FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izdani komercijalni zapisi Medike u vrijednosti 40 milijuna kuna

ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Druga tranša komercijalnih zapisafarmaceutske veletrgovine Medike, u iznosu od 40 milijuna kuna na rokod 364 dana, izdana je i uvrštena s današnjim danom u Službeno tržište(prvu kotaciju) Zagrebačke burze pod oznakom MDKA-M-645A.
ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Druga tranša komercijalnih zapisa farmaceutske veletrgovine Medike, u iznosu od 40 milijuna kuna na rok od 364 dana, izdana je i uvrštena s današnjim danom u Službeno tržište (prvu kotaciju) Zagrebačke burze pod oznakom MDKA-M-645A.

Medika je izdanjem druge tranše komercijalnih zapisa postala prvo dioničko društvo koje ima dionice i obveznice te komercijalne zapise uvrštene u najvišu kotaciju Zagrebačke burze čime se potvrđuje snažna orijentiranost managementa Medike ka transparentnosti poslovanja i suvremenim oblicima financiranja, navodi se u zajedničkom priopćenju Medike i Privredne banke Zagrea, agenta izdanja.

Nakon uspješne uspostave Programa komercijalnih zapisa u iznosu 100 milijuna kuna i izdane prve tranše komercijalnih zapisa u srpnju 2004. godine, vodeća veledrogerija na hrvatskom tržištu odlučila se na novo izdavanje tranše komercijalnih zapisa denominiranih u kunama. Agent izdanja komercijalnih zapisa Medike i Dealer Programa je PBZ.

Potražnja za drugom tranšom komercijalnih zapisa višestruko je nadmašila ponuđeni iznos pa se Medika odlučila za povećanje iznosa izdanja sa inicijalno planiranih 30 na 40 milijuna kuna. Komercijalne banke upisale su 10 posto ukupnog nominalnog iznosa izdanja, investicijski fondovi 67,6 posto, mirovinski fondovi 20 posto i osiguravajuća društva 2,4 posto.

Prinos tranše zapisa iznosi 5 posto, što je 0,6 posto više od prinosa na trezorske zapise Ministarstva financija. Uslijed velike kunske likvidnosti i velike potražnje za kratkoročnim vrijednosnim papirima, pogotovo od strane investicijskih novčanih fondova, navedeni komercijalni zapis Medike zabilježio je najmanji spread na jednogodišnje kunske kratkoročne vrijednosne papire u protekle tri godine, te omogućio vrlo konkurentno financiranje na tržištu novca, navodi se u priopćenju.

Medika d.d. trenutno je i jedino poduzeće koje cjelokupni dug ima u obliku dužničkih vrijednosnih papira (obveznica u iznosu 16,5 milijuna eura te navedene tranše komercijalnih zapisa) dok ukupne zaduženosti po osnovi "klasičnih" oblika financiranja (krediti) nema - iznosi nula kuna.

U razdoblju od 2002.g. kada je tržište komercijalnih zapisa oživjelo, ukupno osam izdavatelja je izdalo više od 1,35 milijardi kuna kunskih komercijalnih zapisa.

U prvih devet mjeseci ove godine Medika ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 1,4 milijardi kuna ili 5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2004. godine te je poslovala s neto dobiti u iznosu od 14,7 milijuna kuna, stoji u obavijesti Medike koju prenosi Zagrebačke burza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙