FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik saborskog odbora Mimica s mađarskim parlamentarcima

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik saborskog Odbora zaeuropske integracije Neven Mimica i članovi Odbora primili su usrijedu u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske posloveNacionalne skupštine Mađarske, koju predvodi predsjednik Odbora MatyasEcrsi, priopćeno je iz službe za odnose s javnošću.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica i članovi Odbora primili su u srijedu u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Mađarske, koju predvodi predsjednik Odbora Matyas Ecrsi, priopćeno je iz službe za odnose s javnošću.

Mimica je zahvalio Mađarskoj na potpori koju pruža procesu hrvatskog integriranja u EU istaknuvši kako je ona bila jedna od skupine zemalja koje su bile spremne glasno i jasno podržati Hrvatsku, prenoseći svoje znanje o njezinoj spremnosti da pristupi EU, stoji u priopćenju.

Otvaranje pregovora EU s Hrvatskom potvrda je svih reformi na kojima je Hrvatska radila posljednjih nekoliko godina i naglasio da je to dobro i za EU jer je potvrda da je Proces stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu Europu "proradio" i može proizvesti zemlju kandidata, navodi se u priopćenju.

Matyas Eorsi ocjenjuje da RH uživa svesrdnu podršku Mađarske koja drži svojim elementarnim ciljem što brže priključenje Hrvatske EU. Eorsi je kazao da je početak pregovora odlična poruka zemljana jugoistočne Europe i da će imati velikog političkog utjecaja na Balkanu.

Po njegovim riječima, Hrvatska je u iznimnoj situaciji, jer će ovaj put EU pregovore voditi samo s jednom državom, budući da su pregovori EU i Turske odvojeni od pregovora EU i Hrvatske. Smatra da je ta "solistička uloga" Hrvatskoj na neki način prednost, jer neće trebati čekati na čitav "konvoj" kao što je bilo u slučaju Mađarske.

Zaključio je da ulazak u europsku obitelj ne znači samo biti u zoni slobodne trgovine, nego o političkoj obitelji gdje sve članice moraju uvažavati minimum zajedničkih političkih vrijednosti na kojima počiva Europska unija, rekao je Eorsi prema priopćenju iz Hrvatskog sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙