FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske u 15,30 sati
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da je noćašnjim početkom pristupnih pregovora Hrvatske i EU završena prva, teža faza učvršćivanja međunarodnog položaja Hrvatske. Idemo u drugu fazu koja neće biti teža, nego lakša, rekao je Sanader na izvanrednoj sjednici hravtske Vlade. Premijer je poručio kako Hrvatskoj predstoje pregovori koji moraju biti dobri, kvalitetni za budućnost Hrvatske.

ZAGREB - Sve hrvatske parlamentarne stranke suglasne su da sinoćnja odluka Vijeća ministara EU o otpočinjanju pregovora s Hrvatskom ima povijesno značenje, ali upozoravaju da do punopravnog članstva u Uniji treba odraditi mukotrpan posao. Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak kazao je da je HDZ, činjenicom da je Hrvatska sinoć počela pregovore, ispunio preidzborno obećanje građanima na temelju kojega je, kaže, stranka velikim dijelom i dobila povjerenje građana na izborima. Da se Hrvatska ne smije prepustiti velikom oduševljenju drži i predsjednik HSU-a Vladimir Jordan, također zadovoljan početkom pregovora. Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da je još noćas telefonski čestitao premijeru Ivi Sanaderu na velikom uspjehu, a čestita i svima koji su doprinijeli početku pregovora. Potpredsjednika IDS-a Damira Kajina najviše veseli što Hrvatska, početkom pregovora, "definitivno napušta Balkan Express", ali upozorava da Hrvatska ima puno problema koje treba riješiti.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš izjavio je danas kako mu je drago da je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za početak pregovora. "Moj je stav da trebamo biti Europljani na hrvatski način kao što su i drugi narodi Europljani na svoj način", izjavio je akademik Moguš u povodu početka pregovora o članstvu Hrvatske u EU. Podsjetio je kako je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uključena u međunarodnu (i europsku) suradnju u području znanosti i umjetnosti, i to provedbom projekata i sporazuma koje je potpisala s tridesetak akademija u svijetu, posebno u Europi. Predsjednik HAZU-a izrazio je nadu kako će početak pregovora pojačati i povećati međunarodnu suradnju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

PULA - Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu komentirajući hrvatsko-slovenske odnose istaknuo kako bi pitanje granice trebalo prepustiti trećoj strani i poštovati čin ribarskog razgraničenja od prije tri godine. On je stoga istarskim ribarima poručio da ne nasjedaju na provokacije, da ne budu u funkciji politike te da se svatko, kako je rekao, "drži svoga kraja".

ZAGREB - Zbog uručivanja otkaza dvojici sindikalnih povjerenika te prijetnji otkazom ostalim radnicima koji sudjeluju u štrajku, Novi sindikat danas je nakon 35 dana prekinuo štrajk u Industrogradnji. "Zbog velikog pritiska Uprave na radnike koji moraju brinuti za svoju egzistenciju, ali i zato što smo osjetili da nemamo dovoljnu podršku državnih institucija koje su se trebale boriti protiv kriminala u Industrogradnji, odlučili smo prekinuti štrajk", kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Radnici Industrogradnje pokrenuli su štrajk zahtijevajući potpisivanje Kolektivnog ugovora i isplatu dugova za umanjene plaće, te doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

ZAGREB - Hrvatska je od Australije ponovno zatražila izručenje Antuna Gudelja, osuđenog, pa pomilovanog zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice srpskih lokalnih političara nedaleko Osijeka u srpnju 1991. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt Hini je izjavila da je jučer potpisala novi nalog za izručenje koji je danas službeno upućen Australiji, gdje Gudelj živi i čiji je državljanin. Njegovo izručenje Hrvatska je prvi put tražila 2001., a potom i dvije godine kasnije kada je uz dopunjenu molbu poslana i cijela sudska dokumentacija. Novi je zahtjev morao biti poslan nakon što je Australija u svibnju ove godine vratila molbu iz 2003., uz obrazloženje da je izmijenila propise o izručenju svojih državljana, pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa.

PULA - Članovi Poglavarstva Istarske županije na današnjoj su sjednici u Puli jednoglasno donijeli odluku o odabiru najpovoljnije ponude pulske tvrtke "Urbis 72" koja će izraditi elaborat za dobivanje lokacijske dozvole za izgradnju nove pulske Opće bolnice. Vrijednost nove pulske bolnice je 450 milijuna kuna, od čega će najviše, 350 milijuna, izdvojiti Ministarstvo zdravstva, a ostatak od 100 milijuna Istarska županija. Prve pacijente nova bi pulska bolnica trebala primiti 2009.

RIJEKA - Poglavarstvo grada Rijeke danas je održalo prvu elektroničku sjednicu i tako je počelo rabiti sustav pripreme, vođenja, administriranja i arhiviranja svojih sjednica elektroničkim putem. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se gradska uprava priprema za rad isključivo uz pomoć računalnog sustava, u koji je uloženo 310.000 kuna. Tako će se svaki predmet koji obrađuje gradska uprava, od upita građana do obradbe te arhiviranja, moći pratiti i rekonstruirati putem sustava za elektroničko upravljanje dokumentima.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su danas u 12,21 sati jak potres s epicentrom oko deset kilometara jugoistočno od Splita, u Bračkom kanalu. Magnituda potresa iznosila je 4.1 prema Richteru. Potres se osjetio na širem splitskom području. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete.

SPLIT - Zbog kiše, koja od sinoć pada na području od Šibenika do Makarske, poplavile su podrumske i prizemne prostorije u nižim dijelovima naselja, doznaje se u Centru 112. Zbog poplava zatvorene su i neke prometnice, a na svima je promet otežan. Najteže je na otoku Braču gdje je zatvorena državna cesta D114 od Nerežišća do Ložišća zbog poplavljena kolnika, a oštećen je i kolnik županijske ceste od Supetra prema Ložišću, doznaje se od voditelja Operativne službe Županijske uprave za ceste Miljenka Sisarića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙