FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Otvaranjem pregovora o punopravnom članstvu između Hrvatske i Europske unije učinjen je veliki korak naprijed prema ostvarenju prioritetnog cilja hrvatske vanjske politike, ali Hrvatskoj tek sada predstoji veliki posao, kazao je u utorak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. "U ostvarivanju prioritetnog cilja naše vanjske politike time je učinjen krupan korak prema naprijed", ustvrdio je Mesić u pisanoj izjavi, te upozorio da "nema mjesta bilo kakvoj euforiji ili slavljeničkom raspoloženju" budući da Hrvatskoj tek predstoji veliki posao. "Ne treba smetnuti s uma da puna suradnja s Haaškim sudom i dalje ostaje jedno od pitanja na kojima će se procjenjivati naša europska orijentiranost i naša spremnost za ujedinjenu Europu", rekao je predsjednik u izjavi u povodu početka pregovora Hrvatske i EU.

KANDAHAR - Afganistanske snage sigurnosti uhitile su u ponedjeljak lokalnog talibanskog zapovjednika osumnjičenog za napade na afganistanske i američke vojne snage pri čemu su poginula još dvojica talibana, izvijestili su u utorak službeni izvori. Talibanski zapovjednik mula Safar Mohammed uhićen je u ponedjeljak nakon sukoba u području Shinkay u južnoj pokrajini Zabul - uporištu talibana. Glasnogovornik guvernera Zabula Ali Khail potvrdio je da su afganistanska vojska i policija ubile dvojicu militanata zaplijenivši pritom oružje i dva mobilna telefona.

BAGDAD - Američka vojska pokrenula je najveću ofenzivu od početka godine na pripadnike Al Qaide u zapadnom Iraku, prenose u utorak agencije. Oko 2.500 američkih marinaca krenulo je u akciju protiv militanata u području oko grada Hadithe. Dva mjeseca nakon pokušaja da se islamistički pobunjenici protjeraju iz regije, američke vojne snage pokrenule su operaciju River Gate čiji je cilj spriječiti daljnje akcije Al Qaide u Hadithi i dvama obližnjim gradovima Haqlaniyi i Barwani te "osloboditi lokalne građane od kampanje ubojstava i represije koju provode teroristi", stoji u vojnom priopćenju.

KAIRO - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak upozorio je na marginalizaciju sunita u Iraku i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosti u toj zemlji. "Predsjednik Mubarak misli da je za uspjeh svakog političkog procesa u Iraku nužno da se nijedna politička snaga ne marginalizira", kazao je službeni predstavnik predsjednikova ureda Soleimane Awad po završetku razgovora između Mubaraka i kralja Abdallaha u ponedjeljak u Džedi, na zapadu Saudijske Arabije. Arapski ministarski odbor za Irak koji se u nedjelju sastao u Džedi, odlučio je da će u tu zemlju poslati glavog tajnika Arapske lige Amra Mussu, još se točno ne zna kada, kako bi pripremio konferenciju o nacionalnoj pomirbi pod pokroviteljstvom arapskih zemalja.

BEOGRAD - Petogodišnjicu smjene režima Slobodana Miloševića, dan kad je on priznao da je na predsjedničkim izborima pobijedio Vojislav Koštunica, u Srbiji će u srijedu glasno obilježiti tek Narodni pokret "5. oktobar", koji okuplja samo nekoliko čelnika tadašnje velike koalicije DOS, sastavljene od čak 19 stranaka, koja je zemlju vodila dvije godine i koja se definitivno raspala nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. "Činjenica je da su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj u zatvoru, a također je činjenica da se nakon promjena od 5. listopada, bar na trenutak, vidjelo da je Srbiju moguće povesti europskim tokovima", izjavio je predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, najavljujući obilježavanje petogodišnjice "mirne revolucije" u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙