FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručene Državna nagrada "Franjo Bučar"

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Tradicionalne Državne nagradešporta "Franjo Bučar", koje se dodjeljuju svake godine uoči rođenjaoca našeg olimpizma Franje Bučara, za dostignuća i doprinos odizuzetnog značaja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj, dobili suove godine kao nagradu za životno djelo Irislav Dolenec i Vicko Šoljante kao godišnje nagrade: Joško Berket, Ivan Fattorini, Radica Jurkin,Stjepan Korbar, Zlatko Kranjčar, Ivan Lovreković, Zvonimir MilošBožikov, Jerica Pavličić - Štefančić, Dado Pršo, Robert Seligman, MileSmodlaka i stolnoteniski klub "Donat" iz Zadra.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Tradicionalne Državne nagrade športa "Franjo Bučar", koje se dodjeljuju svake godine uoči rođenja oca našeg olimpizma Franje Bučara, za dostignuća i doprinos od izuzetnog značaja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj, dobili su ove godine kao nagradu za životno djelo Irislav Dolenec i Vicko Šoljan te kao godišnje nagrade: Joško Berket, Ivan Fattorini, Radica Jurkin, Stjepan Korbar, Zlatko Kranjčar, Ivan Lovreković, Zvonimir Miloš Božikov, Jerica Pavličić - Štefančić, Dado Pršo, Robert Seligman, Mile Smodlaka i stolnoteniski klub "Donat" iz Zadra.

Nagradu za životno djelo, koja se sastoji se od povelje i zlatne medalje s likom Franje Bučara te novčanog iznosa od 27.000 kuna, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac uručio je svestranom športašu i športskom djelaniku Irislavu Dolencu koji je rođen 15. siječnja 1921. u Veloj Luci, ali od 1928. živi i djeluje u Zagrebu. Bio je atletski reprezentativac, a najveći doprinos dao rukometu u kojem je djelovao kao igrač, trener, predavač i pisac stručnih publikacija i knjiga.

Drugi dobitnik nagrade za životno djelo "Franjo Bučar" Vicko Šoljan rođen je 22. srpnja 1934. u Starom Gradu na otoku Hvaru u kojem je 1976. osnovao Daljinsko plivački klub "Faros" te utemeljio Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju - "Faros Maraton".

Dobitnicima godišnjih nagrada, pored povelje i medalje, pripao je i iznos od 14.000 kuna kojega je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Kranjčar poklonio Caritasovom fondu "Tisuću radosti", dok je Dado Pršo novčani iznos svoje nagrade namijenio udruzi "Debra" koja skrbi za djecu s poteškoćama u motoričkom sustavu.

Honorara su se odrekli i svi članovi Ocjenjivačkog odbora za dodijelu Državne nagrade, na čelu s profesorom dr. Matom Bartoluciem, koji su iznos od 9.000 kuna poklonili domu "Sveti Josip" iz Hrvatskog Leskovca u kojem je smješteno 30-ero djece bez roditelja.

U ime nagrađenih se zahvalio izbornik naše nogometne reprezentacije Zlatko Kranjčar, a svečanosti dodijeli nagrada u Palači Dverce bili su nazočni i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop, osobni izaslanik predsjednika Stjepana Mesića, Željko Mataja, čelni ljudi Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković i Zorislav Srebrić, te brojni drugi uzvanici iz sportskog i političkog života grada Zagreba i Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙