FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 23. studenoga

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 23. studenoga.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 23. studenoga.

ZAGREB - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u srijedu će doputovati u uzvratni posjet Hrvatskoj, a do tog posjeta dolazi godinu dana nakon što je hrvatski predsjednik vlade Ivo Sanader boravio u službenom posjetu Srbiji i Crnoj Gori, što je bio prvi posjet jednog hrvatskog premijera Beogradu u posljednjih 15 godina. Koštunica će u Zagrebu o otvorenim pitanjima i daljnjoj bilateralnoj suradnji razgovarati s domaćinom Ivom Sanaderom (izjave za medije u 12.10 sati, Vlada RH, Trg sv. Marka 2), s predsjednikom Stjepanom Mesićem (17 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241) i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom (12.30 sati, Banska soba, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6), a sastat će se i s predstavnicima srpskog kulturnog društva "Prosvjeta". Koštuničin posjet Hrvatskoj pratit će i veliki broj srbijanskih novinara. Do njegova posjeta dolazi u trenutku kad su obje zemlje odmakle na putu prema EU - Hrvatska je počela pregovore o pristupanju EU, a SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Gospodarske odnose dviju zemalja obilježava rast trgovinske razmjene koja je dosegla pola milijarde dolara, a ukupna robna razmjena u ovoj godini narasla je za 39 posto u odnosu na prethodnu.

PARIZ/BRUXELLES - Nova njemačka kancelarka Angela Merkel prvog će dana na dužnosti posjetiti Pariz i Bruxelles. U Francuskoj će se sastati s predsjednikom Jacquesom Chiracom i premijerom Dominiqueom de Villepinom, a nešto poslije u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borellom i glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

TBILISI - U Gruziji će se obilježiti druga obljetnica revolucije ruža na kojoj će se okupiti državnici iz nekoliko zemalja, među ostalim iz Ukrajine, Estonije i Rumunjske. Prije dvije godine, tadašnji vođa oporbe Sakašvili osvojio je zajedno sa svojim pristašama parlament u Tbilisiju, a dan poslije s dužnosti je odstupio tadašnji predsjednik Eduard Ševarnadze.

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja se suđenje optuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leve Supoderice", zbog ratnog zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima na Ovčari kod Vukovara 1991. godine. Suđenje će trajati do petka, 25. studenoga.

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu pred Haškim sudom (ICTY).

VARŠAVA - Posjet Visokog predstavnika EU-a za sigurnost i vanjsku politiku Javiera Solane.

Dežurni urednici:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙