FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fischler: Zagreb mora pažljivo nadzirati demokratske standarde

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Hrvatska je već ispunilaosnovne uvjete za pristupanje Europskoj uniji (EU), no još se morariješiti nasljeđa rata i utvrditi rokove za rješavanje teških pitanja,poput poljoprivrede i vlasništva nad nekretninama, izjavio je usrijedu europski savjetnik hrvatske vlade.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Hrvatska je već ispunila osnovne uvjete za pristupanje Europskoj uniji (EU), no još se mora riješiti nasljeđa rata i utvrditi rokove za rješavanje teških pitanja, poput poljoprivrede i vlasništva nad nekretninama, izjavio je u srijedu europski savjetnik hrvatske vlade.

Franz Fischler, bivši europski povjerenik koji savjetuje hrvatsku vladu u pregovorima s EU-om, u intervjuu za agenciju Reuters usporedio je Hrvatsku s ostalim bivšim komunističkim zemljama koje su se priključile 25-članoj Uniji.

"Govoreći općenito, Hrvatska je napredna zemlja u usporedbi s novim članicama u vrijeme kad su one počele pristupne pregovore", rekao je Fischler u razgovoru za Reuters.

No, među kriterijima za članstvo je i rješavanje nasljeđa rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Raseljenim Srbima treba omogućiti povratak kućama i povrat imovine i Zagreb ima obvezu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, podsjeća Reuters.

"Hrvatska sada mora napraviti iskorak u ispunjavanju tih kriterija, standardi moraju biti očuvani i unaprijeđeni", naglasio je Fishler.

Dodao je da Hrvatska mora uspostaviti javnu upravu koja bi bila sposobna izraditi strategiju koja će omogućiti da Hrvatska iskoristi sve svoje turističke i poljoprivredne potencijale u EU-u.

"Paralelno s pripremama pojedinih sektora, Hrvatska mora izgraditi obrazovanu javnu upravu koja će se moći nositi sa zakonodavstvom EU-a", istaknuo je Fischler.

Po njegovim riječima, Zagreb može tražiti strana ulaganja, no treba prevladati bojazan da će strani investitori razgrabiti nekretnine tako što će se izboriti za prijelazno razdoblje za prodaju šuma i poljoprivrednog zemljišta.

Vlast u Zagrebu već je počela povećavati površine pod vinogradima, maslinicima i voćnjacima prije postavljanja europskih kvota, a Fischler smatra da bi snažni turizam mogao biti dodatna prednost.

"Hrvatska mora imati jasnu ideju o tome kakvu poljoprivredu želi na zajedničkom tržištu", rekao je Fischler Reutersu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙