FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juan Carlos : Barcelonski proces je uspješan

BARCELONA, 28. studenog 2005.(Hina) - Španjolski kralj Juan Carlosistaknuo je na otvaranju radnog dijela summita Euromediteranskogpartnerstva u ponedjeljak u Barceloni da je u deset godina odutemeljenja Barcelonskog procesa stvorena nova dinamika na obalamaSredozemlja i učinjeno mnogo na političkom, gospodarskom isocio-kulturnom planu.
BARCELONA, 28. studenog 2005.(Hina) - Španjolski kralj Juan Carlos istaknuo je na otvaranju radnog dijela summita Euromediteranskog partnerstva u ponedjeljak u Barceloni da je u deset godina od utemeljenja Barcelonskog procesa stvorena nova dinamika na obalama Sredozemlja i učinjeno mnogo na političkom, gospodarskom i socio-kulturnom planu.

Kada je 1995. bio pokrenut Barcelonski proces (i bila potpisana Barcelonska deklaracija) naglasio sam stratešku važnost Mediterana i spremnost da se objema obalama (južnoj i sjevernoj) dade nova dimenzija temeljena na širokoj suradnji i solidarnosti, rekao je španjolski suveren.

"Danas nema dvojbe da je Barcelonska deklaracija stvorila novu dinamiku na obje obale Mediterana, tako snažnu da je njezin poticaj dosegao i obale Baltičkog mora", ustvrdio je Juan Carlos.

U osnovi Barcelonskog procesa je filozofija dijaloga koja, unatoč napetostima, mora uvijek prevladavati u Sredozemlju, rekao je te zaključio "Danas, deset godina poslije možemo konstatirati da se postiglo mnogo u tri područja: političkom, gospodarskom i socio-kulturnom".

Euromediteransko partnerstvo dugoročan je projekt, složen i ambiciozan pothvat za ciju je provedbu potrebno modernizirati strukture a to traži i vremena i hrabrosti, ocijenio je španjolski monarh uvjeren da je euromediteranski regionalni identitet "stvoren" i da se partnerstvo održalo.

Nakon dobrodošlice i uvodnog dijela summit je u ponedjeljak nastavljen plenarnom sjednicom zatvorenom za javnost, a konferencija za novinare očekuje se oko 13 sati.

I u ponedjeljak, kao i uoči summita, nagađa se da sudionici trebaju uskladiti stajališta oko deklaracije o "kodeksu ponašanja u borbi protiv terorizma" u čijem nacrtu stoji da "svi ljudi imaju pravo na samoodređenje" ali da "se teroristički napadi ne mogu opravdati ili legitimirati bilo kakvim razlogom ili opravdanjem".

Arapske zemlje, koje su na skup umjesto šefova država i vlada uglavnom poslale zamjenike, uz iznimku palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, žele u tekstu istaknuti razliku između terorizma i prava na otpor okupaciji.

Iako španjolski tisak donosi u ponedjeljak naslove u kojima sugeriraju na neuspjeh konferencije zbog arapskog bojkota i teme terorizma, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana optimistično je izrazio nadu u uspjeh.

U nedjelju je španjolski premijer Jose Luis Zapatero u Palma de Mallorci zajedno s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, a uz sudjelovanje i bivšeg iranskog predsjednika Mohamada Hatamija otvorio prvi sastanak Visoke skupine Saveza civilizacija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Katalonska vlada i Europska investicijska banka potpisale su pak u nedjelju stvaranje fonda za rizični kapital vrijedan 45 milijuna eura, kako bi se pokrenula poduzetnička ulaganja u južnom dijelu Mediterana.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana je na marginama summita Euromediteranskog procesa rekao kako je Hrvatska godinama uključena u borbu protiv terorizma koji je problem cijele Europe te da je hrvatski doprinos toj borbi značajan.

"Terorizam je problem svih na svijetu, bez obzira na granice i države. S problemom terorizma danas se svi susreću", rekao je Solana.

Na upit hrvatskog novinara koliki je doprinos Hrvatske toj borbi, odgovorio je da je "Hrvatska već godinama uključena u tu borbu, ravnopravno sa svim ostalim europskim državama. To (terorizam) je i problem Hrvatske kao što je i problem cijele Europe. Hrvatski doprinos borbi protiv terorizma je značajan", rekao je Solana.

Borba protiv tog zla bit će uspješna jedino ako se svi u nju uključe, drži visoki predstavnik koji je odbacio tezu da je arapski svijet bojkotirao ovaj skup.

"Ne slažem se da je arapski svijet bojkotirao ovaj skup i svi oni će dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma", rekao je Solana, izrazivši uvjerenje da će summit odaslati poziv svima da se aktivnije uključe u borbu protiv terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙