FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 29. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SUBOTICA - I Srbija će, kao i Hrvatska, vjerojatno morati s Austrijom postići sporazum o naknadi za imovinu oduzetu nakon Drugog svjetskog rata protjeranim Nijemcima, tvrdi za novosadski "Građanski list" od utorka predsjednik Njemačkog narodnog saveza (NJNS) Rudolf Weiss. "Srbiju čeka veliki posao vraćanja imovine oduzete nakon Drugog svjetskog rata, što je jedna od obveza koju država mora ispuniti kako bi se mogla pridružiti EU", izjavio je Weiss. Predsjednik Saveza ističe da u Srbiji još nije riješeno pitanje imovine 100.000 protjeranih Nijemaca poslije Drugog svjetskog rata. Za Weissa je postupak hrvatske Vlade, koja bi trebala potpisati Sporazuma s Austrijom, "mudra politika" i "jedan od primjera kako bi se moglo surađivati s zemljama u okruženju, koje su utjecajne u EU".

ZAGREB - Petorica hrvatskih vozača uhićenih u Velikoj Britaniji u pritvoru su "pod optužbom za neovlašeno unošenje droge" u tu zemlju, potvrdilo je u utorak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih intergacija. Njih petorica nisu tražila pravo na konzularnu pomoć od hrvatskoga veleposlanstva, rekao je za Hinu Pero Bilušić iz ureda glasnogovornice MVP-a. Sve informacije koje MVP ima o tom slučaju poslane su hrvatskoj Udruzi autoprijevoznika i vozača, dodao je Bilušić. Jutarnji je list u prvome izdanju od utorka objavio da su vozači uhićeni od 19. rujna do 27. listopada te da su uhićeni odvojeno, ali britanska je carina zaključila da se radi o udruživanju radi organiziranoga prijevoza droge.

PARIZ - Desetak islamista, među kojima jedan zatvorski čuvar, uhićeni su u utorak u Francuskoj u sklopu protuterorističke istrage, objavili su anonimni policijski izvori. Državna antiteroristička policijska postrojbe uhitila je osumnjičene na zapadu i u središtu zemlje, u gradovima Saint-Malou, Chateaurouxu i Toursu. Među uhićenima su dva bivša muslimanska vjeroučitelja i jedan zatvorski čuvar koji će morati objasniti velike financijske iznose na svom bankovnom računu. Uhićeni će biti ispitani i o putovanjima u razne zemlje, posebice u Pakistan. Francuska vlada je nedavno upozorila da Francuska dobiva "stvarne prijetnje" terorističkim napadima.

SOFIJA - Smrtne kazne izrečene u Tripoliju protiv pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog liječnika zbog širenja AIDS-a među libijskom djecom mogle bi biti ukinute u zamjenu za humanitarnu pomoć obiteljima žrtava, rekao je libijski ministar vanjskih poslova Abderahman Šalgam, a prenosi u utorak bugarski tisak. "Moramo pronaći rješenje za obitelji već umrle djece, ako one to prihvate... Treba osigurati lijekove i donacije bolnicama za bolesnu djecu. U tom slučaju smrtne kazne bile bi automatski ukinute", rekao je Šalgam u ponedjeljak nakon sastanka s bugarskim kolegom Ivailom Kalfinom na marginama summita Euromeda u Barceloni.

MADRID - Sedmero ljudi je izgubilo živote u snažnoj tropskoj oluji koja je u noći između ponedjeljka i utorka zahvatila Kanarsko otočje, što je potpuno neuobičajena pojava u tom području, objavile su lokalne vlasti. Najmanje šestero afričkih imigranata utopilo se u ponedjeljak u velikim valovima južni od kanarskog arhipelaga. Sedma žrtva je stariji muškarac koji je krenuo popravljati krov baš u vrijeme najvećih vjetrova. Tridesetak ljudi, ozlijeđenih u nevremenu, hospitalizirano je u bolnici u Las Palmasu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙