FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader putuje u službeni posjet Litvi i Estoniji

ZAGREB, 3. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderboravit će u petak u službenom posjetu Litvi, a zatim 7. i 8.studenoga u službenom posjetu Estoniji, baltičkim zemljama s kojimaHrvatska ima vrlo dobro odnose, ali nedovoljno razvijene nagospodarskom području.
ZAGREB, 3. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader boravit će u petak u službenom posjetu Litvi, a zatim 7. i 8. studenoga u službenom posjetu Estoniji, baltičkim zemljama s kojima Hrvatska ima vrlo dobro odnose, ali nedovoljno razvijene na gospodarskom području.

Tijekom posjeta Vilniusu Sanader će se sastati s litavskim premijerom Algirdasom Brazauskasom, predsjednikom Valdasom Adamkusom i drugim najvišim dužnosnicima te zemlje, dok će u Tallinnu razgovarati s predsjednikom estonske Vlade Andrusom Ansipom i ostalim visokim dužnosnicima Estonije.

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Litve su vrlo dobri, kako na političkom, tako i na ostalim područjima, s perspektivom snažnijeg razvoja na polju gospodarstva i suradnje u eurointegracijskim aktivnostima. Dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. S obzirom na mnogobrojne sličnosti političkog razvitka dviju država i istovjetnu orijentaciju na euroatlantske integracije, postoji mogućnost svestranije i sveobuhvatnije izgradnje bilateralnih odnosa, na političkom, ali i na gospodarskom planu.

Litva daje punu potporu ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije, a sama je ušla u članstvo Europske unije u posljednjem proširenju 1. svibnja 2004. godine, dok je članica NATO-a od travnja iste godine.

Hrvatsko-litavski gospodarski odnosi su dobri, s trendom intenzivnog razvoja. U prvih osam mjeseci ove godine, vrijednost robne razmjene je bila 10,6 milijuna američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz bio 3,7 milijuna, a uvoz u RH 6,9 milijuna američkih dolara.

Što se tiče bilateralnih odnosa Hrvatske i Estonije, oni su također vrlo dobri, ali nedovoljno razvijeni.

Estonija daje punu podršku RH u odnosima s EU, a osobito se pozitivno odnosila prema pitanju suradnje Hrvatske s Haškim sudom tijekom davanja RH statusa kandidata i otvaranja pregovora.

Hrvatsko-estonska gospodarska suradnja je znatno ispod mogućnosti i ima simboličan karakter. Početkom 90-tih godina Hrvatska je uglavnom izvozila u tu zemlju, a posljednjih nekoliko godina je veća vrijednost uvoza iz Estonije. U prvih osam mjeseci ove godine ukupna robna razmjena je iznosila 4,84 milijuna američkih dolara, od čega je na izvoz u Estoniju otpadalo 1,04 milijuna dolara, a na uvoz iz Estonije 3,80 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙