FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 24. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

PUNTA ARENAS - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u nedjelju u Punta Arenas, grad u južnom dijelu Čilea, gdje će se nakon Santiaga i Antofagaste sastati s predstavnicima hrvatske zajednice. Punta Arenas je grad u koji su se hrvatski doseljenici počeli naseljavati u drugoj polovici 19. stoljeća i iz njega su nastavili naseljavanje Čilea. Sada u Punta Arenasu živi oko 15 posto ili 30 tisuća stanovnika hrvatskog podrijetla. U tom gradu djeluje hrvatska udruga Hrvatski klub, izdaju se novine na hrvatskom jeziku "Male novine" i organizirana je nastava na hrvatskom jeziku u jednoj školi.

WASHINGTON - Optužnica Haškog suda protiv hrvatskih novinara pokazuje da je ICTY postao "politizirani instrument" koji želi zatrti "demokratske kritičare" u regiji, piše u nedjelju Jeffrey Kuhner u komentaru koji je objavio list The Washington Times. Najnoviji skandal Haškog suda je optužnica protiv pet hrvatskih novinara za nepoštivanje suda zato što su objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka, piše slobodni pisac Kuhner čije komentare WT povremeno objavljuje. Kuhner kaže da bi američki Kongres mogao poduzeti istragu o skandaloznom vladanju glavne tužiteljice Carle del Ponte koja optužuje novinare samo zato što su radili svoj posao, "osiguravali javnosti osjetljive, važne informacije". Optužnice znače ukidanje temeljnih medijskih sloboda i te poteze ICTY-aja su osudile mnoge organizacije za ljudska prava i zaštitu medija, piše komentator, a OESS je pozvao Haški sud da "djeluje u skladu s načelima slobode tiska".

ABUJA - Svih 117 putnika i članova posade zrakoplova Boeing 737 koji se srušio u jugozapadnoj Nigeriji poginulo je, priopćila je nigerijska vlada u nedjelju, opovrgavajući time tvrdnje nekih lokalnih dužnosnika da je u nesreći bilo preživjelih. Zrakoplov tvrtke Bellview Airlines, koji je letio na liniji Lagos-Abuja, izgubio je kontakt s kontrolom leta odmah po polijetanju iz Lagosa u subotu navečer. Spasilačke službe pronašle su ostatke srušenog zrakoplova 30 km sjeverno od Lagosa. "Federalna vlada objavljuje sa žaljenjem da su u zrakoplovnoj nesreći Bellview Airlinesa ... život izgubili svi putnici i članovi posade", priopćila je vlada. Vlada je zbog nesreće proglasila trodnevnu žalost u zemlji.

LONDON - Papiga koja je uginula u karanteni u Velikoj Britaniji bila je zaražena smrtonosnim sojem virusa ptičje gripe H5N1, objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo poljoprivrede. Glasnogovornica ministarstva potvrdila je da su znanstvenici kod papige pronašli "jako patogen virus H5N1". "Taj virus najbliže odgovara soju pronađenom kod pataka u Kini ranije ove godine", rekla je. Papiga, uvezena iz Surinama u Južnoj Americi, bila je dio miješanog kontigenta od 148 ptica koje su u zemlju stigle 16. rujna, objavilo je ministarstvo. Držane su s drugim kontigentom od 216 ptica s Tajvana. Sve te ptice izdvojene su kada su bile u karanteni.

VARŠAVA - Poljski konzervativni političar Lech Kaczynski pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora, obećavši da će u zemlji iskorijeniti korupciju i povećati socijalna davanja. Izlazne ankete pokazale su da Kaczynski, gradonačelnik Varšave, dobiva oko 53 posto glasova, a njegov suparnik Donald Tusk, koji je vodio u anketama prije samo tjedan dana, oko 47 posto. Pobjeda Kaczynskog, ako bude potvrđena u ponedjeljak, ojačat će vlast njegove Stranke prava i pravednosti koja namjerava vladati zajedno s Tuskovom liberalnom Građanskom platformom. Te dvije stranke, nasljednice pokreta Solidarnost koji je 1989. srušio komunizam, potukle su socijaldemokrate na općim izborima prošloga mjeseca. Kaczynski dolazi na mjesto ljevičara Aleksandra Kwasniewskog, koji se nakon isteka drugog petogodišnjeg mandata nije više mogao kandidirati.

VILNIUS - Ukrajina brzim korakom napreduje u reformi svoje goleme vojske i ispunjavanju uvjeta za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, izjavio je u nedjelju američki ministar obrane Donald Rumsfeld nakon ministarskog sastanka NATO-a u Vilniusu. "Učinjen je napredak i mi to pozdravljamo", rekao je Rumsfeld na novinskoj konferenciji s litvanskim predsjednikom Valdasom Adamkusom, koji je također izrazio optimizam da će Ukrajina ući u NATO. Rumsfeld je nakon azijske turneje u Litvu doputovao na sastanak ministara obrane NATO-a posvećen napretku Ukrajine. Washington se jako zauzima za Ukrajinu, no ostale članice Sjevernoatlantskog saveza ne dijele to stajalište. Manje od polovice od 26 članica NATO-a poslalo je svoje ministre obrane na konferenciju u Vilnius. Ukrajinski ministar obrane Anatolij Gritsenko rekao je kako je uvjeren da njegova vlada može riješiti dvije velike prepreke za članstvo: loše mišljenje koje većina Ukrajinaca ima o NATO-u i protivljenje Moskve.

LONDON - Dodatna pomoć koju su Africi obećali čelnici najbogatijih zemalja svijeta na summitu u srpnju u Škotskoj, dostajat će samo za ublažavanje šteta od globalnog zagrijavanja koje se očekuje sljedećih godina ako se ne poduzmu hitne mjere, rekao je ugledni britanski znanstvenik. U otvorenom pismu ministrima energetike i zaštite okoliša zemalja skupine G8, predsjednik radne skupine za znanost britanskog Kraljevskog društva lord May upozorio je da dogovor postignut na summitu skupine G8 u Gleneaglesu neće riješiti problem siromaštva u Africi. "Dok god koncentracija stakleničkih plinova raste, postoje veliki izgledi da će povećanje pomoći dogovoreno u Gleneaglesu pojesti povećani troškovi zbog dodatnog tereta efekata klimatskih promjena u Africi", napisao je May. Klimatske promjene mogle bi dovesti do sve većih suša i poplava u Africi.

"Gleneagles je s jedne strane dao nadu Africi ... a s druge strane ju je oduzeo jer nije na pravi način odgovorio na prijetnju klimatskih promjena", smatra May.

SAO PAOLO - Iako Brazil prednjači u svijetu po broju ubijenih iz vatrenog oružja, većina Brazilaca na nedjeljnom se referendumu opredijelila za slobodno prodaju oružja. Prema preliminarnim rezultatima na temelju 75 posto prebrojanih glasova, više od 64 posto onih koji su izašli na referendum smatra da se oružje i dalje treba slobodno prodavati. Samo 35 posto podržalo je uvođenje zabrane na prodaju oružja, iako je u Brazilu prošle godine iz vatrenog oružja ubijeno oko 36.000 ljudi. U raspravama koje su prethodile referendumu, brojni Brazilci izrazili su zabrinutost da bi ih zabrana prodaje oružja onemogućila u samoobrani od naoružanih kriminalaca. Povjerenje u policiju u javnosti je vrlo nisko jer većina Brazilaca policiju smatra neučinkovitom, nasilničkom i korumpiranom.

JERUZALEM - Izrael je odustao od kampanje kojom bi zabranio palestinskoj organizaciji Hamas sudjelovanje na parlamentarnim izborima u siječnju iduće godine, izjavio je u nedjelju visoki izraelski dužnosnik. Iako Izrael nikada nije precizirao prijetnje prema Palestincima u vezi s Hamasovim kandidatima na izborima, nagađalo se da će odbijati micati ulične blokade i na druge načine otežavati promet kako bi osigurao slobodno održavanje izbora. Izraelci i dalje tvrde da se čvrsto protive Hamasovom sudjelovanju na izborima, zbog poziva te radikalne islamističke organizacije da će uništiti židovsku državu, ali kažu da ništa neće poduzeti da spriječe njihovo kandidiranje na izborima. "Hoćemo li ratovati oko tog pitanja ili se miješati u to pitanje. Nećemo", rekao je neimenovani dužnosnik. Ipak, Izrael smatra da ako Hamas uđe u palestinski parlament neće biti nade za mirovne pregovore.

CAPE CANAVERAL - Američka svemirska agencija NASA u nedjelju je odlučila zatvoriti svemirski centar Kennedy u Cape Canaveralu zbog uragana Wilme koji bi u ponedjeljak trebao doći do Floride. Meteorolozi predviđaju da će na području svemirskog centra u ponedjeljak puhati vjetrovi brzine do 100 km na sat, te je stoga uprava centra rekla svojim zaposlenicima, njih 13.000, da zasad ne dolaze na posao. Ipak, očekuje se da će centar biti otvoren već u utorak nakon prolaska uragana.

WASHINGTON- Američka zatvorska populacija, ionako najveća na svijetu, povećala se 2004. za 1,9 posto, a kapaciteti saveznih zatvora već su odavno premašeni, objavilo je u nedjelju američko ministarstvo pravosuđa. Krajem prošle godine u saveznim, lokalnim i drugim zatvorima u Sjedinjenim Državama bilo je gotovo 2,3 milijuna zatvorenika, objavila je vlada. Kina ima drugu najveću zatvorsku populaciju na svijetu od 1,5 milijuna zatvorenika. Ukupna populacija Sjedinjenih Država je 296 milijuna stanovnika, dok u Kini živi oko 1,3 milijarde ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙