FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u srijedu je u Banskim dvorima dočekao svog srbijanskog kolegu Vojislava Koštunicu, koji je doputovao u uzvratni posjet Hrvatskoj. Nakon razgovora u četiri oka, te sastanka izaslanstava Hrvatske i Srbije, dvojica premijera dat će izjave za novinare.

LJUBLJANA/TRST - Talijanska policija završila je akciju razbijanja dobro organizirane međunarodne skupine kradljivaca luksuznih automobila, koja je trajala od ožujka ove godine, tijekom koje su uhićene 32 osobe, dok je 16 osumnjičenih još uvijek na slobodi, javili su u utorak navečer slovenski mediji POP-TV i STA. Državni tužitelj Federic Frezze je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Trstu kazao da je, u operaciji pod kodnim nazivom Liburnia, vođenoj u suradnji s policijama Slovenije i Hrvatske, obavljeno 16 uhićenja u Italiji, devet u Sloveniji, a sedam u Hrvatskoj, te da je zaplijenjeno 27 ukradenih vozila, uglavnom luksuznih automobila: mercedesa, porschea, bmw-a, audija i drugih. Krađe automobila vršene su na sjeveroistoku Italije, ali i u nekim drugim europskim zemljama, a potom su vozila krijumčarena u istočnoeuropske države. Novac od preprodaje ukradenih vozila investirao se i u trgovinu oružjem i drogom.

PRIŠTINA - Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari sastaje se u srijedu, trećeg dana boravka na Kosovu, s političkim predstavnicima kosovskih Srba i s predstavnicima drugih manjinskih zajednica, a tijekom poslijepodneva održat će prvu konferenciju za novinstvo u Prištini otkako je preuzeo mjesto čelnog pregovarača za konačni status Kosovo. Time Ahtisaari završava posjet Prištini, kojim je praktički započeo proces pregovaranja o konačnom statusu, a boravak u regiji nastavit će posjetom Beogradu, Skoplju, Tirani i Podgorici.

PARIZ - Terorističke mreže pripremaju planove protiv Francuske, upozorio je u srijedu direktor francuske protuobavještajne službe DST Pierre de Bousquet de Florian u razgovoru za privatnu radijsku postaju RTL. On je također opovrgnuo da su islamisti bili upleteni u nedavne nemire u siromašnim francuskim predgrađima u kojima živi velik broj imigranata podrijetlom iz frankofonske Afrike. Direktor francuske protuobavještajne službe podsjetio je na to da je proljetos u Montpellieru uhićen jedan islamist, koji se "vratio iz Sirije u želji da počini atentat, kako je kazao u Italiji, no vjerojatnije u Francuskoj", kao i na uhićenje Safea Bourade, navodnog vođe jedne islamističke ćelije. "Priznati cilj" te ćelije "bili su značajni atentati u Francuskoj", rekao je.

JERUZALEM - Nova stranka izraelskog premijera Ariela Sharona "Nacionalna odgovornost" u srijedu je službeno priznata kao parlamentarna frakcija, kazali su dužnosnici. Nova stranka, osnovana nakon što je Sharon napustio vladajući Likud, ima potporu 16 zastupnika, 14 iz desnog Likuda i jednog koji je prešao iz Laburističke stranke. Ispitivanja javnosti pokazuju da bi se potez Sharonu mogao isplatiti i da bi na prijevremenim izborima, koji se očekuju krajem ožujka, mogao dobiti između 30 i 33 zastupničkih mjesta od ukupno 120, što bi mu trebalo biti dovoljno za treći mandat.

TBILISI - Gruzijski ministar vanjskih poslova Guela Bežuašvili pozvao je u srijedu Zapad da podrži još uvijek "krhku" demokraciju u Gruziji, na drugu obljetnicu revoluciju ruža. "Euroatlantska zajednica mogla bi pridonijeti jačanju demokracije u regiji", istaknuo je Bežuašvili, ocjenjujući kako je riječ o "jedinstvenoj povijesnoj prilici da se podrži krhka gruzijska demokracija i uspije". Bežuašvili je to izjavio na međunarodnoj konferenciji o razvoju novih demokracija u Europi koja se održava u Tbilisiju.

BAGDAD - Sedmorica Iračana, uključujući sunitskog plemenskog vođu i četiri njegova sina, ubijena su u srijedu u Bagdadu, doznaje se iz policijskih izvora. Šeika Fadela Sarhida Alija i njegova četiri sina ubili su nepoznati napadači odjeveni u odore iračke Nacionalne garde, rekao je policijski izvor. Ubijeni su u svojem domu na jugu Bagdada. Na istoku grada ubijen je i direktor u ministarstvu industrije Radi Ismail Džawad, a u svojem domu u središtu grada ubijen je general Mehdi Kasem, bivši šef prometne policije, dodao je isti izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙