FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-njemački poslovni forum

ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Prilika za suradnju njemačkih ihrvatskih poduzeća je industrijska suradnja kroz programepodugovaranja poslova te zajedničkim nastupima na tržištima trećihzemalja, kako u regiji jugoistočne Europe tako i na tržištu Europskeunije (EU).
ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Prilika za suradnju njemačkih i hrvatskih poduzeća je industrijska suradnja kroz programe podugovaranja poslova te zajedničkim nastupima na tržištima trećih zemalja, kako u regiji jugoistočne Europe tako i na tržištu Europske unije (EU).

Kazao je to predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich na hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu, koji je okupio tridesetak hrvatskih i predstavnike 13 njemačkih tvrtki iz područja strojogradnje, informatike, zaštite okoliša, strojarstva itd.

Današnji skup, ocijenio je, pridonijet će daljnjem jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, gospodarskom rasu i razvoju te povećanju robne razmjene.

Robna razmjena između Hrvatske i Njemačke lani je iznosila 3,4 milijarde američkih dolara, pri čemu je hrvatski izvoz bio 900 milijuna dolara, a uvoz oko 2,5 milijarde dolara.

Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatskoj, a negativni saldo se, kako je pojasnio Froehlich, jednim dijelom kompenzira kroz prihod od turizma.

Hrvatsku je lani posjetilo 1,8 milijuna njemačkih turista, što čini 20 posto ukupnog broja stranih turista i predstavlja povećanje od 1,8 posto u odnosu na 2003. godinu.

Froehlich je istaknuo i kako Hrvatska, u posljednjih desetak godina, prolazi kroz razdoblje tranzicije i prilagođavanja zakonitostima tržišnog gospodarstva, što znači da radi na povećanju konkurentnosti, pojačanim potrebama za investiranje u nove tehnologije, uvođenju novih znanja te usvajanju standarda EU.

Ministar gospodarstva i rada pokrajine Saarland Hanspeter Georgi također je naglasio kako je cilj skupa daljnje jačanje gospodarske suradnje Njemačke i Hrvatske, kao i sklapanje novih poslova između tvrtki.

Dodao je kako Hrvatska ima značajnu političku ali i gospodarsku ulogu na području regije jugoistočne Europe, posebice zapadnog Balkana te kako njemačke tvrtke to žele iskoristiti.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙