FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prognoza vremena u Britaniji ubuduće će biti jednostavnija

LONDON, 5. listopada 2005. (Hina/dpa) - Nepredvidljiva i čestozbunjujuća priča o britanskom vremenu ubuduće će se morati pričatijednostavnije kako bi prognoze imale više smisla širokoj javnosti,objavio je u srijedu britanski Meteorološki zavod (Met).
LONDON, 5. listopada 2005. (Hina/dpa) - Nepredvidljiva i često zbunjujuća priča o britanskom vremenu ubuduće će se morati pričati jednostavnije kako bi prognoze imale više smisla širokoj javnosti, objavio je u srijedu britanski Meteorološki zavod (Met).

Među prijedlozima u novom naputku tako se mogu naći fraze poput "mjestimične kiše" umjesto "povremenih pljuskova" ili sintagme "toplo u većini krajeva", koja bi trebala zamijeniti "hladno u izoliranim područjima".

Osim uporabe manje znanstvenih izraza, prognostičare se u naputku poziva da ublaže "dramatičnost", odnosno da se ne usredotočuju na, npr., vremensko pogoršanje, ako ono nastupa usred noći, ili da ne počinju prognozu najavom vremenskih neprilika ako se u većem dijelu zemlje očekuje lijepo vrijeme.

U Metu ističu kako želja za većom jasnoćom u izlaganju prognoze ne znači da se pokušava "uljepšati vrijeme".

"To nije pokušaj 'zamagljivanja' stvarnog vremenskog stanja ili prikazivanja vremena u pozitivnijem svjetlu", rekao je glasnogovornik zavoda.

"Jedan od problema je razumijevanje onoga što vam govori prognostičar. Našom unutarnjom raspravom smo željeli prognozu učiniti jasnijom, kako bi imala više smisla širokoj javnosti", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙