FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prinosi Raiffeisen MF-ova veći od prosjeka tržišta

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Obvezni i svi otvoreni i zatvorenidobrovoljni mirovinski fondovi u sklopu Raiffesen grupe u prvih devetmjeseci ove godine, ali i u razdoblju od početka rada fondova od krajarujna ove godine, bilježe prinose veće od prosjeka cijelog mirovinskogtržišta, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednikUprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznimmirovinskim fondom (OMF) Damir Grbavac.
ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Obvezni i svi otvoreni i zatvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi u sklopu Raiffesen grupe u prvih devet mjeseci ove godine, ali i u razdoblju od početka rada fondova od kraja rujna ove godine, bilježe prinose veće od prosjeka cijelog mirovinskog tržišta, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom (OMF) Damir Grbavac.

Tako je Raiffiesenov OMF, koji po vrijednosti imovine i broju članova drži oko 32 posto tržišta, u prvih devet mjeseci imao prinos od 7,56 posto, dok je prosjek ostalih fondova iznosio 5,73 posto.

Od početka rada pa do kraja rujna ove godine taj je fond pak ostvario prinos od 9,33 posto godišnje, a prosjek na tržištu je u tom razdoblju iznosio 8,58 posto, rekao je Grbavac.

U idućoj godini pak Grbavac očekuje teže uvjete za ostvarivanje ovako visokih prinosa na cijelom tržištu, ali i daljnju liberalizaciju ograničenja ulaganja fondova.

Naime, 2006. bi trebale zaživjeti i izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, od kojeg očekuje izmjenu investicijskih limita, ali i primjerice uvođenje mogućnosti da jednog društvo upravlja i obveznim i dobrovoljnim fondovima.

Po visini prinosa iznadprosječnih devet mjeseci ove su godine imali i dobrovoljni mirovinski fondovi (DMF) Raiffeisen grupe. Predsjednica Uprave društva koje njima upravlja Renata Kašnjar-Putar istaknula je tako da je otvoreni Raiffeisen DMF u tom razdoblju ostvario prinos od 6,42 posto (ostali fondovi do 4,80 posto), zatvoreni DMF Ericssona Nikole Tesle 11,98 posto, a zatvoreni DMF Hrvatskog liječničkog sindikata od 7,68 posto (ostali do 7,39 posto).

To društvo je do sada upravljalo i zatvorenim DMF-om Hrvatskog novinarskog društva "Novinar", koje će, prema njenim riječima, ovog tjedna započeti poslovati samostalno. Taj fond, rekla je Kašnjar-Putar, ima 375 članova te imovinu od 3,91 milijuna kuna, pa će biti najveći samostalni zatvoreni DMF na tržištu.

Na današnjoj je konferenciji za novinare predstavljeno i jedino hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo, čija je predsjednica Uprave Biserka Žalac kazala da od stotinjak članova OMF-ova koji su ove godine stekli pravo na prijevremenu starosnu imovinu još nitko nije zatražio isplatu, ali da se prve zahtjeve može očekivati u narednih šest mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙