FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) -
ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatski sabor i danas će raspravljati o državnom proračunu za iduću godinu koji bi po Vladinu prijedlogu trebao iznositi 98,8 milijardi kuna. I dok ga Vlada predstavlja kao razvojan, socijalan i ostvariv, oporba uzvraća da proračun nije ništa od toga, nego da se radi o trgovačkom i birokratskom proračunu. Oporba Vladu proziva i da proračun nema nikakvu razvojnu strategiju, da zakida lokalne sredine u kojima ne uživa potporu, da se sa njime ništa neće promjeniti u životima građana. Premijer Ivo Sanader pak ističe da se radi o ambicioznom, ali ostvarivom proračunu koji se oslanja na dobre makro-ekonomske pokazatelje. U ovaj su proračun utkana sva naša nastojanja da stvorimo modernu hrvatsku državu koju će odlikovati visoke stope gospodarskog rasta i viši životni standard hrvatskih građana, rekao je Sanader. Od 70-ak prijavljenih zastupnika, prvog dana rasprave svoje je pravo iskoristilo njih desetak, pa će se potvrditi procjena kako će Sabor raspravu o proračunu zaključiti tek kasno popodne. Državni proračun za iduću godinu Hrvatski sabor mogao bi donijeti u utorak, 29. studenoga.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu ove godine bila veća za 7,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u prvih deset mjeseci ove godine porasla je za 5,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci za listopad pokazuju nastavak višemjesečnog trenda značajnog rasta industrijske proizvodnje, i to po većoj stopi od one u rujnu, kada je zabilježeno povećanje od 5,9 posto. Rast ukupne industrijske proizvodnje u listopadu ponajviše je rezultat 8,1-postotnog povećanja proizvodnje u prerađivačkoj industriji u odnosu na listopad prošle godine.

ŠIBENIK - Na izbornoj skupštini Demokratskog centra (DC) Šibensko-kninske županije sinoć je za predsjednicu izabrana Silvana Burazer, liječnica u šibenskoj Općoj bolnici, a njezin zamjenik je Branko Dželalija, službenik općinske uprave u Unešiću. Uz oko 200 delegata i gostiju, skupštini su nazočili predsjednica DC-a i aktualna ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, te dopredsjednik stranke Joško Morić. Škare-Ožbolt je rekla da će DC ovih predložiti Vladi i Saboru projekt Croatia fond. Ponovila je kako bi u taj fond ušle sve nekretnine u vlasništvu države, kao i turistički portfelj koji još nije prodan, kako bi se zemlja davala u koncesiju a ne prodavala, te kako bi fond išao na Londonsku burzu. Joško Morić je rekao da Hrvatskoj ne treba politička, nego isključivo gospodarska regionalizacija.

ZAGREB - Okrugli stol "Pod Tinovim kišobranom - Tinu u spomen", što ga je u prigodi 50. obljetnice smrti pjesnika Tina Ujevića organiziralo bosanskohercegovačko Hrvatsko kulturno društvo Napredak, održan je sinoć u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu. U raspravi za okruglim stolom književnik Zlatko Tomčić govorio je o Tinu i njegovu odnosu prema obitelji. Pjesnik Joja Ricov čitao je još neobjavljene anegdotalne zapise iz susreta s Ujevićem "Bogočovjek Tin", a na Ujevićevu sarajevsku književnu baštinu podsjetio je književnik Vladimir Rem. Augustin Tin Ujević rođen je u Vrgorcu 1891. a umro u Zagrebu 1955. Jedan od najvažnijih hrvatskih pjesnika između dva rata.

ZAGREB - U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu otvorena je sinoć izložba "Postskulptura" koja obuhvaća 40-ak djela dvanaestorice već afirmiranih hrvatskih autora mlađe generacije. Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Otvarajući izložbu, Maković je izrazio zadovoljstvo što je uspio okupiti, kako je rekao, jednu sjajnu generaciju umjetnika čija djela predstavljaju važan segment suvremene hrvatske likovne umjetnosti i koji su unijeli cijeli niz inovacija u svim aspektima skulpture. Po njegovim riječima, za njih je skulptura tek usputna pojava, medij u kojemu će najcjelovitije izraziti svoje namjere. Izložba je otvorena do 24. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙