FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tko pjeva, zlo ne misli, a i zdraviji je

BERLIN, 28. studenog 2005. (Hina/dpa) - Istraživanje što su ga proveliznanstvenici sa Sveučilišta u Frankfurtu pokazalo je da osobe kojevole pjevati - u dobrome društvu, pod tušem ili dok voze automobil -imaju dobre izglede za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja.
BERLIN, 28. studenog 2005. (Hina/dpa) - Istraživanje što su ga proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Frankfurtu pokazalo je da osobe koje vole pjevati - u dobrome društvu, pod tušem ili dok voze automobil - imaju dobre izglede za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja.

Istraživanje u kojemu je sudjelovao trideset i jedan pjevač-amater, provedeno na Sveučilištu u Frankfurtu, pokazalo je da pjevanje stimulira proizvodnju antitijela koji, među ostalim, štite gornji respiratorni sustav od infekcija. Pjevanje je osim toga slično meditaciji i pješačenju, koje relaksira, rekao je Gunter Kreutz koji je vodio istraživanje.

Redovitim pjevanjem ili pjevušenjem osoba može poboljšati način disanja, povećati opskrbu stanica kisikom, stimulirati, odnosno poboljšati cirkulaciju te tijelo dovesti u "izbalansirano stanje puno pozitivne unutarnje energije", što dovodi do stabilnijeg psihičkog stanja, smatra profesor Wolfram Seidner sa Sveučilišta u Berlinu.

"Velik je plus u životu znati kako se vokalno izraziti. Oni koji to znaju bogatiji su duhom i uspješniji", smatra profesor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙