FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usvojena nova pravila za regulaciju visine kapitala EU banaka

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Usvojena nova pravila za regulacijuvisine kapitala EU banaka
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Usvojena nova pravila za regulaciju visine kapitala EU banaka

HINA - Financijski servis

Europski parlament usvojio je nova pravila koja smanjuju zahtjeve za visinom ukupnog kapitala EU banaka u prosjeku za pet posto.

Pravila, odnosno standardi o zahtjevima kapitala Basell II, reguliraju koliko mora 8.000 banaka u Europi staviti na stranu kapitala radi pokrića rizika. Smanjivanje potrebnog kapitala omogućit će im oslobađanje novca za kreditiranje i pojeftinjenje zajmova, što je ključni korak za povećanje konkurentnosti u EU.

Odobrenje parlamentaraca znači da će ta pravila stupiti na snagu početkom siječnja 2007. a njihova puna primjena započet će 2008. Parlament još mora pregovarati s EU vladama oko toga kako primjenjivati ta pravila.

Prema sadašnjem sustavu, sve banke moraju stavljati na stranu isti iznos kapitala kako bi se zaštitile od rizika. Prema novim pravilima, iznos će bolje odražavati visinu rizika koji poduzimaju.

Po prvi puta, također, sve europske banke bit će u mogućnosti koristiti jedinstvenu formulu za izračun potreba za kapitalom u svim svojim podružnicama diljem 25-člane EU. Manje europske banke pozdravile su taj potez.

Odsad će banke također morati svojim klijentima objasniti i kako su izračunale kreditni rejting kompanije. To će malim tvrtkama olakšati dobivanje zajmova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙