FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas u nastavku zasjedanja trebao bi, uz ostalo, raspravljati i o prijedlogu rezolucije o strategijskim odrednicama pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. O tekstu što ga je jučer jednoglasno prihvatio Nacionalni odbor za praćenje pregovora, Hrvatski bi sabor trebao raspravljati od 10,30 sati, do kada bi zastupnici trebali dovršiti jučer započetu raspravu o Vladinu prijedlogu strategije gospodarenja otpadom. Kao jedan od ciljeva pregovora s EU-om u predloženoj se strategiji navodi dovršetak pregovora i učlanjenje Hrvatske u EU do izbora za Europski parlament 2009. Hrvatskim pregovaračima predložena rezolucija u zadaću stavlja postizanje što kvalitetnijih izuzeća i prijelaznih rokova za posebno osjetljiva područja, poput poticaja za brodogradnju i poljoprivredu, prodaje nekretnina strancima te zaštite okoliša. Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je kako bi ta rezolucija trebala pokazati pun konsenzus parlamentarnih stranaka i pokazati jedinstvo Sabora o bitnim pitanjima pristupa Hrvatske EU-u.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas će utvrditi zakonski prijedlog o hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te paket zakona o bankarstvu i financijama. Banski dvori sutra bi se tako trebali očitovati o prijedlozima da se izmijene Zakon o deviznom poslovanju, Carinski zakon i Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima. Pred članovima Vlade naći će se i prijedlog zakona o opskrbi krvnim pripravcima, jedan od zakona iz paketa EU-a. Vlada bi trebala utvrditi i nacionalnu strategiju razvoja intelektualnog vlasništva do 2010. te se očitovati o ugovoru s gradom Zagrebom o osnivanju Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskoj tehnologiji. Vlada bi također trebala utvrditi visinu nagrade za plivača Veljka Rogošića za športska dostignuća.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić potvrdio je jučer da će najsiromašnije skupine građana moći ostvariti povrat novca od administrativne pristojbe koju će platiti liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Riječ je o osobama koje su, prema rješenjima Centara za socijalnu skrb, korisnici socijalne pomoći za uzdržavanje, korisnici osobne invalidnine te korisnici doplatka za pomoć i njegu u punom opsegu. Njima će se priznati pravo na jednokratnu mjesečnu pomoć u najvećem iznosu od 30 kuna, koju će moći podići u nadležnom Centru za socijalnu skrb. Te se osobe, nakon posjeta liječniku, trebaju javiti u svoj Centar za socijalnu skrb i podnijeti zahtjev za povrat novca uz predočenje potvrde o plaćenoj pristojbi. Na temelju zahtjeva centar će donijeti rješenje i po mogućnosti odmah isplatiti novac. Takav naputak ministar Ljubičić je uputio svim Centrima za socijalnu skrb dan prije stupanja na snagu izmjena Zakona o zdravstvenom osiguraju 1. listopada.

SPLIT - Nakon što je u utorak Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo žalbe branitelja novinara Josipa Jovića na odluku o njegovu pritvaranju, njegov odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je jučer kako je "sasvim izvjesno da će njegov branjenik biti izručen Haškom sudu" te da će "neovisno o tome kakva će biti odluka splitskoga suda svom branjeniku predložiti da se sam preda kako bi izbjegao dugotrajni boravak u zatvoru". Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu o zahtjevu Haškoga suda za izručenjem trebalo bi odlučivati početkom idućega tjedna, najvjerojatnije u utorak, a na sjednici otvorenoj za javnost bit će saslušan i Josip Jović. Odvjetnik Ljubičić smatra kako bi se cijeli postupak mogao odužiti na više mjeseci, zbog čega će Joviću predložiti da se preda i sam otiđe u Haag. "Obrana smatra da je Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom na našoj strani, no zbog svega što se događalo, moramo biti skeptični i pripravni na najgoru mogućnost, a to je Jovićevo izručenje Haškom sudu", kazao je odvjetnik Ljubičić.

ZAGREB - Državno odvjetništvo RH zatražilo je od HTV-a snimku emisije "Otvoreno", u kojoj se govorilo o slučaju splitskog novinara Josipa Jovića, zbog svoje arhive i to traženje nije povezano ni sa kakvom kaznenom prijavom, priopćeno je jučer iz Državnog odvjetništva RH. Ponukana napisima u dnevnom tisku da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić snimku HTV-ove emisije zatražio kako bi razmotrio mogućnost progona urednice Hloverke Novak-Srzić zbog kaznenog djela prisile nad pravosudnim dužnosnikom, glasnogovornica Državnog odvjetništva RH Martina Mihordin priopćila je da je snimku zatražila za potrebe arhive koju je započela slagati kronološki na temelju značajnih tema. "Pregledom snimke analiziram obrađene teme i zajedno s novinskim člancima sastavljam pregleda određenog dana, a sve u svrhu informiranosti dužnosnika Državnog odvjetništva", stoji u priopćenju glasnogovornice Mihordin koja tvrdi da traženje snimke nema nikakve veze s bilo kakvom kaznenom prijavom podnesenom Državnom odvjetništvu.

OSIJEK - Uprava za lovstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nije donijela zabranu lova na ptice jer "za sada nema razloga takvoj mjeri", doznaje se od pomoćnika ministra zaduženog za lovstvo, Roberta Laginje. Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić izvijestio je kako "Stožer za obranu od ptičje gripe svakodnevno nadzire situaciju u svijetu i provodi preventivne mjere u Hrvatskoj" dodavši kako će se monitoring ptica obavljati na 20 lokacija, među kojima su parkovi prirode Lonjsko polje, Vransko jezero i Kopački rit. Od ovoga vikenda kreće akcija uzimanja uzoraka ptica odstrijeljenih u lovu, i to bris ždrijela i izmet, tako da će se "u nedjelju nakon lova uzimati uzorci ptica i proslijediti Veterinarskom institutu u Zagrebu".

ZAGREB/FREISING - "Hrvati uživaju naklonost u Njemačkoj što je velika prigoda na početku pristupnih pregovora s Europskom unijom", izjavio je jučer u Freisingu član Europskog parlamenta Bernd Possel, na godišnjem pastoralnom skupu hrvatskih svećenika i zapadnoeuropskih pastoralnih suradnika. Skup pod nazivom "Budućnost hrvatskih katoličkih misija u Europi" održava se od 11. do 13. listopada u nazočnosti 150 sudionika u njemačkom gradu Freisingu u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu. Član Europskog parlamenta Bernd Possel podsjetio je i na demokratski put koji je Hrvatska prošla od vremena osamostaljenja do danas te je ukazao na važnost hrvatskih katoličkih misija u Europu. Govoreći o Europi, Possel je istaknuo kako se ona ne može održati bez kršćanstva. "Ne želim da Europa bude kršćanski muzej, već da bude živa u vjerskom pogledu", rekao je, dodavši kako se od kršćana očekuje da Europu izgrade na kršćanskim temeljima te kako nije upitno treba li europsko povezivanje, nego je važna kvaliteta toga povezivanja i života.

RIJEKA - Pomorski promet u ovoj je turističkoj sezoni bio najkvalitetniji do sada, a zahvaljujući brodarima, lučkim upravama i kapetanijama u cijelosti smo zadovoljni odvijanjem domaćeg pomorskog prometa, rekao je jučer u Rijeci državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić. Naglasivši značaj kvalitetna pomorskog prometa za turizam, Bačić je kazao da je u devet mjeseci ove godine na otocima boravilo oko 2,2 milijuna turista koji su ostvarili oko 12,5 milijuna noćenja. Najavio je i da će država u sve hrvatske luke od županijskog značaja do 2008. uložiti 250 milijuna kuna, od toga 71 milijun kuna za luke u Primorsko-goranskoj županiji.

BIZOVAČKE TOPLICE - U Bizovačkim Toplicama danas počinje 11. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ribolova, lovstva, ekologije i seoskog turizma "Agrozemlja", koji će trajati do 16. listopada. Na sajmu će sudjelovati više od 300 domaćih i inozemnih izlagača, a otvorit će ga ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, koji će održati i prezentaciju Vladinog programa povećanja govedarske proizvodnje, s posebnim naglaskom na proizvodnju mlijeka. Posjetiteljima će biti predstavljene i najvažnije tvrtke programski vezane uz poljoprivredu s posebnim naglaskom na poljoprivrednu mehanizaciju. Ove godine prvi put će se održati i aukcija junica. Također će se održati i stručni skup o korištenju predpristupnih fondova EU te prezentacija SAPARD programa.

PULA - Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivan Katavić na jučerašnjem sastanku u Puli s predstavnicima ribarskog sektora u Istri najavio da će se od 1. siječnja plava nafta distribuirati sustavom kartičnog iščitavanja, što će omogućiti kontrolu i uštedu u cijeni tog energenta. Naglasio je kako je u protekle dvije godine količina distribuirane nafte udvostručena što znači da nafta, kako je rekao, "negdje curi" pa treba što hitnije riješiti problem nadzora. Govoreći o problemima s distribucijom plave nafte, koja se do sada distribuirala na 75 Ininih postaja, Ivan Katavić je ocijenio da se time ribarima stvaraju dodatni troškovi za dolaženje do mjesta ukrcaja, pa će se zato omogućiti i drugim dobavljačima da distribuiraju naftu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙