FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Sastanak s Del Ponte iznimno važan

OSIJEK, 1. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanaderizjavio je u subotu u Osijeku kako je sastanak dan ranije s glavnomhaaškom tužiteljicom Carlom del Ponte za njega bio očekivan, ali iiznimno važan za njezinu konačnu ocjenu, iako ne može predvidjetiodluku EU.
OSIJEK, 1. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je u subotu u Osijeku kako je sastanak dan ranije s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte za njega bio očekivan, ali i iznimno važan za njezinu konačnu ocjenu, iako ne može predvidjeti odluku EU.

Nakon skupa Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, zamoljen da komentira sastanak s Carlom del Ponte i očekivanja u vezi s najavljenim sastankom s radnom skupinom Europske unije u Luksemburgu, na kojem će sudjelovati i on, premijer Sanader izjavio je novinarima da su glavnoj haaškoj tužiteljici Del Ponte iznesena postignuća u primjeni Akcijskog plana. Dodao je da očekuje da će radna skupina "primjereno vrednovati naša postignuća, a odluka je na ministrima vanjskih poslova Europske unije".

"Ne mogu niti želim prognozirati ili prejudicirati odluke Europske unije, ali i ovom prigodom želim odbaciti povezivanje Hrvatske i Turske. Svaka zemlja ima svoj put, kriterije i uvjete koje treba ispuniti te držim kako je krajnje neprimjereno da se špekulira trguje li se u Europi s jednima ili s drugima", rekao je premijer Sanader.

Istaknuo je da, kao hrvatski premijer, želi jasno reći da nam je u cilju da se članice EU-a ne dijele kad je u pitanju Hrvatska, nego da postignu konsenzus. Dodao je kako vjeruje da se "možemo nadati i takvom ishodu".

Na novinarsko pitanje o početku pregovora Srbije i Crne Gore s EU o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je kako pozdravlja tu odluku, ističući da podupire sve ono što se dobro dogodi u našem susjedstvu i što svjedoči o europskim vrijednostima.

Dodao je da Hrvatska tijekom jučerašnjeg razgovora s Carlom del Ponte "nije dobila 'žuti karton' jer to nije bio razgovor na kojemu se daje konačna ocjena".

Na novinarski upit hoće li novinar Josip Jović, za kojega je Haaški sud izdao nalog za uhićenje, biti uhićen i priveden u Haag, premijer Sanader je odgovorio kako to ne želi komentirati jer je to "pitanje pravosuđa, a ne izvršne vlasti".

Zamoljen da komentira pitanje granica sa Srbijom i Crnom Gorom, odgovorio je kako je Badinterovo povjerenstvo još godine 1991. donijelo pravorijek da se Jugoslavija raspala, a da nove države nastaju na granicama koje su do tada vrijedile.

"Prema tome, bilo kakvo pitanje otvaranja granica za nas nije prihvatljivo i mislim da ne bi bilo dobro. Mislim da će se takva pozicija prihvatiti u Beogradu", ocijenio je premijer Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙