FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 24. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Burna saborska rasprava o Vladinom prijedlogu da se za novu pravobraniteljicu za djecu imenuje Ksenija Butorac prekinuta je nakon što je Klub HDZ-a predložio, a ostali se složili da se do sutrašnjeg glasovanja o tom prijedlogu sastanu i zauzmu stav svi zainteresirani saborski odbori. Glavna je zamjerka oporbe, naime, bila da se o jedinoj predloženoj kandidatkinji nisu izjasnili saborski odbori, posebno oni za obitelj, mladež i šport te za izbor i imenovanja, da s Ksenijom Butorac nisu obavili razgovor, kao što je praksa kod, primjerice, imenovanja diplomata i sudaca Ustavnog suda. Saborska je oporba Vladu i HDZ prozivala i da, osim životopisa kandidatkinje, nisu pojasnili ni jedan kriterij kojim su se rukovodili kada su predložili Kseniju Butorac, te zašto u postupak izbora nisu ušli i drugi kandidati.

ZAGREB - Tvrtke u državnom vlasništvu prošle su godine poslovale sa 1,8 milijardi kuna dobiti, što je znatno više, za 55 posto, nego li godinu prije, istaknuo je premijer Ivo Sanader koji je s ministrom financija Ivanom Šukerom danas odbacio optužbe oporbe da je Vlada tom dobiti "krpala rupe u proračunu". Tvrtke u većinskom državnom vlasništvu u prošloj su godini ostvarile ukupni prihod od 40,6 milijardi kuna, dok su im rashodi iznosili 38,7 milijardi. S dobiti je poslovalo njih 15 i njihova ukupna neto dobit je 1,8 milijardi kuna. S gubitkom su u prošloj godini poslovala četiri tvrtke u državnom vlasništvu - HŽ, Hrvatske pošte, Vjesnik i ACI. Ukupni njihov gubitak je 315,4 milijuna kuna, pri čemu je najveći kod HŽ-a - 175,4 milijuna).

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas, kako bi osigurala stabilan izvor financiranja za održavanje vodotoka, obranu od poplava i sl. predložila uvođenje nove vodne naknade - vodnog doprinosa. Doprinos bi se plaćao na gradnju građevina, plaćao bi ga investitor, osnovica bi mu bio prostorni metar, a visinu će propisati Vlada. Do prije sedam godina Hrvatska je imala vodni doprinos, plaćali su ga poslodavci i bio je jedini izvor iz kojeg se financiralo održavanje nasipa, vodnih građevina i dr. na državnim vodama. Kad je, 1998., taj doprinos ukinut, sredstva za te namjene osiguravala su se iz državnoga proračuna, no bila su nedostatna. Vlada stoga, kroz izmjene Zakona o financiranju vodnog gospodarstva predlaže uvođenje doprinosa koji bi se koristio na području cijele države po načelu solidarnosti i prioriteta.

ZAGREB - Vlada ne može pristati na prijedlog o obeštećenju tzv. novih umirovljenika tako da im se mirovina izračuna na temelju deset najpovoljnijih godina staža, jer bi to bio povratak na stari sustav, izjavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimirom Jordanom. "Na to ne možemo pristati jer bismo u potpunosti odstupili od mirovinske reforme", rekao je novinarima Polančec, koji je ujedno i predsjednik Vladina povjerenstva za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju. Dogovoreno je da se predstavnici Vlade i umirovljeničkih udruga sastanu za desetak dana kako bi razmotrili što je dosad ispunjeno iz postizbornog sporazuma HDZ-a i HSU-a, te što još treba učiniti.

ZAGREB - Vlada je danas pomoćnicom ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva imenovala Suzanu Tarnik, a zamjenicom državne tajnice Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Natašu Mikuš. Za predsjednika Upravnog vijeća Centra za ljudska prava, iz redova članova toga Vijeća, Vlada je imenovala Davora Krapca. Dužnosti privremene ravnateljice Hrvatskog centra za mentalno zdravlje razriješena je Mirna Peršić Brida, a za novog privremenog ravnatelja imenovan je Dubravko Kužina. Vlada je o razrješenjima i imenovanjima odlučivala na zatvorenom dijelu današnje sjednice.

KUMROVEC - Proslava 170. obljetnice nastanka "Lijepe naše" i 70 godina podizanja spomenika u čast hrvatskoj himni u prvom je redu prigoda da današnjim i budućim naraštajima jasno poručimo što zapravo znače ljudske i nacionalne slobode i prava i koliko je ponekad visoka cijena njihova ostvarenja, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kod spomenika "Lijepoj našoj" u Zelenjaku kod Kumrovca. U Zelenjaku se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora danas slavila velika obljetnica nastanka hrvatske himne, za koju je 1835. stihove napisao Antun Mihanović, te sedam desetljeća od podizanja spomenika Himni u čast. Spomenik je podigla Družba "Braće hrvatskog zmaja", koja također slavi svoj veliki jubilej - 100. obljetnicu osnutka.

ZAGREB - Socijaldemokratska studentska unija (SSU) poduprla je danas zahtjev radnika Studentskog centra (SC) Zagreb da im se povećaju plaće koje stagniraju od 1997. godine, ali se protivi najavi štrajka koji bi paralizirao zagrebačke studentske menze i ostale usluge SC-a. Preko 90 posto zaposlenika SC-a referendumom se nedavno izjasnilo za štrajk ako im se do Nove godine ne povećaju plaće, koje u prosjeku iznose 3.500 kuna. SSU u potpunosti podupire njihove zahtjeve, ali smatra da sindikat treba postići kompromis sa Upravom SC-a i izbjeći štrajk, istaknuo je na konferenciji za novinare glavni tajnik SSU-a Tomislav Saucha.

SPLIT - Stotinu devedeset i četiri radnika tvrtke "Končar" u Splitu počet će štrajk ako do kraja studenog ne dobiju plaće za rujan i listopad te razliku u plaćama koje je u ožujku ove godine za 20 posto smanjila Uprava, rečeno na konferenciji za novinare Sindikata metalaca Hrvatske na kojoj je regionalni povjernik za Dalmaciju Vedran Dragičević ocijenio da je splitski "Končar" u agoniji. "U razgovorima s vlasnicima i Upravom 'Končara' doznali smo da teško dobivaju poslove jer tvrde da su javni natječaji namješteni te da ne mogu realizirati posao iako daju najpovoljnije ponude. Tvrtka je osigurala dvogodišnji posao za Brodosplit vrijedan 60 milijuna kuna, ali za to je dosta samo 60 radnika", kazao je Dragičević.

OSIJEK - Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NZZSŠ) Branimir Mihalinec izjavio je danas u Osijeku kako plaće u srednjem školstvu zaostaju za oko 20 posto za ostalim plaćama u zemlji te da Sindikat od Vlade traži uvođenje tzv. prosvjetnog dodatka kako bi se nadoknadila ta razlika. Na javnoj trbini u Osijeku Mihalinec je kazao kako su u Sindikatu svjesni da se ta razlika ne može odmah nadoknaditi te da su s Vladom spremni pregovarati o postupnoj nadoknadi, ali, kako tvrdi, "Vlada nije spremna za dugoročne projekcije, nego samo za 2006.". "U tom slučaju tražimo jedno znatnije linearno povišenje plaća za sve zaposlenike, odnosno prosvjetni dodatak od najmanje osam posto u odnosu na sadašnje plaće", rekao je Mihalinec.

ZAGREB - Predstavnici najvećih pekarskih tvrtki u Hrvatskoj, koji zapošljavaju 5.600 radnika, poduprli su danas inicijativu da novim Zakonom o trgovini nedjelja bude određena kao neradni dan za sve trgovce, a jedina iznimka mogu biti benzinske crpke. Rad nedjeljom treba ukinuti, te istovremeno definirati šestodnevni radni tjedan, a zaposlenima u trgovini omogućiti dan odmora, ističe se u priopćenju pekarskih tvrtki.

ZAGREB - Akciji "Stop nasilju među djecom" koju UNICEF u Hrvatskoj provodi dvije godine, pridružila se tvrtka Oriflame Kozmetika Croatia, izdvojivši 200.000 kuna za edukaciju djece, učitelja i roditelja u deset osnovnih škola. "Posvojenjem" 10 škola Oriflame je postao zlatni sponzor akcije koja je dosad obuhvatila 216 škola sa 113.000 djece iz 80 gradova i naselja u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz te tvrtke. Za provedbu jednogodišnjeg programa za svaku školu treba 20.000 kuna, a u protekle dvije godine 50 škola uspješno je savladalo program i dobilo priznanje "Škola bez nasilja". Kampanju o sprečavanju nasilja među djecom UNICEF je započeo u javnim glasilima u studenome 2003. jer su istraživanja pokazala da svako peto dijete u Hrvatskoj trpi učestalo nasilje svojih vršnjaka.

ZAGREB - Docent zagrebačke Muzičke akademije glazbenik Branko Mihanović imenovan je ravnateljem Opere Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu. Intendantica Ana Lederer imenovala je Branka Mihanovića svojim pomoćnikom i ravnateljem Opere na vrijeme od četiri godine, priopćila je danas Služba za odnose s javnošću HNK u Zagrebu. Mihanović će dužnost preuzeti 1. prosinca 2005. Branko Mihanović (1954.) pohađao je Muzičku akademiju u Zagrebu 1974.-1976. te diplomirao na Visokoj državnoj glazbenoj školi u Freiburgu 1978.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙