FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 4. listopada

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 4. listopada.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 4. listopada.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će Bojana Kostreša, predsjednika Skupštine AP Vojvodine (10 sati, Ured Predsjednika).

BRUXELLES - Drugi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska-EU u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Dnevni red uključit će, između ostalog, raspravu o političkoj i ekonomskoj situaciji u RH, te o ispunjavanju političkih kriterija za članstvo u EU (i 5.10.). Na sastanku će se razmotriti i perspektive za razvoj odnosa Zagreba i Bruxellesa, a u okviru rasprave o ispunjavanju političkih kriterija za članstvo govorit će se o reformi pravosuđa i policije, povratku izbjeglica i zaštiti manjinskih prava. Također će se razgovarati o privatizacijskom procesu u Hrvatskoj i regionalnoj suradnji. Zajednički parlamentarni odbor utemeljen je slijedom odluke Europskog parlamenta iz ožujka 2004., a predsjedaju mu predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Mađar Pal Schmitt iz Europske pučke stranke.

LJUBLJANA - Slovenski parlament na završetku višednevnog zasjedanja po hitnom postupku na prijedlog vlade donosi zakon o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnom pojasu. Premijer Janez Janša izjavio je prošlog tjedna da zakon uživa gotovo konsenzualnu potporu i da će sasvim sigurno biti prihvaćen. U petom članku zakona navodi se da će "granica epikontinentalnog pojasa s Hrvatskom biti određena međunarodnim sporazumom" između Hrvatske i Slovenije. Donošenje zakona u uvodnim odredbama tumači se potrebom ekološke zaštite sjevernog Jadrana zbog velikog povećanja brodskog prometa i mogućim ekološkim nesrećama.

DEN HAAG - Početak trodnevne žalbene rasprave u postupku pred Haškim sudom (ICTY) protiv bosanskog Srbina Milomira Stakića, ratnog predsjednika srpskog kriznog stožera u Prijedoru. Raspravno vijeće pod predsjedanjem njemačkog suca Wolfganga Schomburga ga je 31. srpnja 2003. oslobodilo optužbe za genocid, ali je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene nad tisućama Bošnjaka i Hrvata na području Prijedora 1992. i osudilo na kaznu doživotnog zatvora, prvu i do sada jedinu u praksi ICTY-a.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

BEOGRAD - U Medija centru počinje dvodnevna konferencija "Srbija - pet godina poslije", posvećena promjenama u Srbiji nakon smjene Slobodana Miloševića 5. listopada 2000. godine. Na konferenciji će sudjelovati i predsjednik Srbije Boris Tadić, potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus, predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković, savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Vladeta Janković, a najavljen je i dolazak predstavnika EU Stefana Lenea.

PARIZ - Najavljeni prosvjedi diljem Francuske protiv vladinih planova o reformama uz mogućnost općeg štrajka na koji je pozvalo sedam najvećih sindikata u zemlji.

LONDON - U Londonu počinje summit EU-Rusija, uz sudjelovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, britanskog premijera Tonyja Blaira, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i Visokog predstavnika EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

STOCKHOLM - Objavljivanje imena dobitnika Nobelove nagrade za fiziku.

Dežurni urednici:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Srdjan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Duška Gerić Koren

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙