FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o maslinovom ulju: Tri žlice maslinova ulja na dan - ljekovite

GROŽNJAN, 8. listopada 2005. (Hina) - Tri žlice maslinovog ulja na danmogu imati ljekoviti učinak na ljudsko zdravlje, ponajprije navitalnost mozga te na prevenciju kardiovaskularnih bolesti srca, kaonajčešćeg uzročnika smrtnosti u nas i u svijetu, istaknuto je nadanašnjoj konferenciji "Maslinovo ulje i zdravlje" koja se održava uGrožnjanu.
GROŽNJAN, 8. listopada 2005. (Hina) - Tri žlice maslinovog ulja na dan mogu imati ljekoviti učinak na ljudsko zdravlje, ponajprije na vitalnost mozga te na prevenciju kardiovaskularnih bolesti srca, kao najčešćeg uzročnika smrtnosti u nas i u svijetu, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Maslinovo ulje i zdravlje" koja se održava u Grožnjanu.

Skup su organizirali zborovi novinara za zdravstvo i medicinu te za zaštitu okoliša Hrvatskog novinarskog društva (HND) i općina Grožnjan.

U posljednje vrijeme sve je više znanstvenih radova koji dokazuju da maslinovo ulje ima pozitivan učinak na zdravlje, ponajprije zbog nezasićenih masnoća te drugih supstanci koje sadrži.

Dokazano je da maslinovo ulje usporava starenje, čuva vitalne funkcije mozga, snižava "loš" i podiže "dobar" kolesterol, te utječe na reguliranje krvnog tlaka, istaknula je predsjednica Klinike za neurologiju KB Sestre milosrdnice prof. Vida Demarin.

Posljednja studija objavljena ovoga rujna, dokazala je značajnu ljekovitost gorčine maslinovog ulja. Tako je dokazano da gorčina suzbija neke enzime u organizmu koji izazivaju upale, rekla je Donatella Verbanac iz Plivinog Istraživačkog instituta.

Pokazalo se, naime, da što je maslinovo ulje gorče jače može utjecati na razgradnju enzima.

Kvalitetno maslinovo ulje, ističu stručnjaci, prepoznatljivo je upravo po svojoj gorčini, te po zelenoj boji i mirisu na svježu maslinu.

Inače, područje oko Grožnjana smatra se najpogodnijim u Istri za uzgoj masline. Općina Grožnjan, kako ističu njezini čelnici, znatno ulaže u uzgoj maslina pa lokalni maslinari u posljednje vrijeme bilježe značajne rezultate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙