FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 23. studenoga 2005. godine

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od23. studenoga 2005. godine
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 23. studenoga 2005. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.871,43 10.820,28

Tokyo/NIKKEI - 14.708,32

London/FTSE-100 5.519,20 5.517,30

Frankfurt/DAX 30 5.188,99 5.174,72

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica nastavile su i u utorak snažno rasti, pri čemu je tehnološki Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri i pol godine, nakon što je zabilješka s posljednjeg sastanka vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed pokazala da se možda ciklus podizanja kamatnih stopa bliži svome završetku.

Nasdaq je ojačao 0,5 posto, završivši poslovanje na 2.253 boda, najvišoj razini od kraja svibnja 2001. Za toliko je porastao i njujorški Dow Jones indeks, dosegnuvši 10.871 bod.

Nakon vijesti iz Feda, ulagači su kupovali dionice senzitivne na izmjene kamatnih stopa, uključujući dionice Wal-Marta, vodećeg svjetskog maloprodajnog lanca, te banaka poput Citigroupa.

"Ako se Fed suzdrži od podizanja kamatnih stopa, to je značajna i pozitivna vijest za tržišta dionica", izjavio je Mark Bronzo, izvršni direktor Gartmore Separate Accountsa.

Zabilješka s posljednjeg sastanka Fedova Vijeća pokazala je da su neki njegovi članovi upozorili na rizik od prevelikog zaoštravanja monetarne politike do kojeg bi moglo doći.

Bronzo je rekao da ulagači koji su dosad ostajali po strani, sada osjećaju da je vrijeme uključiti se kupovinama u najnoviji trend rasta cijena, koji traje nekih mjesec dana.

Dionica Wal-Marta poskupjela je 1,2 posto. A budući je i američko udruženje maloprodajnih tvrtki podiglo svoje procjene prometa u maloprodaji za vrijeme božićnih praznika, ojačale su i cijene ostalih takvih kompanija, u prosjeku za 0,6 posto.

Za toliko su u prosjeku ojačale i dionice bankarske industrije. Po dobitcima je predvodila dionica Citigrupua, ojačavši gotovo jedan posto.

Na europskim burzama cijene dionica blago su porasle budući rastuće cijene nafte ograničavaju veće dobitke. Londonski Ftse indeks porastao je 0,35 posto, na 5.517 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,08 posto, na 5.174 boda.

Cijene europskih dionica u srijedu su dosegnule najviše razine u zadnje tri i pol godine, pri čemu su najveće dobitke zabilježile dionice maloprodajnog sektora poput britanske tvrtke Tesco nakon što je američka središnja banka Fed dala naslutiti da se bliži završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks do podneva je dosegnuo 5.519 bodova, ojačavši 0,04 posto. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku gotovo 0,3 posto, dosegnuvši 5.188 bodova.

Na strani dobitnika u sektoru maloprodaje isticao se britanski Tesco, čije su dionice ojačale 1,5 posto, te njemački Metro, na dobitku od jedan posto. Njihovo jačanje potaknula je zabilješka s posljednjeg sastanka vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed koja daje jasan signal da se bliži završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Najveći dobitnik promatrano po sektorima bio je onaj maloprodaje, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti oko jedan posto.

"Fedovi komentari dobro su primljeni na tržištu na kratki rok, ponajprije za dionice maloprodaje, budući da će potrošači možda sada imati više novaca za potrošnju", kazao je Markus Steinbeis, fond menadžer u HVB-ovom Activest.

Ojačale su i dionice banke Anglo Irish Bank, nekih 2,5 posto, po objavi cjelogodišnje dobiti koja je nadmašila procjene, dok je britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca zabilježila rast cijena dionica od 1,5 posto na početku novog ispitivanja ključnog lijeka za rak pluća.

No, bilo je i gubitnika, pri čemu su dionice proizvođača čelika Arcelor oslabile tri posto. Pojeftinile su i dionice njemačkog kemijskog i proizvođača lijekova Merck, sedam posto, nakon što je kompanija izvijestila da je njezin izvršni direktor Bernhard Scheuble dao ostavku, bez detaljnijih pojašnjenja njegova iznenadnog odlaska iz tvrtke.

Tokijska burza nije radila zbog praznika.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,1815 1,1864 1,1784

USD/JPY 118,36 119,03 118,31

GBP/USD 1,7230 1,7260 1,7178

USD/CHF 1,3111 1,3142 1,3063

-------------------------------------------------

Tečaj dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najnižu razinu prema euru u protekla tri tjedna po objavi zabilješke s posljednjeg zasjedanja američke središnje banke Fed koja je ukazala da se približava završetku ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

Do podneva je tečaj eura dobio jedan posto na vrijednosti, dosegnuvši 1,1814 dolara. Tečaj zelene valute oslabio je i 0,8 posto prema japanskom jenu i švicarskom franku. Tako stoji 118,4 jena te 1,3111 švicarski franak. Britanska funta ojačala je 0,7 posto, na 1,723 dolara.

Dolar je početo tonuti još u utorak na njujorškom deviznom tržištu nakon što su trgovci pročitali zabilješku sa sastanka monetarnih zakonodavaca, koje je pokazalo da su manje zabrinuti inflacijom a više posljedicama nastavljenog rasta ključne kamatne stope.

"Tržište je protumačilo zabilješku pomirljivom; zakonodavci počinju razgovarati o svojoj izlaznoj strategiji iz ciklusa podizanja kamatnih stopa. To će sve više utjecati na dolar", smatra Bilal Hafeez, valutni strateg pri Deutsche Banku.

Fed je u 12 navrata u posljednjih 18 mjeseci podigao kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice, na 4,0 posto, učinivši dolarske depozite vrlo privlačnima stranim ulagačima. Podizanje američkih kamatnih stopa doprinijelo je jačanju dolara za 16 posto prema jenu te 15 posto prema euru od početka godine.

Neki analitičari smatraju da će temeljni gospodarski odnosi u idućim tjednima biti u korist eura, kako američki pokazatelji ukazuju na neke slabosti dok se Europska središnja banka priprema za prvo podizanje kamatnih stopa u eurozoni u zadnjih pet godina.

"Mislim da će euro nastaviti jačati u idućih nekoliko mjeseci. Njime će se ponovno trgovati po 1,2 dolara. Nakon toga mogli bismo biti svjedoci jačanja dolara", izjavio je Greg Gibbs, valutni strateg Royal Bank of Canada.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

23.11. USLIB 4,07 4,19 4,39 4,59

23.11. EULIB 2,18 2,31 2,44 2,57

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙