FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Na sjednici proširena Predsjedništva Hrvatskog sabora predsjednicima klubova saborskih zastupnika predočen je prijedlog deklaracije u povodu zakona o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu, što ga je jučer donio slovenski parlament. O prijedlogu bi se saborski klubovi trebali očitovati sutra. U prijedlogu deklaracije Hrvatski sabor utvrđuje kako je zakon o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu slovenskog parlamenta ništavan i međunarodnopravno neutemeljen. Hrvatski sabor ističe da je donošenje tog zakona pokušaj povrjede suverenih prava Republike Hrvatske te se zauzima za razrješenje graničnih prijepora miroljubivo u skladu s Poveljom UN-a i odgovarajućim međunarodnim konvencijama.

ZAGREB - Saborski Klub zastupnika HSP-a drži da Hrvatska u sporu oko razgraničenja sa Slovenijom na moru ne bi smjela ići na arbitražu, već se odmah tužbom obratiti Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Predsjednik HSP-a Anto Đapić na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izrazio skepsu prema arbitraži. Ustvrdio je da je taj postupak spor i neizvjestan, te da bi Hrvatska, s obzirom da u pravnom smislu puno bolje stoji nego Slovenija, sigurno dobila spor pred Sudom u Haagu. Đapić je suglasan s izjavom premijera Ive Sanadera da nema mjesta dramatiziranju, jer je odluka slovenskoga parlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone pravno ništavna, ali i ističe da treba imati "snažan oprez".

RIJEKA - Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Nikola Ivaniš u današnjem je priopćenju ocijenio da je Slovenija povukla jednostran potez proglasivši svoj epikontinentalni pojas te u ime PGS izražava uvjerenje da se morska granica mora odrediti na međunarodnom sudu pravde u Haagu ili na međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu. Komentirajući hrvatsko-slovenske odnose, Ivaniš navodi da granični prijepor dviju država treba riješiti pred međunarodnim sudovima. PGS je u cijelosti podupro notu hrvatske Vlade slovenskom ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu.

ZAGREB - Akademik Vladimir Ibler, stručnjak za međunarodno pravo, preporučio je danas da se spor na moru između Hrvatske i Slovenije nađe pred Međunarodnim sudom u Den Haagu. Lobiram, preporučujem, želim da granični spor na moru između Hrvatske i Slovenije dođe pred međunarodna sudska tijela, izjavio je akademik Ibler na početku predavanja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti pod nazivom "Još o povlačenju granice na moru između Republike Hrvatske i Republike Slovenije". Ibler smatra kako otvaranje spora pred Međunarodnim sudom u Haagu ima prednost u odnosu na arbitražu, jer se kod arbitraže bira one koji rješavaju spor, a tu često dolazi do konflikta. Osim toga, kako je dodao, arbitražom se dobiva "konstrukcija" koja nema ugled kao što to ima pravorijek suda.

ZADAR - Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević izjavio je danas da nacionalna naftna kompanija neće još moći dugo trpjeti postojeće cijene naftnih derivata zbog, kako je rekao, poremećaja na međunarodnom natnom tržištu. Dragičević je kazao da su postojeće cijene neodržive i zbog skorašnje daljnje privatizacije Ine jer bi s njima cijena kompanije bila niža. Predsjednik Uprave INE rekao je to danas u Zadru na dvodnevnom Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu o naftnom gospodarstvu, kojeg organizira INA. Govoreći o cijenama naftnih derivata, pomoćnik ministra gospodarstva Željko Tomšić kazao je da će Vlada teško moći postići da cijene goriva ne idu preko "magičnih" osam kuna.

ZAGREB - Članovi Pododbora za ljudska prava Hrvatskog sabora upozorili su danas pravobraniteljicu za djecu Ljubicu Matijević-Vrsaljko da je zbog nejasnih razloga kojima je obrazložila svoju ostavku narušila ugled institucije koju vodi i pozvali je da je povuče. Furio Radin pozvao ju je da povuče ostavku ocjenivši da je riječ o zamršenom slučaju koji zadire u međuljudske odnose i prijeti da postane skandalom. Ocijenivši dosadašnji rad pravobraniteljice pozitivnim, smatra da je zbog posljednjih događaja vjerodostojnost rada njezina ureda manja nego prije 10 ili 15 dana. Matijević-Vrsaljko ponovila je pred članovima Odbora zašto su ona i njezino dvoje pomoćnika dali ostavke i zatražila potporu Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Hrvatski sabor završio je današnje zasjedanje, a sutra rad nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o državnom inspektoratu, nakon čega će se zastupnici odrediti o prijedlogu deklaracije u povodu zakona o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu, što ga je jučer donio slovenski parlament. Zastupnici su danas raspravili Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine.

ZAGREB - Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader sastali su se danas u Uredu Predsjednika, potvrđeno je u Banskim dvorima. Premijer Sanader izvijestio je predsjednika Mesića o pojedinostima vezanim za početak pristupnih pregovora Hrvatske i EU, doznaje se iz izvora u Banskim dvorima.

ZAGREB - Hrvatska Vlada na sutrašnjoj bi sjednici trebala donijeti Nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2012. Vlada će dobiti informaciju o aktivnostima koje su poduzete vezano za nezakoniti rad djece u Međimurju, gdje se ljetos, vraćajući se s rada u polju, u šljunčari utopilo troje romske djece. Vlada bi sutra trebala utvrditi izmjene i dopune Kaznenog zakona. Hoće li se te teme uistinu i naći pred članovima Vlade, pouzdano će se znati tek sutra, nakon sjednice Vladina Užeg kabineta.

KORČULA - U Korčuli je danas počeo 9. znanstveni skup "Dani Cvite Fiskovića", u znak sjećanja na povjesničara umjetnosti, konzervatora i akademika koji je cijeli život posvetio istraživanjima hrvatske baštine. Skupu o uglednom povjesničaru umjetnosti - akademiku Cviti Fiskoviću nazočno je 28 znanstvenika iz cijele Hrvatske. Ovogodišnja tema skupa je Umjetnost i kultura 14. stoljeća, a održava se pod pokroviteljstvom razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙