FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatske parlamentarne stranke suglasne su da odluka Vijeća ministara EU o otpočinjanju pregovora s Hrvatskom ima povijesno značenje, ali upozoravaju da do punopravnog članstva u Uniji treba odraditi mukotrpan posao, odnosno što kvalitetnije provesti pregovore, štiteći pritom nacionalne interese. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić oduševljena je otpočinjanjem pregovora, napominjući da se upravo njezina stranka od početka 1990-ih zalagala za ulazak Hrvatske u EU. Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić upozorava da se Hrvatska mora ozbiljno pripremiti za pregovore, utvrditi pregovaračka polazišta, što želi postići i na koji način želi ući u EU - da li neselektivnim prihvaćanjem svih zahtjeva druge strane ili čvrstim stavovima koji će joj omogućiti dobru poziciju. Potpredsjednika IDS-a Damira Kajina najviše veseli što Hrvatska, početkom pregovora, "definitivno napušta Balkan Express", ali upozorava da Hrvatska ima puno problema, od stanja u pravosuđu koje je nužno reformirati do gospodarskih problema, a ne manje bitnim drži i promjenu mentalnog razmišljanja. Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt početak pregovora ocijenila je jednim od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, ali upozorava da u pregovorima posebnu pažnju treba obratiti na gospodarstvo, poljoprivredu i tržište nekretnina.

ZAGREB - Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) ocijenilo je danas da je pravno, politički i moralno neodrživa odluka Vlade da se HRT briše s popisa tijela javne vlasti koja su po Zakonu o pravu na pristup informacijama građanima obvezna davati informacije o svom radu. U HHO-u su mišljenja da je "naknadna neopravdana i neobrazložena izmjena" tog popisa korak unatrag u oblasti medijskih sloboda i demokratskih prava građana. Smatraju da je HRT svakako pravna osoba s važnim javnim ovlastima u osiguranju funkcioniranja demokratskog poretka te da se u tom smislu na nju bez daljnjega odnosi odredba Zakona o pravu na pristup informacijama prema kojoj su obveznici prava na pristup informacijama i "pravne osobe s javnim ovlastima i druge osobe na koje su prenesene javne ovlasti".

DUBROVNIK - Sudionicima Konferencije o visokom obrazovanju u Dubrovniku "Visokoškolsko obrazovanje - Kvaliteta, financiranje, povezanost s inovacijama i učinkovitost" jutros se obratio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Govoreći o hrvatskom modelu visokog obrazovanja i strategiji razvoja hrvatskih sveučilišta, Primorac je istaknuo kako Hrvatska ima dostatan broj velikih sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Dodao je kako se još razmatra ustanovljenje istarskog, ustvrdivši da Hrvatska želi razvijati veleučilišta i upravo su dva nova ustanovljena u Vukovaru i Kninu. Konferencija na kojoj se okupilo 160 sudionika iz 30-ak europskih i azijskih zemalja završava večeras.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙