FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 30. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - U Zagreb danas u posjet dolazi glavna Haška tužiteljica (ICTY) Carla del Ponte. Umjesto zasebnih sastanaka hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, održat će se njihov zajednički sastanak, na kojem će se raspravljati o primjeni vladina akcijskog plana, izvješćima za radnu skupinu EU i drugim pitanjima, najavio je u četvrtak visoki vladin izvor. Tema sastanka bit će primjena vladina Akcijskog plana za lociranje generala Ante Gotovine, a tužiteljica će biti upoznata i s vladinim izvješćem za Radnu skupinu EU. Na sastanku će sudjelovati i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavni koordinator provedbe Akcijskog plana.

ZAGREB - Europska unija treba početi pregovore s Hrvatskom jer je to važno za cijelu regiju, rekao je u petak u Zagrebu zastupnik austrijskih socijaldemokrata u Europskom parlamentu (EP) Hannes Swoboda nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom. Socijaldemokrati u EP-u potpuno podupiru težnju Hrvatske da što prije počne pregovore o članstvu u Uniji, rekao je novinarima Swoboda, koji obavlja dužnost izvjestitelja za Hrvatsku u Vanjskopolitičkom odboru EP-a. Sastanak Sanadera i Swobode prethodio je posjetu glavne tužiteljice Carle del Ponte koja u petak treba ocijeniti provedbu Akcijskog plana hrvatske Vlade za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine i time signalizirati zeleno ili crveno svjetlo za početak pregovora. "Nadamo se da će ocjena Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom biti pozitivna, barem toliko pozitivna da bude temelj za početak pregovora 3. listopada", rekao je Swoboda. O današnjem sastanku s del Ponte premijer Sanader je kazao da je to "iznimno važan sastanak" za cjelokupnu ocjenu suradnje Zagreba s Haagom te će i on osobno i predsjednik Republike Stjepan Mesić prenijeti tužiteljici poruku da je "Hrvatska zemlja u kojoj je vladavina prava iznad svega" i da nitko "ne smije biti iznad zakona, pa ni general Gotovina".

ALŽIR - Čak 97,36 posto Alžiraca koji su u četvrtak glasovali na referendumu o predsjedničkom projektu "Povelje za mir i nacionalnu pomirbu", podržalo je taj projekt, odnosno amnestiju za islamističke gerilce, priopćio je u petak ministar unutrašnjih poslova Yazid Zerhouni. "Protiv povelje je glasovalo 2,64 posto birača", kazao je Zerhouni. Prema njegovim riječima, odaziv je bio velik, te se glasovanju odazvalo skoro 80 posto od 18,3 milijuna Alžiraca s pravom glasa. U 13-godišnjem sukobu gerilaca i vladinih snaga poginulo je više od 150.000 ljudi, uglavnom civila, a za pokolje i mnogobrojne zločine odgovorne su obje strane.

TAGAYTAY, Filipini - Ministri poljoprivrede Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) sastali su se u petak na Filipinima kako bi koordinirali svoje napore u borbi protiv ptičje gripe koja bi mogla prerasti u pandemiju globalnih razmjera. Dužnosnici su selekcionirali "osam strateških područja na razdoblje od tri godine, od 2006. do 2008., kako bi spriječili, kontrolirali i iskorijenili tu bolest", doznaje se iz službenog priopćenja. Ministri ASEAN-a će cijelu akciju provoditi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Organizacijom UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO). Ptičja gripa je od 2003. godine odnijela živote 65 ljudi, a nekoliko milijuna komada peradi je uginulo ili ubijeno.

RIM - Zbog dvodnevnog štrajka talijanskih novinara, započetog u petak ujutro u sedam sati, u Italiji u subotu i nedjelju neće biti novina na kioscima. U petak i subotu štrajkaju novinari u listovima i agencijama, a sljedeći vikend, 7. i 8. listopada, štrajkat će novinari radija i televizija (državnih, privatnih i lokalnih). Nacionalni savez talijanskih novinara (FNSI) pozvao je na štrajk zbog prekida pregovora s izdavačima o novim radnim ugovorima. Novinari u listovima, agencijama, internet stranicama i tiskovnim uredima štrajkat će do 2. listopada u 7 sati, pa će se novine na kioscima pojaviti tek u ponedjeljak.

WASHINGTON - Više od 1,7 milijuna kućanstava u SAD-u je zatražilo saveznu pomoć kako bi se ublažile posljedice dvaju uragana koji su razorili američke priobalne države Meksičkog zaljeva, objavila je u četvrtak Američka savezna agencija za saniranje posljedica izvanrednih stanja (FEMA). Kako mnoga kućanstva broje nekoliko ljudi, sveukupan broj onih koji traže pomoć zbog šteta koje su nanijeli uragani Rita i Katrina je veći od navedenog, kazala je Mary Margaret Walker, glasnogovornica FEMA-e. Ta je savezna agencija već isplatila 2,6 milijardi dolara pomoći žrtvama uragana, uključujući 190 milijuna dolara ljudima koje je prošli tjedan pogodio uragan Rita.

KOPENHAGEN - Rat u Iraku tema je satiričkog mjuzikla prvi puta odigranog u četvrtak u Kopenhagenu, u kojem su likovi američki predsjednik George W. Bush i jedan od njegovih najvjernijih saveznika danski premijer Anders Fogh Rasmussen. Pod naslovom "Let's kick ass!", prema rečenici koju je Bush izgovorio, djelo je danska adaptacija britanskog mjuzikla "Follow the leader" Alistaira Beatona, u kojem su glavni junaci američki predsjednik i britanski premijer Tony Blair. "Poput mjuzikla 'Oh, What a lovely war', što je bila reakcija na Prvi svjetski rat, ovo je pokušaj reagiranja na sudjelovanje Danske, prvi put unazad više generacija, na agresorski rat", kazao je glasnogovornik Noerrebro Teatra Synne Henriques.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙