FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK upozorava Tursku na ljudska prava, ali pohvaljuje tržišno gospodarstvo

BRUXELLES, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisijaupozorila je u srijedu Tursku, zemlju kandidata za članstvo u EU, dapoduzme hitne akcije za poboljšanje ljudskih prava, ali ju je ipohvalila kao "funkcionirajuće tržišno gospodarstvo".
BRUXELLES, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija upozorila je u srijedu Tursku, zemlju kandidata za članstvo u EU, da poduzme hitne akcije za poboljšanje ljudskih prava, ali ju je i pohvalila kao "funkcionirajuće tržišno gospodarstvo".

Europska komisija objavila je u srijedu izvješća o napretku za zemlje kandidate Hrvatsku i Tursku, 'avis' za Makedoniju, te izvješće za preostale zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja BiH, SiCG i Albaniju.

Komisija je naglasila da je Turska usvojila ključne zakone za poboljšanje stanja ljudskih prava, ali da mora napraviti znatne daljnje napore kako bi se zakoni sproveli u djelo.

"Provedba na terenu ostaje neujednačena", kaže se u izvješću, te se dodaje da, unatoč činjenici da se civilno-vojne refome nastavljaju, oružane snage i dalje imaju utjecaj.

Komisija upozorava i na diskriminaciju protiv nemuslimanskih vjerskih skupina i nasilje protiv žena kao "stvar od ozbiljne zabrinutosti".

"Turska je ostvarila temeljni napredak na ekonomskom polju i može je se promatrati kao funkcionirajuće tržišno gospodarstvo dok god bude odlučno održavala svoju stabilizacijsku politiku i nastavila s provedbom reformi", kaže se u izvješću.

No, Komisija ističe kako je ritam političkih reformi usporen otkako je EU u prosincu odlučila otvoriti pregovore o članstvu s Ankarom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙