FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vlada je večeras odbila sva 304 amandmana na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, teška oko 6,4 milijarde kuna. Svi amandmani su odbijeni jer suštinski ništa ne bi promijenili, izjavio je na sjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker. Izvijestio je da je najviše amandmana podnijeto na razdjel Ministarstva znanosti, a potom na Ministarstvo poljoprivrede. Vrijednosno 'najteži' amandmani podneseni su na razdjel Ministarstva mora, i to 2,4 milijarde kuna. Vlada je odbila i svih 10 amandmana podnijetih na zakonski prijedlog o izvršenju državnog proračuna, ali je predložila dva svoja. Hrvatski sabor sutra će odlučivati o amandmanima i državnom proračunu za 2006.

ZAGREB - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) na današnjoj sjednici nije glasovalo o proračunu za 2006., jer je većina predstavnika socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca - odlučila da ne treba glasovati budući je za njihov utjecaj na proračun ionako prekasno. Sjednica na kojoj je trebalo raspravljati o primjedbama na proračunske stavke protekla je u raspravi o preslabom utjecaju socijalnih partnera na izradbu proračuna i potrebi da ih se ubuduće mnogo prije pita, a ne kad je proračun već u Hrvatskom saboru.

SISAK - Predsjednik Stjepan Mesić danas je u Sisku rekao kako od Vlade traži da sva pitanja glede trošenja državnog novca, kao u slučaju gradnje pelješkog mosta, treba uskladiti konsenzusom u državi i postići dogovor sa susjedima. Mesić je na sjednici Poglavarstva Sisačko-moslavačke županije ustvrdio da se "ne može izgraditi most, a da se susjedi s tim ne slažu", te da "za gradnju pelješkog mosta obvezno treba raspisati međunarodni javni natječaj, jer se ulaže državni novac". Osvrnuvši se na gospodarsko stanje u Hrvatskoj, predsjednik Mesić je ocijenio da se stvari ne bi rješavale od slučaja do slučaja, kao što je gradnja pelješkog mosta ili autoceste Zagreb - Sisak, kad bi postojala gospodarska strategija".

ZAGREB - Vlada će u prosincu organizirati tematsku sjednicu o pregovorima s EU i gospodarskom razvoju Hrvatske, na koju će pozvati i predsjednika Republike Stjepana Mesića, najavljeno je na večerašnjoj sjednici Vlade. Sva resorna ministarstva Vlada je zadužila da pripreme tu sjednicu na kojoj bi se donijeli i konkretni zaključci o gospodarskom razvoju države. Točan datum sjednice utvrdit će se naknadno, rekao je premijer Ivo Sanader.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan poručio je danas da ni Vlada, ni HDZ, a ni (predsjednik Sabora) Vladimir Šeks ne mogu na bivšu, koalicijsku Vladu prebacivati odgovornost za Sporazum o naknadi za imovinu oduzetu Nijemcima protjeranim u Austriju nakon Drugog svjetskog rata. To je puko podmetanje, izjavio je Račan novinarima u Hrvatskom saboru. Naveo je da je za koalicijske vlasti izmjenjen Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za komunističke vlasti nakon što je Ustavni sud ukinuo neke njegove odredbe. U Zakon je tada, dodao je, ugrađeno da prijašnji vlasnik nema pravo na naknadu u slučaju kad je to pitanje riješeno međudržavnim sporazumom. Najavljuje da osobno neće glasovati za zakon, a za čije donošenje Saboru treba dvotrećinska većina, odnosno 101 zastupnički glas.

PULA - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić za današnjeg je posjeta Puli rekao kako će po zajedničkom sporazumu Ministarstvo u gradnju nove pulske bolnice uložiti 350, a Istarska županija 100 milijuna kuna. U izjavi za novinare nakon razgovora sa županom Ivanom Jakovčićem, gradonačelnikom Valterom Drandićem i ravnateljem Opće bolnice dr. Lemsom Jerinom, ministar Ljubičić je rekao da je u proračunu za 2006. država za izradbu elaborata i pripremnu dokumentaciju osigurala 13,5 milijuna, a Županija 1,5 milijun kuna. Ministar Ljubičić najavio je i obnovu rovinjske bolnice "Dr. Martina Horve s ortopedskom djelatnosti.

ZAGREB - Sporazum o izmještanju koridora trase prve dionice autoceste Zagreb-Sisak dogovoren između Zagreba, Velike Gorice i Zagrebačke županije te tvrtki Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste danas je potpisan u gradskoj palači Dverce. "To je projekt koji će utjecati na 'životnu sliku' Zagreba, Velike Gorice i Siska odnosno cijele središnje Hrvatske", ocijenio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i napomenuo da će autocesta Zagreb-Sisak zasigurno obilježiti naredno desetljeće. Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak je naveo da je dovršetak autoceste Zagreb-Sisak do Lekenika planiran za kraj 2008. i najavio da će prvi natječaj za gradnju biti raspisan sredinom prosinca.

ZAGREB - Lokalna samouprava najslabija je karika među državnim tijelima u poštivanju Zakona o pravu na pristup informacijama, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić na okruglom stolu posvećenom provođenju tog Zakona. Državna uprava stoga će već početkom nove godine početi s edukacijom lokalnih dužnosnika, kroz tzv. Akademiju lokalne demokracije, kazao je Palarić. Okrugli stol "Regulacija prava na pristup informacijama: od tijela javne vlasti do građana" organizirao je hrvatski ogranak Transparency Internationala.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić sazvala je danas sve župane na radni sastanak o gospodarenju komunalnim otpadom. Izvijestila ih je da nam prethode izuzetno velike investicije, kao i pripreme za korištenje pristupnih, a kasnije i strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije te da zato projekte izgradnje odlagališta i izbora tehnologije moraju uskladiti s direktivama EU i odredbama Strategije gospodarenja otpadom. Na sastanku je istaknuto da su osnovni zadaci zbrinjavanja komunalnog otpada sanacija postojećih neodgovarajućih odlagališta, izbor nove tehnologije obrade otpada, izgradnja novih deponija ili upotreba postojećih nakon sanacije.

ZAGREB - Filmovi "Šefica" Slavena Žimbreka, "Heart of the Immigrant" Zorana Zekanovića i "Nestajanje" Mladena Burića odlukom žirija proglašeni su najboljima na 37. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva u Đurđevcu, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez. Drugu nagradu osvojili su "Statut Carnevale" Ljube Zdjelarevića, "Prognoza: vedro i sunčano" Ivana Kelave i Saše Dugonjića, "Da, draga" Jadranka Lopatića, "Zora" Darija Lonjaka i "Evo što pričaju mornari" Vjekoslava Živkovića. Tri treće nagrade dodijeljene su filmovima "Zakaj nam vele picoki" Nina Miklaušića, "Vampir moga zavičaja" Mirka Jurmana i Roberta Jedrejčića i "Machiner Land" Tina Žanića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙