FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 07. listopada 2005. godine

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od07. listopada 2005. godine
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 07. listopada 2005. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.287,10 10.317,36

Tokyo/NIKKEI 13.227,74 13.359,51

London/FTSE-100 5.364,30 5.372,40

Frankfurt/DAX 30 4.996,16 5.017,27

--------------------------------------------------

Na američkim burzama i u četvrtak je nastavljeno klizanje cijena blue-chip dionica započeto prije tjedan dana, kako dužnosnici američke središnje banke Fed odašilju oprezne izjave o inflaciji, pojačavajući očekivanja da će kamatne stope nastaviti rasti.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,3 posto, na 10.287 bodova. Tehnološki Nasdaq izgubio je 0,9 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.084 boda.

Najveće gubitnice bile su dionice naftnih kompanija poput Exxon Mobila i Chevrona, kako su cijene nafte na njujorškom tržištu korigirane na najnižu razinu u zadnjih dva mjeseca, tako prekinuvši uzlet započet nakon razaranja izazvanih uraganima.

Tijekom trgovanja značajnije su potonule i cijene dionica tehnoloških kompanija, poput Della, zbog zabrinutosti ulagača da bi te dionice povezane sa snažnim rastom mogle biti najviše pogođene daljnjim rastom kamatnih stopa u SAD-u.

"Ulagači su zabrinuti da bi Fed mogao nastaviti podizati kamatne stope, pa prodaju one dionice senzitivne na promjene u stopama gospodarskog rasta", rekao je Ray Rund, izvršni direktor i čelnik istraživanja pri Shaker Investmentsu.

Dionice su nastavile redati gubitke započete posljednjih nekoliko dana nakon što je predsjednik podružnice Feda u Dallasu Richard Fisher izjavio da je temeljna stopa inflacije blizu vrhunca prihvatljivog raspona, signalizirajući tako novo zaoštravanje monetarne politike, kao što je to ranije ovoga tjedna učinilo još nekoliko njegovih kolega.

Ulagači s nestrpljenjem očekuju i najnoviji podatak o zaposlenosti u SAD-u, koji bi trebao biti objavljen u petak. Ekonomisti predviđaju da bi u rujnu trebalo biti izgubljeno 143.000 radnih mjesta više nego što se ranije očekivalo zbog posljedica uragana Rite i Katrine na američko gospodarstvo.

Na europskim burzama cijene dionica zabilježile su svoj najveći pad od 7. srpnja kada je izveden teroristički napad na London, budući ulagače zbrinjava očekivani daljnji rast kamatnih stopa, dok pad cijena nafte pritišće energetske dionice. Londonski Ftse indeks spustio se za više od jedan posto, na 5.372 boda. Za toliko je oslabio i frankfurtski DAX, završivši poslovanje na 5.017 bodova.

Europske dionice u petak su nastavile gubiti na vrijednosti uslijed bojazni ulagača oko daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa, a najveće gubitke zabilježio je britanski telekom Cable and Wireless nakon prognoze slabijih prihoda.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio za 0,15 posto, na 5.364 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,4 posto, na 4.996 bodova.

Kamatne stope u eurozoni Europska središnja banka nije mijenjala od lipnja 2003. te iznose i dalje povijesno niskih dva posto. Na Wall Streetu zabilježeni su četiri dana zaredom gubitci zbog izjave još jednog dužnosnika Feda koji je upozorio na inflaciju, što povećava strahove ulagača oko nastavka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

Na strani najvećih gubitnika našao se Cable and Wireless, čije su dionice potonule 16 posto nakon što je kazao da očekuje da će mu prihodi iz osnovnog poslovanja u prvom polugodištu pasti za šest posto.

U središtu pozornosti tržišta bit će američki podatak o zaposlenosti, za koji se očekuje da će u rujnu pokazati pad uslijed učinaka razornih uragana Katrina i Rita, no ekonomisti očekuju da će trend biti jednokratan a da američko gospodarstvo općenito pokazuje dobre znakove rasta.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je za jedan posto, na 13.227 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2160 1,2184 1,2152

USD/JPY 113,30 113,57 113,24

GBP/USD 1,7702 1,7791 1,7685

USD/CHF 1,2734 1,2748 1,2705

-------------------------------------------------

Nakon što je Europska središnja banka zaoštrila svoj stav prema inflaciji, a ulagači nisu skloni poduzimati špekulativne kupovine dolara prije podatka o zaposlenosti u SAD-u u rujnu, tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima u petak je oslabio prema euru na najnižu razinu u zadnja dva tjedna.

Do podneva se njegov tečaj spustio 0,9 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2162 dolara. Prema jenu oslabio je 0,5 posto, tako da stoji 137,8 jena. Za toliko je poskupjela i britanska funta, koja stoji 1,7702 dolara. Švicarski franak istodobno je poskupio gotovo 0,8 posto, na 1,2734 franaka za dolar.

ECB je u četvrtak ostavila ključnu kamatnu stopu u eurozoni na povijesno niskih 2,0 posto, no predsjednik banke Jean-Claude Trichet na novinskoj konferenciji iza bančina zasjedanja rekao je da je potreban snažan oprez u pogledu inflacije i da će ECB podići kamatne stope ako se problem pogorša.

Dolar je u četvrtak zabilježio najveći dnevni postotni gubitak prema euru u zadnje tri godine jer su ulagači krenuli s njegovim prodajama dijelom zbog stava da su pretjerali s kupovinama zelene valute na temelju očekivanja viših američkih kamatnih stopa, a dijelom i zbog toga što se pribojavaju da će snažnija inflacija u SAD-u osujetiti gospodarski rast.

"Utjecaj ECB-a i nadalje se osjeća diljem tržišta. Tema viših američkih kamatnih stopa zamijenjena je na tržištu strahom da će više kamatne stope osujetiti gospodarski rast", ocijenio je raspoloženje na tržištu Gavin Friend, valutni strateg Commerzbanke u Londonu.

Fokus tržišta sada je na podatku o zaposlenosti u SAD-u tijekom rujna, koji se očekuje tijekom dana. "Trebat ćemo izuzetan rast broja novih radnih mjesta kako bi dolar opet uzletio", izjavio je Friend.

Euru su pomogle i rastuće nade da će Socijaldemokrati njemačkog kancelara Gerharda Schroeder i čelnica konzervativnih Kršćanskih Demokrata Angela Merkel postići dogovor o velikoj koaliciji.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

07.10. USLIB 3,81 3,93 4,11 4,29

07.10. EULIB 2,11 2,12 2,18 2,22

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙