FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

SKOPLJE - Prijedlog da - prema novom zakonu o zdravstvenom osiguranju - pacijenti plaćaju od 10 do 15 posto cijena zdravstvenih uloga samo je jedna od opcija povjerenstva Ministarstva zdravstva, rekao je danas Hini ministar zdravstva Neven Ljubičić u Skoplju, gdje je na službenom putu. Na zamolbu da objasni kakvo se poskupljenje zdravstvenih usluga i lijekova predlaže u sklopu reforme zdravstva, što je naznačeno u njegovu razgovoru za današnji broj Večernjeg lista, ministar je rekao da će Vlada - u slučaju da prihvati jednu od predloženih opcija - tražiti suglasnost socijalnih partnera.

OSIJEK - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas u Osijeku da se ta stranka, uz jačanje pravne države i borbu protiv korupcije, zauzima "za gospodarski patriotizam kao jedan od prioriteta hrvatske politike". Govoreći na izbornoj skupštini osječko-baranjskoga Županijskog odbora stranke, Vesna Škare Ožbolt je istaknula da će DC Vladi i Saboru poslati prijedlog za osnutak "Croatia fonda", koji bi obuhvatio nekretnine i zemljište u vlasništvu države, a koji bi se, dodala je, trebali davati u koncesiju i tako ostvarivati prihod za Republiku Hrvatsku.

ZAGREB - SDP smatra da je sporazum o naknadi za imovinu oduzetu Nijemcima protjeranima u Austriju nakon Drugog svjetskog rata nastao pod pritiskom, kao rezultat lobiranja, odnosno da se izašlo u susret Austriji kako bi podržala otvaranje pregovora s Hrvatskom o ulasku u EU - SDP ga stoga neće podržati. "Ovo je mjera koja je nastala pod pritiskom, kao što je bio slučaj s odustajanjem od ribolovno-ekološke zone. SDP neće pružiti potporu tom sporazumu", izjavio je danas predsjednik SDP-ova Savjeta za vanjsku politiku Zoran Milanović, kojemu je čelnik SDP-a Ivica Račan prepustio da iznese stav stranke o sporazumu koji je hrvatska Vlada parafirala.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izrazio je danas zadovoljstvo procesom reformiranja i jačanja stranke, opetujući da SDP do veljače 2006. kani dovršiti taj proces i kao još snažnija stranka dočekati iduće parlamentarne izbore. "Vrlo smo zadovoljni situacijom u stranci, pa i oštrim intervencijama u nekim županijskim i gradskim organizacijama, jer je reforma i jačanje SDP-a, otvaranje stranke mladim i kreativnim ljudima, zadaća ovog stranačkog vodstva", kazao je Račan u stanci cjelodnevnog radnog savjetovanja vodećih SDP-ovaca.

SPLIT - U Splitu je na groblju Lovrincu poslijepodne pokopan hrvatski branitelj Ivan Petar Katić. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Dalju godine 2000., a identificirani su DNK-metodom na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Pokojni Ivan Petar Katić je iz Lovreča, a s obitelji je živio u Vukovaru, gdje se cijela obitelj odmah pridružila obrani domovine. Bio je pripadnik 204. brigade, a njegova obitelj pretpostavlja da je kao ranjenik zarobljen u vukovarskoj bolnici. Prije njega poginuo mu je sin jedinac Vjekoslav, koji je također bio pripadnik 204. brigade, a ženu su mu zarobili Srbi i do danas nije pronađena. Pokojni Ivan Petar Katić dobio je nakon pogibije čin časničkog namjesnika.

VUKOVAR - U središtu Vukovara danas su otvorene novouređene prostorije Kluba sudaca iz toga grada, prve takav klub u Republici Hrvatskoj. U nazočnosti mnogobrojnih uzvanika, među kojima je bio i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin, prostorije Kluba sudaca u Strossmayerovoj ulici u Vukovaru otvorila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Predsjednik Kluba sudaca i Županijskog suda iz Vukovara Ante Zeljko podsjetio je da je taj klub osnovan krajem prošle godine radi promicanja i zaštite sudačke časti i strukovnih interesa te očuvanja i jačanja neovisnosti sudbene vlasti.

OPATIJA - Tema ovogodišnjih Dana hrvatskog novinarstva, koji se u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva održavaju u Opatiji, dosezi su istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, o čemu je govorilo nekoliko uglednih hrvatskih novinara. Inoslav Bešker, ocjenjujući stanje u domaćemu istraživačkom novinarstvu, ustvrdio je da ono još nije dobilo standardno mjesto u glasilima, nego se provodi od slučaja do slučaja, te zbog toga nije dobilo standardnu poziciju u redakcijama i nije standardizirano ni metodološki ni kvalitativno.

PULA - Trojica mladića iz Poreča i to M.R. (24), M.B. (27) te A.K.(22) osumnjičeni su za ubojstvo 30-godišnjega britanskog državljanina Petera Antonyja Rushtona u noći 15. listopada, izvijestili su načelnik istarske Policijske uprave Loris Kozlevac te načelnik njezina Sektora Kriminalističke policije Dragutin Cestar na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli. Po riječima načelnika Kozlevca, maloljetni P.R. (17), koji se preksinoć saslušan u porečkoj policijskoj postaji, najvjerojatnije će biti svjedok u daljnjem postupku.

PAZARIŠTE - Zbog jakog juga, obilne kiše i naglog topljenja snijega na Velebitu, potoci Tisovac i Popovača poplavili su nekoliko naselja na području Pazarišta (Veliku i Malu Planu, Podastranu i Balene). U skladu s planom obrane od poplava, Županijski centar 112 izvijestio je da je ličko-senjski župan Milan Jurković poslijepodne proglasio izvanredno stanje na području grada Gospića. Gradonačelnik Gospića Milan Kolić sazvao je Stožer Civilne zaštite i poslije 16 sati uputio se na poplavljeno područje s predstavnicima Hrvatskih voda kako bi pomogli stanovništvu na tom području.Poslijepodne je jugo prouzročio i kvarove na dalekovodima pa su neki dijelovi Gospića povremeno bili bez električne struje.

ZAGREB - Zbog izlijevanja rijeke Dobre, dionica županijske ceste Moravica-Vrbovsko zatvorena je za sav promet. Na području Krapine i dalje su na snazi zimski uvjeti, te HAK upozorava vozače na oprez. Na autocesti Zagreb-Split, dionici Bosiljevo-tunel Mala Kapela-Otočac puše jak bočni vjetar, dok od vijadukta Božić do čvora Posedarje, kao i na dionici Pirovac - Vrpolje ograničenje brzine zbog vjetra je 80-90 kilometara na sat. Na dionici autoceste Rijeka-Zagreb, čvora Oštrovica - čvor Bosiljevo, magla smanjuje vidljivost na 200 do 300 metara. Zbog loših vremenskih prilika trajektna linija Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli, održava se bez pristajanja trajekta na Drvenik Mali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙