajnji rok za dostavu, umirovljenicima bi trebalo biti uručeno svih 675.000 obavijesti, među kojima 430.000 umirovljenika koji ostvaruju pravo na povrat duga i trebaju se izjasniti o modelu obeštećenja.

ZAGREB - Pet sindikata HŽ-a i Uprava uspješno su danas završili postupak mirenja u sporu oko sklapanja Kolektivnog ugovora (KU), tako da sindikati odustaju od štrajka upozorenja najavljenog za srijedu, 30. studenog. Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat infrastrukture HŽ-a, Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a, Sindikat hrvatskih željezničara i Nezavisni sindikat HŽ-a Ploče otkazali su dvosatni štrajk upozorenja nakon što je Uprava pristala produžiti važenje KU-a do kraja svibnja 2006. KU kojim se reguliraju prava 14.000 zaposlenih u HŽ-u isticao je 1. prosinca, a Uprava je sindikatima nudila prijedlog KU-a kojim se smanjuju radnička prava, izjavio je predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Branko Kreš.

ŠIBENIK - Šibenska policija kazneno je prijavila Stipu Petrinu, načelnika primoštenske općine, zbog utemeljene sumnje da je počinio kažnjivo djelo krađe (vode), nezakonito se priključivši na vodovodnu mrežu, izvijestila je danas šibensko-kninska Policijska uprava ne navodeći identitet osumnjičenika. Kriminalističkom obradbom utvrđeno je da je Petrina nezakonitim priključenjem obiteljske kuće u Primoštenu na vodovodnu mrežu od kolovoza 2001. krao vodu, oštetivši šibensko poduzeće "Vodovod i odvodnju" za 14.676 kuna.

ZAGREB - Uz kino projekciju filma Romana Polanskog "Oliver Twist" danas je u zagrebačkom multiplexu CineStar, po prvi puta u Hrvatskoj, priređeno zvučno tumačenje filma slijepim osobama. Svim posjetiteljima u prepunoj kino dvorani, slijepoj djeci i odraslima, podijeljene su slušalice putem kojih im je tumač opisivao sve što se događa na ekranu, prenosio vizualne efekte i događanja u filmu te čitao dijaloge. "U zemljama Europske unije animiranje kino projekcija za slijepe putem simultanog tumačenja stalna je praksa, a mi se nadamo da će se uskoro uvesti i kod nas", kazala je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli". Projekcija je organizirana u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca.

ZAGREB - Saborska većina danas je na prijedlog Vlade odbila prvih pedesetak od ukupno 304 amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2006., kojima oporbeni zastupnici traže preraspodjelu oko 6,4 milijarde proračunskih kuna. Odbijeni su zastupnički amandmani, vezani uz Hrvatski sabor, Vladu te ministarstva financija, unutarnjih poslova, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, vanjskih poslova, te gospodarstva.

ZAGREB - Šibensko tužiteljstvo zatražilo je od Županijskog suda pokretanje istrage protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg po nadimku kapetan Dragan, zbog ratnih zločina protiv zarobljenika i civila, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu. Na svojim internetskim stranicama Državno odvjetništvo objavilo je da je "Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo istražni zahtjev protiv državljanina Srbije i Crne Gore te Australije, D. V. zvanog Kapetan Dragan (1954.)". Njega se tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) u današnjem se priopćenju usprotivila prijedlogu godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za 2006. Tim prijedlogom godišnja kvota za novo zaposlene strance iznosi 2.630 radnih dozvola: za turizam 516 radnih dozvola; brodogradnju 548 dozvola; građevinarstvo 1.491 dozvolu; znanost i obrazovanje 10 dozvola; zdravstvo 16 dozvola; kulturu 45 radnih dozvola i promet 4 radne dozvole. U Hrvatskoj je evidentirano više od 300.000 nezaposlenih, pa je nevjerojatno da se među njima ne može naći ljudi odgovarajuće struke raspoloživih za rad, ističe HUS.

ZAGREB - Zastupnik austrijske i njemačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Nikola Mak izjavio je danas da su Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj ogorčeni što ih je, kako je rekao, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić proglasio kolaboracionistima nacističkog režima i na taj način opravdao genocid koji je nad njima počinjen nakon 1944. "Tom svojom tvrdnjom grubo je povrijedio naša prava iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", izjavio je Mak ističući da nema kolektivne krivnje.

ZAGREB - Natporučnica Natalija Bočkaj, inače vojni psiholog, otputovala je jučer na šestmjesečni mandat u mirovnu misiju UN-a na Haitiju (MINUSTAH) gdje će zamijeniti pukovnika Tomislava Filjka, koji se u početku prosinca vraća iz misije. Hrvatska u MINUSTAH-u sudjeluje od 2004., a u misiju odlaze isključivo vojni psiholozi, doznaje se danas iz Ministarstva obrane.

ZAGREB - Na 11. Konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), te 1. Sastanku stranaka Protokola iz Kyota koja je danas počela u Montrealu sudjeluje i izaslanstvo Hrvatske, a razgovarat će se i o donošenju odluke vezane uz zahtjev Hrvatske za povećanjem visine emisija stakleničkih plinova u baznoj 1990. godini, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ako se udovolji hrvatskom zahtjevu, Hrvatska bi mogla ratificirati Kyoto protokol, navodi Ministarstvo. Na dnevnom redu Konferencije UNFCCC konvencije i Protokola iz Kyota je i rasprava i donošenje odluka o uputama vezano za ispunjenje obveza država u pogledu izvještavanja o emisijama stakleničkih plinova, provedbi politike i mjera za njihovo smanjenje, penalima u slučaju neispunjenja obveza te rasprave o drugom obvezujućem razdoblju (nakon 2012.).

ZAGREB - U okviru projekta "Stipendiranje u deficitarnim zanimanjima za 2005.", Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Obrtnička komora Zagreb (OKZ) dodijelili su danas deset stipendija učenicima prvih razreda, koji će godinu dana primati po tisuću kuna mjesečno. Stipendije su dobili učenici koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja, a mjerila za dodjelu stipendija utvrdila je Obrtnička komora Zagreb. Kako je istaknuto na svečanosti dodjela stipendija, Obrtnička komora ulaže velike napore u stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, za što je u posljednje tri godine ostvarila partnerski odnos s Ministarstvom gospodarstva, Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom. Učenici koji su dobili jednogodišnje stipendije školuju se za stolara, plinoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, elektroinstalatera, kuhara, krojača, slastičara i alatničara.

ZAGREB - Jedna od najslavnijih rock'n'roll grupa na svijetu The Rolling Stones nastupit će u okviru svoje nove turneje u Zagrebu 6. srpnja iduće godine, najavljeno je danas iz DOP produkcije, a potvrđeno na službenoj web stranici Stonesa. Turneja pod nazivom "The Rolling Stones - A Bigger Bang European Tour" počinje 27. svibnja na olimpijskom stadionu u Barceloni, a legendarni britanski sastav će tijekom nje svirati u više od 20 država. O lokaciji koncerta i ostalim pojedinostima nema još informacija, a iz DOP produkcije najavljuju da će uskoro objaviti detaljnije informacije o tom spektaklu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙