FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Legendarni boksač Mohamed Ali (63) svakim danom je sve bolesniji, a simptomi Parkinsonove bolesti sve su izraženiji, kazala je kćerka Laila Ali dnevniku Los Angeles Times. Najveći boksač svih vremena u zadnje vrijeme je bitno umanjio svoje aktivnosti, a Laila Ali je potvrdila da se njezin otac mijenja zbog napretka bolesti. "Moj otac se bori iz dana u dan, ali je njegovo stanje bitno gore negoli prije godinu dana. Još uvijek me zna nasmijati, stalno izvodi trikove, ali su simptomi bolesti puno izraženiji", kazala je kćerka trostrukog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Od Parkinsonove bolesti obolijeva nešto više od jedan posto ljudi iznad 65 godina života, a još uvijek se ne zna uzrok te degenerativne bolesti nervnog sustava. Iako nije potvrđeno, vjeruje se da je kod Alia dugogodišnje bavljenje boksom pospiješilo nastajanje bolesti.

LONDON - Čelnici Europske unije koji će u četvrtak u dvorcu Hampton Court razgovarati o budućnosti mogli bi među sobom zateći i neke neočekivane goste iz prošlosti. Palača iz razdoblja Tudora na sjevernoj obali Temze, 30 kilometara zapadno od Londona, ponosi se time i što je jedno od mjesta u Engleskoj koje najviše progone duhovi. "Imamo mnogo duhova. Nikada nisam osobno vidjela nekog no jednom sam otvarala vrata i sigurna da ih je netko vukao i s druge strane no nikoga nije bilo tamo", rekla je u srijedu glasnogovornica palače Vikki Wood. Henrik VIII, moćni i razbludni engleski kralj 1509-1547., u palaču je doveo svih svojih šest supruga, a izgleda da su dvije ovdje i ostale. Priča se da treća Henrikova žena, Jane Seymour, koja je umrla u palači nakon poroda njegovog jedinog sina Edvarda 1537., još uvijek hoda dvorištem u bijelom noseći svijeću, a viđena je i njegova peta žena Catherine Howard, pogubljena radi preljuba 1541., kako trči moleći za život.

LONDON - Violina jednog od svojedobno najvećih majstora za izradu instrumenata, a bila je u posjedu slavnog talijanskog virtuoza maestra Nicola Paganinija, prodaje se idućega tjedna na dražbi za pola milijuna funti. Ne samo da je to prva Paganinieva violina na aukciji, nego je i jedna od samo 50 sačuvanih glazbala majstora Carla Bergonzija iz Cremone. Violina datira iz 1720. godine kada je Bergonzi bio 30-godišnjak i već je bio stao uz bok velikih majstora iz Cremone Josefa Guarnerija i Antonia Stradivarija. Nije poznato kada je Paganini, čija je virtuozna svirka navela ljude da pomisle kako ima "pakt" s vragom, nabavio instrument.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙